File Allocation Table (FAT) är ett filsystem som skapades av Microsoft 1977 och fortfarande används idag som det föredragna filsystemet för diskettenheter och bärbara lagringsenheter med hög kapacitet som flash-enheter och andra SSD-minnesenheter som SD-kort.
Vad är FAT-filsystemet?
FAT var det primära filsystemet som användes i alla Microsofts konsumentoperativsystem från MS-DOS till Windows ME. Även om FAT fortfarande är ett alternativ som stöds på Microsofts nyare operativsystem, är NTFS det primära filsystemet som används idag. File Allocation Table-filsystemet har sett framsteg över tiden, främst på grund av behovet av att stödja större hårddiskar och större filstorlekar. Låt oss dyka in i de olika versionerna av FAT-filsystemet.
FAT12 (12-bitars filallokeringstabell)
FAT16 (16-bitars filallokeringstabell)
Den andra implementeringen av FAT var FAT16, som först introducerades 1984 i PC DOS 3.0 och MS-DOS 3.0. En något mer förbättrad version av FAT16, kallad FAT16B, var det primära filsystemet för MS-DOS 4.0 upp till MS-DOS 6.22. Från och med MS-DOS 7.0 och Windows 95 användes en ytterligare förbättrad version, kallad FAT16X, istället. Beroende på operativsystem och klusterstorlek som används kan den maximala enhetsstorleken för en FAT16-formaterad enhet vara mellan 2 GB och 16 GB, den senare endast i Windows NT 4 med 256 KB-kluster. Filstorlekar på FAT16-enheter är max 4 GB med Stort filstöd aktiverat eller 2 GB utan den. Det maximala antalet filer som kan lagras på en FAT16-volym är 65 536. Precis som med FAT12 begränsades filnamnen till 8 + 3 tecken men utökades till 255 tecken från och med Windows 95. Attributet arkivfil introducerades i FAT16.
FAT32 (32-bitars filallokeringstabell)
FAT32 är den senaste versionen av FAT-filsystemet. Det introducerades 1996 för Windows 95 OSR2 / MS-DOS 7.1-användare och var det primära filsystemet för Windows-konsumentversioner genom Windows ME. Den stöder grundläggande enhetsstorlekar upp till 2 TB eller till och med så högt som 16 TB med 64 KB-kluster. Precis som med FAT16, kan enhetsfilstorlekar max vara 4 GB med Stort filstöd på eller 2 GB utan den. En modifierad version av detta filsystem, kallad FAT32 +, stöder filer som är nära 256 GB i storlek! Upp till 268 173 300 filer kan ingå i en FAT32-volym, så länge den använder 32 KB-kluster.
exFAT (utvidgad filallokeringstabell)
exFAT, som först introducerades 2006, är ännu ett filsystem som skapats av Microsoft, även om det inte är den «nästa» FAT-versionen efter FAT32. Den här är främst avsedd att användas på bärbara medieenheter som flash-enheter, SDHC och SDXC-kort etc. exFAT stöder officiellt bärbara medielagringsenheter upp till 512 TiB i storlek men kan teoretiskt stödja enheter så stora som 64 ZiB, vilket är betydligt större än något media tillgängligt när detta skrivs. Inbyggt stöd för 255 teckenfilnamn och stöd för upp till 2 796 202 filer per katalog är två anmärkningsvärda funktioner i exFAT-systemet. ExFAT-filsystemet stöds av nästan alla versioner av Windows (äldre med valfria uppdateringar), Mac OS X (10.6.5+), liksom på många TV, media och andra enheter.
Flytta filer från NTFS till FAT-system
Filkryptering, filkomprimering, objektbehörigheter, skivkvoter och attributet indexerad fil är endast tillgängliga i NTFS-filsystemet –inte fet. Andra attribut, som de vanliga som nämns i diskussionerna ovan, finns också på NTFS. Med tanke på deras skillnader förlorar filen sin krypteringsstatus om du placerar en krypterad fil från en NTFS-volym i ett FAT-formaterat utrymme, vilket innebär att filen kan användas som en vanlig, icke-krypterad fil. Dekryptering av en fil på detta sätt är endast möjlig för den ursprungliga användaren som krypterade filen, eller andra användare som har fått tillstånd av den ursprungliga ägaren. På samma sätt som krypterade filer, eftersom FAT inte stöder komprimering, komprimeras en komprimerad fil automatiskt om den kopieras från en NTFS-volym och till en FAT-volym. Om du till exempel kopierar en komprimerad fil från en NTFS-hårddisk till en FAT-diskett kommer dekomprimeringen automatiskt innan den sparas i disketten eftersom FAT-filsystemet på destinationsmediet inte har möjlighet att lagra komprimerade filer .
Avancerad läsning på FAT
Även om det är långt bortom den grundläggande FAT-diskussionen här, kolla in FAT-filsystemet av Andries E. Brouwer om du är intresserad av mer om hur FAT12-, FAT16- och FAT32-formaterade enheter är strukturerade.