Saltar al contenido

Vad är firmware?

24 de junio de 2021
what is firmware 2625881 92e73e00c8f84579a077fea9523ec091

Firmware är programvara som är inbäddad i en hårdvara. Du kan tänka på firmware helt enkelt som «programvara för hårdvara.» Det är dock inte en utbytbar term för programvara. Enheter som du kanske tänker på som hårdvara som en optisk enhet, nätverkskort, TV-fjärrkontroll, router, kamera eller skanner har alla program som är programmerade i ett speciellt minne i själva hårdvaran.

Varifrån firmwareuppdateringar kommer

Tillverkare av CD-, DVD- och BD-enheter släpper ofta regelbundna firmwareuppdateringar för att hålla hårdvaran kompatibel med nya medier. Låt oss till exempel säga att du köper en 20-pack tomma BD-skivor och försöker bränna en video till några av dem, men det fungerar inte. En av de första sakerna som Blu-ray-enhetstillverkaren antagligen skulle föreslå är att uppdatera / flasha firmware på enheten. Den uppdaterade firmware skulle antagligen innehålla en ny uppsättning datorkod för din enhet, som instruerar den hur man skriver till det specifika märke av BD-skivan du använder för att lösa problemet. Nätverksroutertillverkare släpper ofta uppdateringar av firmware på sina enheter för att förbättra nätverksprestanda eller lägga till ytterligare funktioner. Detsamma gäller tillverkare av digitalkameror, smarttelefontillverkare (som iOS och Android) etc. Du kan besöka tillverkarens webbplats för att ladda ner firmwareuppdateringar. Ett exempel kan ses när man laddar ner firmware för en trådlös router som Linksys WRT54G. Besök bara routerns supportsida på Linksys webbplats för att hitta nedladdningsavsnittet, där du får firmware.

Hur man tillämpar firmwareuppdateringar

Det är omöjligt att ge ett heltäckande svar på hur man installerar firmware på alla enheter eftersom inte alla enheter är desamma. Vissa firmwareuppdateringar tillämpas trådlöst och verkar bara som en vanlig programuppdatering. Andra kan handla om att kopiera firmware till en bärbar enhet och sedan ladda den på enheten manuellt. Du kan till exempel kunna uppdatera firmware på en spelkonsol genom att bara acceptera alla uppmaningar att uppdatera programvaran. Det är osannolikt att enheten är inställd på ett sätt där du måste ladda ner firmware manuellt och sedan tillämpa den manuellt. Det skulle göra det alltför svårt för den genomsnittliga användaren att utföra uppdateringar, särskilt om enheten behöver uppdateras ofta. Apples enheter som iPhones och iPads får också ibland firmwareuppdateringar, liksom Android-telefoner och surfplattor. Med dessa enheter kan du ladda ner och installera firmware från själva enheten så att du inte behöver göra det själv manuellt. Men vissa enheter, som de flesta routrar, har ett särskilt avsnitt i den administrativa konsolen som låter dig tillämpa en firmwareuppdatering. Detta är i allmänhet ett avsnitt som har en Öppna eller Bläddra -knapp som låter dig välja den firmware du har laddat ner. Det är viktigt att du läser igenom enhetens användarmanual innan du gör detta, bara för att se till att stegen du tar är korrekta och att du har läst alla varningar. Se hur du uppgraderar din routerns firmware om det är vad du gör, eller besök din hårdvarutillverkares supportwebbplats för mer information om firmwareuppdateringar.

Viktiga fakta om firmware

Precis som varje tillverkarvarning visas är det extremt viktigt att se till att enheten som tar emot firmwareuppdateringen inte stängs av medan uppdateringen tillämpas. En partiell uppdatering gör att firmware är skadad, vilket kan skada allvarligt hur enheten fungerar. Det är lika viktigt att undvika att använda fel uppdatering på en enhet. Att ge en enhet en mjukvara som tillhör en annan kan resultera i att hårdvaran inte längre fungerar som den borde. Det är vanligtvis lätt att se om du har laddat ner rätt firmware genom att bara dubbelkontrollera att modellnumret som motsvarar den firmware matchar modellnumret på den hårdvara du uppdaterar. Som vi redan nämnde är en annan sak att komma ihåg när du uppdaterar firmware att du först bör läsa manualen för den enheten. Varje enhet är unik och har en annan metod för att uppdatera eller återställa enhetens firmware. Vissa enheter uppmanar dig inte att uppdatera, så du måste antingen kontrollera tillverkarens webbplats för att se om en uppdatering har släppts eller registrera enheten på tillverkarens webbplats så att du kan få e-post när den nya firmware kommer ut.