Saltar al contenido

Vad är Flickr? En introduktion till den populära fotosidan

25 de junio de 2021
GettyImages 458137933 597fa476d963ac00113dd78a

Flickr är en fotodelningsplattform och ett socialt nätverk där användare laddar upp foton för andra att se. Användare skapar ett gratis konto och laddar upp sina egna foton (och videor) för att dela med vänner och följare online. Så här fungerar det.

Hur Flickr skiljer sig från andra fotoplattformar

Vad som skiljer Flickr från andra populära fotodelningsappar som Facebook och Instagram är att det verkligen är en fotocentrerad plattform byggd för professionella fotografer och fotoentusiaster att visa upp sitt arbete medan de njuter av andras arbete. Det är mer fokuserat på fotografikonsten än något annat stort socialt nätverk där ute. Tänk på det som Instagram för professionella fotografer.

Flickrs mest anmärkningsvärda funktioner

När du registrerar dig för ditt Flickr-konto och börjar utforska fotodelningsplattformen, se till att du kolla in följande funktioner. Dessa funktioner skiljer Flickr från och gör det så annorlunda än andra tjänster.

 • Profil: Precis som alla andra sociala nätverk får du en profil på Flickr där du kan ladda upp ett användarfoto och skriva en kort biografi. Du kan också visa upp till 25 av dina favoritfoton och samla in vittnesmål från användare som är fans av ditt arbete.
 • Fotoflöde: Din fotoström är din egen offentliga portfölj med foton. Alla uppladdningar som du ställer in för att kunna visas offentligt visas i det här avsnittet.
 • Album: För att hålla dina fotosamlingar snygga och snygga, ordna dem i album. Du kan dela hela album med vänner.
 • Faves: Under varje foto som delas på Flickr finns en stjärnknapp som du kan klicka på för att göra favoriten till det fotot. Det är ett utmärkt sätt att bokmärka foton som du vill komma tillbaka till senare genom att öppna fliken Faves.
 • Gallerier: Gallerier skiljer sig från album. De låter dig offentligt visa upp andra användares foton. Du kan lägga till upp till 50 foton eller videor i ett galleri.
 • Grupper: Grupper baseras kring ett centralt ämne eller idé och tillåter användare att gå fritt. Medlemmar i en grupp kan dela sina foton och delta i gruppdiskussioner.
 • Statistik: Du kan se exakt hur andra användare hittar och visar dina foton på Flickr genom att komma åt din statistik. Du får se grafer och diagram som representerar din källfördelning, senaste visningar och toppvyer.
 • senaste aktivitet: Få en glimt av alla interaktioner du nyligen fått på dina foton, som favoriter och kommentarer, genom att titta på din senaste aktivitet. Du kan också filtrera din aktivitet för att se aktivitet på bara dina foton, svar på dina kommentarer, meddelanden eller en anpassad vy.
 • människor: Flickr är bättre med vänner. Du kan importera dina kontaktlistor från Facebook, Yahoo eller Gmail för att se vem som redan finns på Flickr så att du kan ansluta till dem.
 • Organisera: Använd Flickrs unika Organizr-verktyg för att redigera dina foton och ordna dem precis som du vill.

Flickr är också en av de bästa platserna att hitta foton med en Creative Commons-licens, som ger människor tillstånd att använda foton för vissa ändamål så länge attribution ges.

Samarbeta med Flickr-communityn

Ju mer du blir involverad i Flickrs community, desto större är din chans att få mer exponering för dina foton och upptäcka andras arbete. Förutom att favoritgöra andra användares foton, skapa gallerier, gå med i grupper och följa människor, förbättra din sociala upplevelse på Flickr genom att göra följande:

 • Inkludera en bra beskrivning med varje foto. Berätta för tittarna vad ditt foto handlar om, vad som inspirerade dig, var det togs eller andra detaljer som spelar roll.
 • Tagga dina foton. Om du lägger till nyckelordstaggar i dina bilder ökar chansen att de bilderna visas i sökresultaten.
 • Svara på kommentarer. Även ett vänligt «tack» uppmuntras!
 • Lämna kommentarer på andra användares foton. Om du hittar ett foto som du gillar, lämna en kommentar för att säga vad du tycker om det. Ännu bättre, ställ en fråga för att uppmuntra svar från ägaren!

Hur du registrerar dig för Flickr

Flickr ägs av Yahoo, så om du redan har en befintlig Yahoo-e-postadress, använd den (tillsammans med ditt lösenord) för att registrera dig för ett Flickr-konto. Om du inte har en kommer du att bli ombedd att skapa en under registreringsprocessen, som bara kräver ditt fullständiga namn, nuvarande e-postadress, lösenord och födelsedatum. Registrera dig på webben på Flickr.com eller i den kostnadsfria mobilappen. Den är tillgänglig för både iOS- och Android-enheter.

Flickr vs. Flickr Pro

Ett gratis Flickr-konto ger dig lagring för 1 000 foton eller videor, alla Flickrs kraftfulla fotoredigeringsverktyg och smart fotohantering. Om du uppgraderar till ett Pro-konto får du dock tillgång till avancerad statistik, en annonsfri surf- och delningsupplevelse och användning av Flickrs verktyg för automatisk uppladdning på skrivbordet. De flesta användare behöver bara ett gratis konto, men om du bestämmer dig för att gå Pro är det fortfarande mycket överkomligt till 6,99 USD per månad.