Saltar al contenido

Vad är Haptics?

25 de junio de 2021
haptics 7bb8f9cf7b4b449ea85eda89b9e5e7d6

Haptic-teknik använder vibrationer, motorer eller andra fysiska upplevelser för att simulera beröringskänslan och leverera taktila upplevelser till digitala produkter. Detta görs för att ge rikare och mer komplexa gränssnitt och upplevelser för användaren av den tekniken.

Vad betyder Haptic?

Oavsett om du vet det eller inte, har du förmodligen använt haptisk teknik. Smartphones, spelkontroller och pekskärmsstereos, för att bara nämna några, alla använder haptics för att leverera rikare, mer sofistikerade och mer engagerande användarinteraktioner. Enkelt uttryckt, när du interagerar med en bit teknik som ger någon form av simulerad fysisk återkoppling (i motsats till en fysisk omkopplare eller knapp) använder du haptisk teknik. Haptisk feedback används alltmer för att ansluta virtuella, skärmupplevelser till den fysiska världen och för att göra digitala gränssnitt mer naturliga och verklighetstrogna. Medan haptics har blivit allt vanligare sedan mitten av 2010-talet har tekniken funnits sedan 1960-talet och såg sina första storskaliga användningar på 1980-talet arkadspel.

Hur Haptic Technology fungerar

Haptisk teknik fungerar genom att kombinera något som händer i programvara med en motsvarande fysisk upplevelse. Dessa fysiska upplevelser kan genereras av ett antal olika tekniker, inklusive instrument som skapar vibrationer, kraftåterkoppling «rumble packs», luftbyar och till och med ultraljudstrålar som inte kan höras, men som kan kännas. För att göra det lättare att förstå, låt oss titta på ett specifikt exempel. IPhone har en inbyggd Taptic Engine, Apples anpassade haptiska feedback-system. När du utför en åtgärd i programvara som är knuten till en haptisk upplevelse, som att trycka länge på skärmen eller trycka på hemknappen, utlöser programvaran ett specifikt vibrationsmönster i Taptic Engine som gör att telefonen verkar svara fysiskt på din beröring. Ett annat bra exempel på haptisk feedback är i ett drivande videospel. Om du är i arkaden eller om din konsolkontroll har haptics, när du kör av den smidiga vägen, utlöser spelprogramvaran kraftåterkopplingsmotorn i din controller för att skaka och vibrera, vilket simulerar en grov terrängkörning.

Några exempel på Haptiska varningar och beröringar

Några vanliga typer av haptisk återkoppling finns i dessa enheter:

  • Apple skärmar och möss: Apple har använt haptisk feedback i sin 3D-pekskärmsteknik sedan iPhone 6S och i sina Home-knappar sedan iPhone 7. Den använder också haptics i sin Magic Mouse och Magic Trackpad.
  • Apple Watch-meddelanden och rullning: Apple Watch använder haptics för att skapa de små «klick» som känns när du rullar med Digital Crown. Vibrationerna som används för aviseringar och sväng-för-sväng-riktningar använder också haptik.
  • Arkadspelkontroller: En av de äldsta vanliga typerna av haptics var i arkadkörning och flygspel. För dessa spel användes haptisk teknik inbyggd i ratten eller flygpinnen för att simulera grova vägar eller hackig flygning.
  • Bilens instrumentpaneler: Pekskärmens bilstereo och andra gränssnitt för bilens instrumentpanel använder haptics för att simulera upplevelsen av att trycka på knappar och flytta omkopplare på äldre fordon.
  • Flygsimulatorer: Glöm videospel; de faktiska maskinerna som används för att utbilda piloter när de inte är i luften använder haptisk teknik för att simulera olika flygförhållanden.
  • Pekplattor för bärbara datorer: Om din bärbara pekplatta klickar när du trycker på den när den bärbara datorn är på, men inte rör sig alls när den är avstängd, använder den haptics. I så fall används ett haptiskt system för att replikera upplevelsen av klicket. Ett verkligt klick är inte haptics, eftersom det per definition är haptics simulera taktila upplevelser.
  • Medicinsk träningsutrustning: Kirurger och tandläkare utbildas alltmer med hjälp av sofistikerade simulatorer som inkluderar fysisk, haptisk feedback för att göra utbildningen närmare arbetet med faktiska människor.
  • Kontroller av videospelkonsoler: De flesta moderna videospelkonsoler som PS5 innehåller åtminstone en del haptisk teknik i sina kontroller i form av vibrationer som utlöses av händelser i spelet.