Saltar al contenido

Vad är PCI-enhet (Peripheral Component Interconnect)?

22 de junio de 2021
PCI und PCIe Slots 5797a7fc5f9b58461f27dc3d

Perifer Component Interconnect är ett vanligt anslutningsgränssnitt för anslutning av kringutrustning till moderkortet. PCI var populärt mellan 1995 och 2005 och användes oftast för att ansluta ljudkort, nätverkskort och grafikkort. PCI är också en förkortning för andra orelaterade tekniska termer, som protokollkapacitetsindikator, programstyrd avbrott, panelindikator, persondatorgränssnitt och mer.

Används PCI fortfarande idag?

Moderna datorer använder främst andra gränssnitstekniker som USB eller PCI Express (PCIe). Vissa stationära datorer kan ha PCI-kortplatser på moderkortet för att bibehålla bakåtkompatibilitet. Enheterna som var anslutna som PCI-expansionskort är nu antingen integrerade på moderkort eller anslutna av andra kontakter som PCIe.

Andra namn för PCI

En PCI-enhet kallas en PCI-buss. En buss är en term för en väg mellan komponenterna i en dator. Du kan också se den här termen beskrivas som konventionell PCI. Förväxla dock inte PCI med PCI-överensstämmelse, vilket betyder betalningskortsindustrins efterlevnad, eller PCI DSS, vilket betyder betalkortsindustrins datasäkerhetsstandard.

Hur fungerar PCI?

Med en PCI-buss kan du ändra olika kringutrustning som är ansluten till datorsystemet. Vanligtvis finns det tre eller fyra PCI-kortplatser på moderkortet. Med PCI kan du koppla ur den komponent du vill byta och ansluta den nya i PCI-kortplatsen. Om du har en öppen kortplats kan du lägga till en annan kringutrustning som en andra hårddisk. Datorer kan ha mer än en typ av buss för att hantera olika trafiktyper. PCI-bussen brukade komma i både 32- och 64-bitarsversioner. PCI körs vid 33 MHz eller 66 MHz.

PCI-kort

PCI-kort finns i flera former och storlekar, även kända som formfaktorer. PCI-kort i full storlek är 312 millimeter långa. Korta kort varierar från 119 till 167 millimeter och passar in i mindre kortplatser. Det finns andra variationer, till exempel kompakt PCI, Mini PCI, Low-Profile PCI och andra. PCI-kort använder 47 stift för att ansluta och PCI stöder enheter som använder 5 eller 3,3 volt.

Sammanlänkningshistorik för perifer komponent

Intel utvecklade PCI-bussen i början av 1990-talet. Det gav direkt åtkomst till systemminnet för anslutna enheter via en brygga som anslöt till frontbussen och så småningom till CPU. PCI 1.0 släpptes 1992, PCI 2.0 1993, PCI 2.1 1995, PCI 2.2 1998, PCI 2.3 2002 och PCI 3.0 2004. PCI blev populärt när Windows 95 introducerade sin Plug and Play-funktion (PnP) 1995 Intel hade införlivat PnP-standarden i PCI, vilket gav den en fördel jämfört med ISA. PCI krävde inte byglar eller doppbrytare, som ISA gjorde. PCIe förbättrades på PCI och har en högre maximal systembussgenomströmning, ett lägre antal I / O-stift och är mindre fysiskt. Den utvecklades av Intel och Arapaho Work Group. Det blev den primära anslutningen för moderkortnivå för datorer 2012 och ersatte Accelerated Graphics Port som standardgränssnitt för grafikkort för nya system. PCI-X är en liknande teknik som PCI. Står för Perifer Component Interconnect eXtended, PCI-X förbättrar bandbredden på 32-bitars PCI-bussen för servrar och arbetsstationer.