Saltar al contenido

Vad är PS / 2-portar och kontakter?

28 de junio de 2021
493675 2 2b8ade39b1a44900b6f56674d4f2c77f

PS / 2 är en avstängd standardanslutning som används för att ansluta tangentbord, möss och andra ingångsenheter till en dator. Generellt hänvisar det till de typer av kablar (PS / 2-kabel), portar (PS / 2-port) och andra kontakter som används med dessa typer av tangentbord och möss. PS / 2-portarna är runda och består av 6 stift. I de flesta fall är lila PS / 2-portar avsedda att användas av tangentbord medan gröna PS / 2-portar ska användas av möss. PS / 2 introducerades först 1987 med IBM Personal System / 2-serien av persondatorer. Standarden har varit helt och hållet ersatt av den mycket snabbare och mer flexibla USB-standarden i konsumentmaskiner. PS / 2 förklarades officiellt som en äldre port år 2000 banade väg för USB: s fullständiga övertagande. PS2 är också en förkortning för Sonys PlayStation 2, men kablarna, portarna och annan relaterad hårdvara i spelkonsolen är inte relaterade till PS / 2-anslutningstypen.

Finns det någon användning för PS / 2 längre?

För det mesta, nej, PS / 2 är verkligen borta. Det finns inte högar med PS / 2-enheter som sitter och har ingenstans att gå. Datorer och deras kringutrustning migrerade till USB ungefär samtidigt. Det fanns en tid under övergången, men när du kanske har köpt en ny dator som bara hade USB-portar men du ville använda ditt pålitliga, PS / 2-baserade tangentbord och mus. I dessa situationer kan en PS / 2-till-USB-omvandlare komma till nytta (mer om det nedan) och det kan vara en anledning att du fortfarande hittar enstaka PS / 2-enhet hemma. PS / 2 tenderar att fungera bättre än USB i en «switch» -miljö, där ett tangentbord, en mus och en bildskärm använder ett antal olika datorer. Denna typ av installation är vanlig i datacenter, om än äldre. Programvara för fjärråtkomst används nu oftare i affärs- och företagsmiljöer, vilket gör att alla som har åtkomst kan ansluta till ett obegränsat antal andra datorer på distans, vilket helt och hållet avskaffar behovet av PS / 2-omkopplingsenheter. PS / 2 kan dock vara att föredra i vissa situationer där säkerhet är mycket viktigt. Om datorn körs endast på PS / 2 kan alla USB-anslutningstyper inaktiveras för att förhindra att flyttbara enheter överför virus till datorn eller kopierar filer från den. En annan användning för PS / 2 är om det går svårt att komma in i BIOS-installationsverktyget med en USB-enhet. Problem med USB-drivrutiner kan förhindra att tangentbordet interagerar med verktyget, något som PS / 2 vanligtvis inte har problem med. PS / 2 kan också användas om det finns ett begränsat antal USB-portar. PS / 2 kan användas för tangentbord och mus för att frigöra USB-portar för andra enheter som externa hårddiskar.

Fungerar PS / 2 till USB-omvandlare?

PS / 2-till-USB-omvandlare ger ett sätt att ansluta äldre PS / 2-baserade enheter till en dator som endast stöder USB. Tyvärr är dessa konverterarkablar notoriskt buggiga och stöder ofta bara vissa typer av PS / 2-tangentbord och möss. Detta är mindre av ett problem när tiden går och dessa mindre produkter tas bort från marknaden, men det är något att tänka på när du handlar. Om du är ute efter en PS / 2-till-USB-omvandlare, som alla andra hårdvaror, gör lite undersökning och läs produktrecensioner. Utan tvekan kommer en högt rankad omvandlare att göra jobbet.

Vad gör du när ett PS / 2-tangentbord eller en mus låser upp?

Det finns många anledningar till att en dator kan låsa sig, ibland kallad frysning, men när du vet att det bara är tangentbordet eller musen, och de är PS / 2-baserade enheter, är lösningen vanligtvis ganska enkel. Vanligtvis händer detta när en PS / 2-baserad mus eller tangentbord lossnar precis nog för att förlora anslutningen till din dator. Tyvärr räcker det bara att skjuta PS / 2-porten in i uttaget igen. Till skillnad från den nyare USB-standarden är PS / 2 det inte hot-swappable, vilket innebär att du inte kan koppla ur och plugga in en PS / 2-enhet och förvänta dig att den fungerar. Din dator måste startas om när en fast anslutning har återställts. Lägg till detta i den långa listan med anledningar till att USB är en förbättring på PS / 2.