Saltar al contenido

Vad är spårning av mobiltelefonkontakter?

19 de junio de 2021
what is cellphone contact tracing 4846612 25ecff11bcf048cd9529f516452a3148

Spårning av mobiltelefonkontakter är en process där din smartphone spårar dina rörelser och ser ut när du har haft en ny interaktion med någon som sedan testat positivt för smittsam sjukdom eller virus som COVID-19. Om det händer informeras du om din exponering för viruset och ber dig att självisolera under en viss tid så att du inte sprider det längre. Kontaktspårningsappar kommer att göras tillgängliga för Android- och iOS-enheter för att göra processen enklare för alla smarttelefonanvändare. Det syftar till att vara mycket effektivare än konventionell kontaktspårning. Denna information hänför sig främst till spårning av mobiltelefonkontakter i USA, men de flesta av informationen är relevanta för andra länder som också använder sig av spårningsappar.

Vad är spårning av mobiltelefonkontakter?

Konventionell spårning av kontakter är en mycket involverad process där ögonblicket som en person diagnostiseras med ett smittsamt virus måste folkhälsovården intervjua dem för att ta reda på vem de har varit i kontakt med och platser de kan ha besökt. Genom att ta reda på det kan de informera människor om att de har utsatts för risk och de kan vidta lämpliga åtgärder för att skydda sig själva och andra. Det är en komplex process som det kan ta lång tid att slutföra. På global nivå kan den stora mängden arbetstimmar vara överväldigande och i fallet med ett mycket smittsamt virus kan det vara för långsamt för att vara effektivt. Med modern teknik är det möjligt att förenkla processen via smartphones.

Hur fungerar spårning av smarttelefonkontakter?

Spårning av smarttelefonkontakter fungerar på sitt enklaste sätt via en Bluetooth-kontaktspårning. Alla smartphones har korta räckvidd Bluetooth-chips som vanligtvis används för att ansluta till hörlurar eller andra trådlösa enheter. Det är dessa Bluetooth-chips som gör det möjligt för telefoner nära varandra att kommunicera och upptäcka om telefonens ägare har diagnostiserats med en smittsam sjukdom. Det kräver att användarna väljer att delta i tjänsten samt att rapportera sina symtom eller diagnos, men systemet skulle vara helt anonymt så ingen skulle någonsin veta vilken person de behandlade som var infekterad. När du väl har valt kontaktspårning tilldelas din enhet ett slumpmässigt digitalt ID som sedan skickas till andra enheter efter behov, så processen är helt anonym och hands-off. Vissa länder, såsom Sydkorea, använder också spårningsdata för mobiltelefoner ovanpå kortvågsformen för Bluetooth för att spåra användare.

Hur är Google och Apple involverade i spårning av mobila kontakter?

På grund av hur Bluetooth normalt fungerar och kommunicerar har Google och Apple behövt vara inblandade i spårning av mobiltelefonkontakter så att det kan uppnås. Båda företagen har utvecklat API-system som gör det möjligt för iPhone- och Android-telefoner att använda Bluetooth-data mellan varandra och därigenom spåra om du har varit nära andra personer med COVID-19. Utan de två företagens ansträngningar att uppdatera iOS- och Android-operativsystemen skulle spårning av mobiltelefonkontakter inte vara möjlig. Appar för spårning av mobiltelefonkontakter måste matas informationen via API: erna som Google och Apple redan har implementerat i sina telefoner.

Varför kanske spårning av mobiltelefonkontakter inte fungerar?

Den stora frågan som kan hindra framgångar med mobiltelefonkontakt är om människor använder den. Av integritetsskäl har Google och Apple sagt att regeringar måste göra kontaktspårningsappar till ett frivilligt / opt-in-koncept. Användare måste välja att ladda ner appen och sedan välja att tillhandahålla information som om de uppvisar symtom eller har fått diagnosen COVID-19. Inte alla kanske vill göra det av olika skäl. Dessa inkluderar:

  • Integritetsfrågor. Vissa människor kan vara oroliga över att tekniken är invasiv eller att regeringen kan spåra dem igenom den.
  • Inte alla äger en smartphone. Medan många av oss äger och regelbundet använder smartphones, står det inte för 100% av befolkningen.
  • Tekniska frågor. Inte alla smarttelefonanvändare är skickliga på att installera och använda appar som kan minska användningen.
  • Glömska. Vissa användare kan helt enkelt glömma att välja att installera eller installera den relevanta kontaktspårningsappen.
  • Du behöver inte göra någonting. Även om du diagnostiseras med COVID-19 är det upp till dig att «berätta» för appen att du har den så att andra vet.

För att spårning av mobiltelefonkontakter ska vara effektiv tror många studier att över hälften av befolkningen behöver använda den regelbundet.

Vilka sekretessproblem finns det med en kontaktspårningsapp?

Ingen gillar att överlämna för mycket information till en främling, och förståeligt nog finns det integritetshänsyn knutna till kontaktspårningsappar. Informationen är tänkt att vara anonym så att ingen någonsin vet vilken person nära dem som kan ha smittats med COVID-19. Det finns emellertid oro knutna till hur länge anonyma uppgifter och information som var människor har rest kommer att behållas av de relevanta myndigheterna. Försäkringar varierar beroende på land, men den allmänna tanken är att data kommer att sparas så länge som behövs. Google och Apple har redan sagt att de planerar att stänga av det API som är inblandat i att göra det möjligt så snart det är säkert att göra det.