Saltar al contenido

Vad betyder det att bli viral online?

20 de julio de 2021
GettyImages 872163938 5b35303a46e0fb0037eef112

Många människor skulle döda för att veta vad den «hemliga formeln» kan vara att bli viral online. Att bli viral innebär att skapa innehåll som delas exponentiellt på internet. Otaliga artiklar och böcker har skrivits för att lära vem som helst hur man skapar viralt innehåll som tar ett eget liv efter att det skickats ut i onlinevärlden. I verkligheten vet ingen den hemliga formeln. Och det är typ av skönheten i online viralitet. De flesta saker blir faktiskt virala av misstag. Mycket få människor har perfektionerat konsten att skapa viralt innehåll med avsikt, och de som har fått betalt mycket pengar för att göra det för företag som behöver den typen av exponering. Om du är aktiv på sociala medier kommer du säkert att stöta på ett viralt innehåll någon gång som har delats med dina vänner eller följare och fortsätter att delas om och om igen.

Vad betyder egentligen «viral»?

Per definition kommer viral från ordet ”virus”, som är ett medicinskt begrepp som används för att beskriva ett litet smittämne som kan infektera alla typer av organismer. Det är också en datorterm. På internet kan dock en del av innehållet spridas precis som ett virus om människor blir «smittade» när de ser det. Infektionen kommer vanligtvis från framkallade känslor som uppmuntrar tittaren att dela den, så att de kan relatera till andra människor och diskutera hur de känner. Tänk på det. När du delar något på nätet gör du det för att det rörde dig på något sätt, känslomässigt. Oavsett om det gjorde dig ledsen, glad, arg, förvånad, äcklad eller något annat, så delar du det för att du vill att andra ska dela dessa känslor med dig. När människor tänker på termen ”viral” tänker de ofta på virala videor. Men videor är bara en form av innehåll som tenderar att bli viralt. Sanningsvis kan allt gå viralt på internet. Oavsett om det är ett foto, en animation, en artikel, ett citat, en tweet, en person, ett djur, en idé, ett argument, en kupong, en händelse eller något annat, har den makten att bli viral om den tilltalar tillräckligt till massorna och kan delas. Det finns inget specifikt antal delningar, gillanden, retweets, reblogs, meme-delningar eller något annat mått på interaktion som behövs för att den ska kunna göra anspråk på «viral» status. På YouTube får många videor tiotusentals visningar nu strax efter att de laddats upp, men många säger inte att det räcker för att betrakta det som viralt. Men när YouTube var mycket mindre och det inte var så många användare som laddade upp videor, kan tiotusentals visningar ha räknats som «att bli virala». Därför är allt relativt. En kändis på Twitter kan få tusentals retweets för att tweeta något vardagligt, men om du får några hundra eller tusentals retweets på en tweet när du är van att kanske få två eller tre retweets i genomsnitt kan du säga att din tweet gick viral.

Den virala kraften i sociala medier

Utan webbplatser för sociala nätverk skulle det vara mycket svårare för saker att bli virala. Tillbaka på 90-talet var vi inte anslutna online som vi är nu, och det är våra nära förbindelser med varandra som stärker viraliteten. Dessa dagar är vi ständigt anslutna till varandra på webbplatser som Facebook, Twitter, Instagram och andra. Avancerad teknik och plattformsdesign har gjort det otroligt enkelt att dela saker med våra vänner och anhängare, vilket gör den perfekta miljön för en krusningseffekt att uppstå på alla nivåer av sociala medier med det perfekta delbara innehållet. Allt som krävs är några delar och rätt publik för att utlösa en lavin av delning över internet. Det är inte lätt att starta en viral rörelse, men när det händer kan det ta de vanligaste människorna och göra dem till internetkändisar praktiskt taget över natten om det är tillräckligt kraftfullt.

Olika nivåer av viralitet

Alla har olika åsikter om vad som klassificeras som ”viralt”. Marknadsförare brukar använda det på ett annat sätt som vanliga människor gör. Medan vanliga internetanvändare kan beskriva ett viralt innehåll för att vara något som Gangnam Style-musikvideon, kan affärsmän och marknadsförare kalla en enkel infografik eller rabattera en viral känsla om den delas automatiskt bara några gånger.

Hur man faktiskt blir viral

Det här är den super knepiga, mystiska delen. Som redan påpekats vet ingen den hemliga formeln att «bli viral». Det finns verkligen ingen eftersom det finns för många variabler. Det finns dock några saker du kan göra för att kanske förbättra dina chanser att lyckas. Om du vill att en del av ditt eget innehåll ska få mycket exponering online med liten ansträngning från din sida, kan det vara fördelaktigt att notera aktuellt virusinnehåll och bygga upp deras formel. Med mängden saker som delas online idag är det inte lätt att hålla koll på de hetaste sakerna som kommer att bli minnesvärda i många år framöver.