Saltar al contenido

Vad betyder inbäddning?

25 de julio de 2021
GettyImages 1145808563 e5985711ccd2459ba1628277041d6bc0

Inbäddning innebär att placera innehåll på din sida / webbplats istället för att bara länka till den. På så sätt behöver läsare inte lämna din webbplats för att konsumera ytterligare innehåll. Här är vad du behöver veta för att förstå hur inbäddning fungerar för en mängd olika plattformar.

Vad betyder inbäddning?

Denna bild bäddas in på den här sidan.

Du har antagligen sett innehåll inbäddat på andra webbplatser. Det är inte ovanligt att se Twitter-kort inbäddade i nyhetsartiklar eller till och med Instagram- eller Facebook-inlägg. Så istället för att säga «Gå läsa den här tweetet, det är super roligt» kan du helt enkelt säga «Jag tyckte det var roligt» och bädda in tweet så att det dyker upp på sidan. Det visas som ett Twitter-kort, som ser ut som det faktiska tweetet ser ut på Twitter-webbplatsen. Syftet med att bädda in innehåll är att hålla läsaren på din webbplats, göra upplevelsen bättre för läsaren och helst att få mer lojala läsare. I stället för att skicka dina webbplatsbesökare till någon annans webbplats, behåller du dem där ditt innehåll är och håller dem engagerade så att de stannar längre med dig och återkommer oftare.

Hur man bäddar in YouTube-videor på din webbplats

De flesta större sociala medier och videoplattformar ger dig möjlighet att bädda in deras innehåll på din egen webbplats, vanligtvis i utbyte mot en inbyggd länk tillbaka till den ursprungliga källan. Titta bara efter alternativet att «bädda in» innehållet någonstans på webbplatsen. Var medveten om möjligheten till upphovsrättsintrång när du delar innehåll från YouTube och andra sociala mediasidor på dina egna webbsidor. Det är bäst att få innehållsägarens tillstånd innan du bäddar in det på din webbplats. Om du inte gör det kan ägaren kräva att du tar bort det och kan eventuellt vidta rättsliga åtgärder om du vägrar. Om du till exempel vill bädda in en video från YouTube kopierar du HTML-koden som de tillhandahåller för en viss video och klistrar in den i HTML-filen på din webbplats. Du hittar YouTube-koden under Dela med sig ikon.

YouTube gör det enkelt att filma från deras webbplats.

Om du förklarar en komplicerad idé och har en video som kan hjälpa till att illustrera din poäng, bädda in den videon – länk inte bara till den. En läsare är mer benägna att klicka på uppspelningsknappen än att följa en länk.

Hur man bäddar in andra typer av innehåll

Facebook låter användare också bädda in enskilda inlägg på andra webbplatser. Inte alla Facebook-inlägg kan inbäddas, men om det är ditt eget inlägg eller ett inlägg som någon annan har delat offentligt, borde du kunna bädda in det på din webbplats. För att göra det klickar du på de tre punkterna längst upp till höger på ett inlägg och väljer sedan Bädda in från listan med alternativ som visas. Du hälsas med en popup-ruta som innehåller kod som börjar med

Inte alla Facebook-inlägg kan bäddas in på din sida. Huruvida ett inlägg kan vara eller inte beror på den enskilda användarens integritetsinställningar. Du kan också bädda in innehåll utan att använda en plattforms inbyggda kodgenerator, som de som används för YouTube eller Facebook. W3-skolans sida på tag är ett bra ställe att börja på och visar hur du skriver din egen HTML-kod för att bädda in allt innehåll du kan tänka dig i HTML-koden för din egen sida. Kom dock ihåg att upphovsrättslagar gäller för innehåll som tillhör andra människor eller företag. Om du äger din egen webbplats, e-handelsbutik, blogg eller annan innehållsfokuserad webbplats kan du lära dig att bädda in bilder och video i ditt eget innehåll. Du kommer att locka fler tittare, besökare kommer att spendera mer tid på dina sidor och du kommer sannolikt att se mer framgång än en liknande webbplats utan inbäddat innehåll.