Saltar al contenido

Vad betyder uppladdning och nedladdning?

27 de junio de 2021
download upload arrows e6e069a97c08476ea6a6f87ae66b07c6

Du har nog hört termerna «ladda upp» och «ladda ner» många gånger, men vad betyder dessa termer egentligen? Vad betyder det att ladda upp en fil till en webbplats eller ladda ner något från webben? Vad är skillnaden mellan en nedladdning och en uppladdning? Detta är grundläggande termer som alla webbanvändare bör förstå. De spelar in när de följer några anvisningar, felsöker nätverksproblem, väljer din internethastighet och mer. Nedan går vi igenom vad uppladdning och nedladdning betyder, liksom vanliga perifera termer och information som hjälper dig att få en bättre förståelse för dessa vanliga onlineprocesser.

Vad betyder det att ladda upp något?

I nätets sammanhang, ladda upp = skicka. Du kan tänka på det som att ladda data «uppåt» till molnet / internet. När du laddar upp något till en webbplats, en annan användares dator, en nätverksplats etc. skickar du data från din enhet till den andra enheten. Filer kan laddas upp till en server, till exempel en webbplats, eller direkt till en annan enhet, som när du använder ett filöverföringsverktyg. Om du till exempel laddar upp en bild till Facebook skickar du bilden från din enhet till Facebook-webbplatsen. Filen började med dig och hamnade någon annanstans, så den anses vara en uppladdning ur ditt perspektiv. Detta gäller för alla överföringar som denna, oavsett filtyp eller vart den ska. Du kan ladda upp dokument till din lärare via e-post, ladda upp en video till YouTube, ladda upp musik till din online-musiksamling etc.

Vad betyder det att ladda ner något?

Grön nedladdningsillustration med en pil och ett moln

I motsats till uppladdning, ladda ner = spara. Du tar data från någon annanstans och lägger den på din enhet, i huvudsak tar den «ner» från internet. Att ladda ner något från webben innebär att du överför data från den andra platsen till din egen enhet, oavsett om det är din telefon, dator, surfplatta, smartklocka etc. All slags information kan laddas ner från webben: böcker, filmer, programvara etc. Du kan till exempel ladda ner filmer till din telefon för att titta medan du är på språng, vilket innebär att den faktiska informationen som utgör filmen överförs från webbplatsen du fick den från och sparades till din telefon, gör det lokalt tillgängligt.

Ladda upp kontra nedladdning: Hur de relaterar sig

Med tanke på att en uppladdning är sändning data, och en nedladdning är sparande data, kanske du redan har upptäckt att detta fortsätter hela tiden när du använder webben. Öppna din webbläsare och gå till Google.com, och du begärde omedelbart webbplatsen (laddade upp små bitar av data under processen) och fick sökmotorn i retur (den laddade ner rätt webbsida till din webbläsare). Här är ett annat exempel: när du surfar på YouTube efter musikvideor skickar varje sökord du anger små bitar av data till webbplatsen för att begära den video du letar efter. Var och en av dessa förfrågningar du skickar laddas upp sedan de startade på din enhet och hamnade i slutet av YouTube. När YouTube förstår resultaten och skickas tillbaka till dig som webbsidor laddas dessa sidor ned till din enhet så att du kan se. För ett mer konkret exempel, tänk på ett e-postmeddelande. Du laddar upp bilderna till en e-postserver när du skickar foton till någon via e-post. Om du sparar bifogade bilder från någon som skickade ett e-postmeddelande laddar du ner dem till din enhet. Ett annat sätt att se det: du ladda upp bilderna så att mottagaren kan se dem och när de sparar dem är de laddar ner dem.

Det är viktigt att känna till skillnaden

Uppladdningar och nedladdningar sker hela tiden i bakgrunden. Det gör du inte vanligtvis måste förstå när något laddas upp eller laddas ner eller vad de egentligen hänvisar till, men att veta hur de skiljer sig är viktigt i vissa situationer. Om en webbplats till exempel säger att du ska ladda upp ditt CV med deras onlineformulär, men du inte vet om det innebär att spara något på din dator eller skicka dem en fil, kan det bli förvirrande och fördröja den totala processen du är försöker hårt att avsluta. Eller kanske du köper en heminternetplan och du ser en annonserad som erbjuder 50 Mbps ladda ner hastigheter och ytterligare 20 Mbps ladda upp hastigheter. De flesta behöver inte snabb uppladdningshastighet om de inte ofta skickar stora mängder data över internet. Att inte känna till skillnaden mellan uppladdning och nedladdning kan dock göra att du betalar för mer än du behöver, eller betalar ett mindre belopp för hastigheter som är för långsamma för vad du behöver.

Vad sägs om streaming?

Illustration av musikstreaming

Eftersom den hastighet med vilken du kan ladda ner saker från internet bestäms av vad du betalar din ISP för, väljer vissa människor att strömma data kontra att ladda ner den. De är likartade, men inte tekniskt samma, och det finns fördelar med båda. Till exempel finns det webbplatser för filmströmning som låter dig titta på filmer online istället för att ladda ner dem och webbappar som kan användas i en webbläsare istället för att sparas på din enhet. Nedladdning är användbar om du vill att hela filen ska användas offline, som om du planerar att titta på filmer, redigera dokument, visa foton eller lyssna på musik utan internetanslutning. Hela filen sparas på din enhet sedan du laddade ner den, men för att kunna använda den måste du vänta tills hela nedladdningen är klar. Streaming är å andra sidan användbart om du vill använda filen innan den laddas ned. Du kan strömma Netflix-program på din surfplatta utan att behöva ladda ner hela avsnittet först. Filen kan dock inte användas offline eftersom den inte lagras för framtida bruk.

Andra fakta om uppladdning och nedladdning

Villkoren nedladdning och uppladdning är vanligtvis reserverade för överföringar som sker mellan en lokal enhet och något annat på internet. Du säger till exempel inte att du har «laddat upp data till din flash-enhet» när du kopierar en fil till den från din dator. Det finns nätverksprotokoll som stöder uppladdning och nedladdning av data. Den ena är FTP, som använder FTP-servrar och klienter för att skicka och ta emot data mellan enheter. En annan är HTTP, vilket är det protokoll som används när du laddar upp / laddar ner data via din webbläsare.