Saltar al contenido

Vad man ska göra med en trasig bärbar dator

15 de junio de 2021
GettyImages 723499483 5a3df61e13f129003723eb42

När din bärbara dator är trasig och den är utom reparation, eller om du inte vill betala för att fixa den, går allt hopp inte förlorat. Även om du inte kan sälja den bärbara datorn som den är, finns det fortfarande saker du kan göra annat för att antingen blåsa nytt liv i datorn eller rädda så mycket du kan. Här är några idéer för att få ut det mesta av den trasiga datorn De flesta av dessa förslag kräver lite DIY-anda och armbågsfett, men de är bättre än att kasta den bärbara datorn i papperskorgen. Du sparar också pengar genom att återanvända en dator eller dess delar så att din investering går längre.

Gör det till ett PC-in-A-tangentbord

Om de viktigaste datordelarna (processor, hårddisk, etc.) är OK, men bara LCD, gångjärn, tangentbord eller andra externa komponenter är trasiga, kan du ta ut den bärbara datorns tarmar, sätta den i ett skrivbordstangentbord och anslut det tangentbordet till en bildskärm. MacBook Air-projektet visar hur du kan göra det med en MacBook Air, men konceptet är detsamma för alla bärbara datorer: I slutändan blir din bärbara dator en stationär dator, förutom att fodralet inte är ett torn eller en kub utan ditt tangentbord .

Förvandla bildskärmen till en fristående bildskärm

Ytterligare skärmar kan öka din produktivitet, så om din bärbara datorskärm fortfarande fungerar men resten av den bärbara datorn inte (eller om du har en gammal bärbar dator med en arbetsskärm), använd den som en annan bildskärm för din andra dator. Instruktionsanvändare augustoerico ger steg-för-steg-anvisningar för användning av LCD-skärmen som en andra bildskärm. Det handlar om att ta bort LCD-panelen och fästa den på ett styrkort, som du kan köpa eller bygga själv om du är praktisk.

Rädda hårddisken som en extern hårddisk

Om hårddisken fortfarande fungerar, men den bärbara datorn annars är oanvändbar, ta ut den och använd den som en extern hårddisk. Det är en bra sak att försöka, även om du är osäker på om den bärbara enheten fortfarande fungerar. Många externa hårddiskhöljen passar den typiska 2,5-tums bärbara enheten; Vantec NexStar-hårddiskhöljena är sympatiska eftersom de är robusta, väl utformade och prisvärda. Se bara till att du vet vilken typ av anslutning (SATA, IDE, etc.) din bärbara enhet behöver och hitta det fodral som matchar.

Sälj de andra delarna

Om värre blir värst kan du alltid sälja delarna på din bärbara dator (minnet, skärmen, strömadaptern och till och med moderkortet) eller det hela med en anteckning om att den är trasig och endast för delar. Du kan bli förvånad över hur många människor som behöver och köper gamla datordelar. Kom bara ihåg att torka av hårddisken om du kan eller ta bort hårddisken och förstöra den. Om värre blir värst bör du kunna donera eller återvinna den gamla bärbara datorn (och annan elektronik) och bli av med det med gott samvete.