Saltar al contenido

Vad Slack Sale betyder för dig

3 de julio de 2021
GettyImages 1275537291 010a800e15e843d69b7832bc2e8f124c

Viktiga takeaways

  • Molnbaserat programvaruföretag Salesforce planerar att köpa kommunikationsplattformen Slack för 27,7 miljarder dollar.
  • Slack kommer att integreras i Salesforces portfölj av molnappar.
  • Affären förväntas inte drastiskt förändra Slack-upplevelsen för användarna.

Om frasen «kanalsurfing» får dig att tänka på Slack före ditt kabel-TV-paket kanske du undrar hur du kommer att påverkas av de senaste nyheterna att Salesforce tänker köpa den populära kommunikationsplattformen. Molnprogramvaruföretaget Salesforce meddelade sin plan att förvärva Slack den 1 december i en milstolpe på 27,7 miljarder dollar. Men så dramatiskt som dollarbeloppet för affären kan inte förvänta sig att experterna i grunden förändrar Slack-upplevelsen omedelbart – eller till och med när som helst snart. «Många människor vet inte att ett förvärv ägde rum», Phil Simon, erkänd teknikexpert och författare till bland annat böcker Slack för dummies, berättade Lifewire i en telefonintervju. Han säger att medan Slack kommer att fortsätta att förnya sin produkt som den har gjort under en tid, kan användare mer eller mindre förvänta sig status quo efter försäljningen.

Vad försäljningen betyder för användare

Salesforce och Slack skiljer sig åt på många sätt och att kombinera dem ger ny funktionalitet för båda. Salesforce är ett molnbaserat programvaruföretag som tillhandahåller otaliga produkter för att hantera kundrelationer, medan Slack är en app som team och grupper använder för att dela information och meddelanden via olika kanaler. De som använder Salesforce på jobbet kommer att märka att Slack kommer att integreras i sina produkter, ett drag som Salesforce säger kommer att hjälpa sina användare att fatta bättre beslut snabbare genom att använda kundinformation. Men hur är det med de Slack-användare som aldrig har använt Salesforce, än mindre hört talas om det? Tja, experter förväntar sig inte att försäljningen kommer att ge en stor förändring i kärnan Slack produkt för tillfället. «Med Salesforce säljkraft kommer Slack äntligen att kunna konkurrera med Microsoft Teams och adopteras av IT-team.» «Slack som verktyget som så många älskade kommer att förbli detsamma», berättade öppen källkod och integritetsförespråkare Stefano Maffulli Lifewire i ett e-postmeddelande. «Jag tror att det blir lättare tillgängligt i företag som redan använder Salesforce.» Box grundare och VD Aaron Levie betonade också den ökade räckvidden som affären kan ge för Slack nu när det ägs av Salesforce. «För Slack har de nu stöd från ett av världens största mjukvaruföretag, vilket innebär att de får en stor distributionsfördel som ger sin plattform till mycket fler kunder globalt», skrev Levie. «Det här är nästan alltid en fantastisk sak för dem.»

Varför Salesforce köper slack

Salesforce tar upp Slack i en tid då världen har vant sig att arbeta hemifrån och ofta jonglerar med flera olika plattformar som Zoom, Skype, Microsoft Teams och Google Meet för att hålla kontakten med kollegor och vänner. Många analytiker och nyhetsbutiker har karaktäriserat affären som ett sätt att förstärka en rivalitet med Microsoft, vilket särskilt kommer några månader efter att Slack lämnat in ett konkurrensanspråk mot det välkända teknikföretaget i Europa. «Jag tror att den största påverkan kommer att vara på företagsanvändning: Med Salesforce säljkraft kommer Slack äntligen att kunna konkurrera med Microsoft Teams och adopteras av IT-team», säger Maffulli.

Framtidens arbete

En viktig aspekt av Slack och Salesforce-kopplingen är vad den signalerar för framtidens arbete, som verkar tränga mot appar som kommunicerar mer effektivt och vissa plattformar som tillhandahåller verktyg som videokonferenser, meddelanden och delning av dokument på ett och samma ställe. I det här fallet kan Salesforce-användare närmare anpassa data i molnet med konversationer mellan kollegor. «Jag tror att det här är ett avgörande ögonblick och möjligheten att verkligen förändra vårt sätt att arbeta så att vi inte är lika beroende av det fysiska kontoret, [so] att vi kan ha ett digitalt huvudkontor, «sa Slacks Stewart Butterfield nyligen till Salesforce-koncernchefen Marc Benioff under huvudtalet inför det senare företagets årliga Dreamforce-evenemang.» Slack som verktyget som så många människor älskade kommer att förbli detsamma. «Slack och Salesforce är båda kända för sin förmåga att integrera med en mängd andra appar, och Simon säger att han förväntar sig att integrationen kommer att fortsätta. Även om Salesforce «absolut» kommer att knyta mer nära till Slack, förväntar han sig inte att Salesforce insisterar på att Slack användare använder bara sina egna produkter.

Den avstängda eller «muromgärdade trädgården» -metoden är «inte hur världen går», säger Simon, som ser en framtid där kommunikationen mellan applikationer är sömlös. Denna integration sker på andra kommunikationsplattformar Zoom tillkännagav till exempel i oktober att det håller på att skapa Zoom-appar (så kallade «Zapps») för att integrera det populära videokonferensverktyget med applikationer som Dropbox, Coursera och — ja — ev sv Slack själv. Så människor kan se att deras kontor vänder sig till Slack som ett kommunikationsverktyg nu när det är en del av Salesforce. Det är dock osannolikt att många Slack-användare ser någon märkbar skillnad i produkten efter att Salesforce blir dess nya ägare, förutom att ge fler möjligheter att använda den med nya verktyg om deras arbetsgivare väljer att göra det.