Saltar al contenido

Varför Chrome-användare bör prova Microsoft Edge

26 de junio de 2021
4cac7883632a1fb69454aba7b0b0c3ac 77b9cc8b3476483c9ecafe229f9d7451

Viktiga takeaways

  • Microsoft Edge hoppar till Chromium-plattformen har gjort det till en av de mest populära webbläsarna som finns tillgängliga.
  • Edge erbjuder liknande funktioner som Chrome utan att krossa systemets resurser.
  • Ett nytt prestandaläge kan göra att Edge använder ännu mindre resurser, vilket gör det till ett perfekt val för användare som är trötta på att Chrome tar upp så mycket RAM.

Prestanda-läge kan göra Microsoft Edge ännu mer tilltalande för Chrome-användare tröttna på Googles resurs hungriga webbläsare. Tidigare i år lanserade Microsoft en ny version av Edge byggd på Chromium – samma plattform som Google Chrome och andra webbläsare använder. Edge blev snabbt populär bland internetanvändare, och nu vill Microsoft söka upp affären med ett nytt prestandaläge. Experter säger att det kan vara lockande för användare som är trötta på Chrome och använder så mycket av datorns resurser. «Prestanda är helt enkelt körsbäret på toppen för att hjälpa Edge att få överhanden och effektivisera deras RAM- och CPU-användning», berättade Eric Florence, en cybersäkerhetsanalytiker på SecurityTech, Lifewire i ett e-postmeddelande.

Resurs Hog

Din webbläsare är ditt fönster till internet, och som sådan kommer du förmodligen att spendera mycket tid med applikationen öppen. Med prestandaläge finslipar Microsoft sig på en av de största problemen som plågar webbläsaranvändare under de senaste åren: resursanvändning. Eftersom du spenderar så mycket tid med din webbläsare öppen förväntas det att den tar upp en stor del av de resurser som finns tillgängliga för ditt system. Mängden resurser som en webbläsare tar upp kan dock bli ett problem, särskilt när användare börjar multitask. «Prestanda är helt enkelt körsbäret på toppen för att hjälpa Edge att få överhanden och effektivisera deras RAM- och CPU-användning.» En av de viktigaste resurserna när du surfar på nätet är minne (RAM). Om en webbläsare tar upp för mycket RAM-minne kan den krossa hela din dator, vilket får andra applikationer att kämpa för att ladda eller prestera också. Att hitta en bra webbläsare som inte saktade ner din dator brukade vara mer problem. Men sedan släppte Google Chrome. Medan Chrome brukade vara en av de bästa webbläsarna – särskilt känd för hur lite RAM den använde – har den blivit uppblåst under de senaste åren. Nya tester som jämförde Chrome med den nya Chromium-baserade Edge visade att Chrome använde 1,4 gigabyte (GB) RAM vid laddning av sex sidor, jämfört med 665 megabyte (MB) RAM Edge som användes. Edge med mindre än hälften av de resurser som Chrome gjorde är en enorm skillnad, särskilt för dem med mindre RAM i sitt system, eller användare som kör långsammare RAM.

Alternativet för prestanda i Microsoft Edge markerat

Ett sätt prestanda läge är att leta efter ytterligare tweak hur Edge hanterar systemresurser är genom vad det kallar Sleeping Tabs. I grund och botten, när en flik har använts i fem minuter, kommer den att frysa. Detta frigör systemresurser – som minne – som användes för att hålla fliken uppdaterad. När du väl öppnat fliken igen kommer den att frysas upp, så att du kan fortsätta ditt arbete utan några problem. Detta kan hjälpa till att minska mängden minne som Edge använder ännu mer, vilket ytterligare ökar klyftan mellan Chrome och den nuvarande resursanvändningen.

Få en kant

Trots att de började som en av de mest opopulära webbläsarna som finns tillgängliga har Microsoft Edge gjort en ganska vändning och blivit den fjärde mest populära webbläsaren i världen. Hoppet till Chromium har utan tvekan hjälpt, och den myriad av alternativ som Microsoft erbjuder hjälper de flesta användare att känna sig riktigt hemma. Precis som alla andra Chromium-baserade webbläsare kan Edge använda sig av olika tillägg från Chrome Web Store. Alternativt kan du också installera några tillägg från Windows Store. Dessa tillägg är lite mer begränsade, men det är trevligt att ha tillgång till två olika skyltfönster med en mängd olika tillägg som väntar på att göra din surfning enklare.

Edge har också ytterligare funktioner som Collections, som låter dig gruppera vissa webbsidor för att skapa enkel åtkomst till de webbplatser du behöver för olika projekt. Internetanvändare som gillar att organisera sitt innehåll för att enkelt hoppa mellan olika arbetsytor kan tycka att den här funktionen är användbar. Julia Newman, en specialist på teknisk support på stationära datorer, säger att hon har hittat Edge användbar på grund av den extra funktionaliteten den har jämfört med andra webbläsare. «Jag har använt Edge de senaste sex månaderna, men ibland byter jag till Chrome i speciella fall», förklarade hon i ett e-postmeddelande. «Edge har utrustats med några bra funktioner och det finns alla anledningar för användare att prova Edge.» I slutändan är det bara du som kan bestämma om Edge passar dig. Men om prestandaläget visar sig vara så bra som Microsoft säger att det kommer att vara, förvänta dig att fler Chrome-användare ska byta.