Saltar al contenido

Varför Google gör sina egna telefonprocessorer

9 de diciembre de 2022
GettyImages 1147623839 30e8ee58283e43729a6e3dc022b9c815

Viktiga takeaways

  • Google arbetar enligt uppgift på en anpassad chipset för kommande Made-by-Google-telefoner.
  • En Google-tillverkad processor kan leda till bättre enhetsprestanda och säkerhet för användarna.
  • Experter säger att Google kan ha en lång väg att gå innan de kan stå emot Apples framgångar med anpassade marker.

Rapporter om att Google arbetar med ett eget chipset som liknar Apples Bionic-chips dyker upp igen, och experter säger att de är förvånade över att det inte har hänt tidigare. En ny rapport från 9to5Google säger att Googles kommande telefoner kommer att använda ett nytt GS101 «Whitechapel»-chip tillverkat av Google. Detta är ett drag som liknar vad Apple redan gör, att tillverka sina egna anpassade styrkretsar, istället för att förlita sig på de som gjorts av tredje part som Qualcomm. «Med sitt eget chip kommer Google att ha mer kontroll över sina egna enheter samtidigt som de kan uppdatera enheter med chippet mycket längre än vad de kan nu,» sa Heinrich Long, en integritetsexpert med Restore Privacy, till Lifewire i en e-post. «Vi vet alla hur länge iPhones får nya uppdateringar, och att ha ett personligt chip är huvudfaktorn bakom det.»

Varför nu?

Med Qualcomms senaste processorer som erbjuder några enastående resultat och redan dyker upp i nyare telefoner som Xiaomi Mi 11 Ultra, kan det verka dumt för Google att riskera att släppa en telefon med sin egen styrkrets. Men experter säger att förändringen har varit under lång tid nu. «Jag är ärligt talat förvånad över att det tog Google så lång tid att tillverka och introducera sin egen chipset i sina flaggskepp Pixel-telefoner, särskilt eftersom de redan hade tillverkat sitt eget Titan-M-säkerhetschip,» sa Eric Florence, cybersäkerhetsanalytiker på SecurityTech, till Lifewire i ett mejl. «Jag tror att framgången som plockats upp av försäljningen av Pixel-telefonerna är det som driver Google att investera i sin egen teknik nu istället för att lägga ut den på entreprenad.» Även om inga pixlar har nått försäljningen av andra vanliga telefoner som iPhone eller Samsung Galaxy-linjen, hade Pixel sitt bästa år hittills 2019. Även om försäljningssiffrorna 2020 inte var lika imponerande, har ett förnyat fokus på att göra Pixel-telefoner bättre skulle kunna sätta Google i ett bra läge att öka dessa siffror till nivåer före pandemi. Att ta in sin egen processorkärna kan vara ett bra sätt att få telefonerna att sticka ut mer. Framgången med Apples A-serie och M1-chip har visat att användare är mer än villiga att betala för anpassade styrkretsar av hög kvalitet, och Google kan också försöka bygga på hypen kring dessa enheter. Med digital integritet också en stor fråga, kan flytten vara ett försök att erbjuda bättre säkerhet för användare som plockar upp nyare pixlar i framtiden.

Står upp till tävlingen

Det har också rapporterats att de nya GS101-chippen kommer att utvecklas med Samsung-halvledare liknande Samsung Exynos, som för närvarande är en av de ledande mobila processorerna som finns tillgängliga. Om det är sant, kan prestanda hos Google-tillverkade chips likna Exynos-processorerna, vilket skulle hjälpa den första utgåvan att sticka ut mot väletablerade konkurrenter som Qualcomm. Det är inte första gången Google arbetar med skräddarsydda chips, som Florence nämnde. Redan 2018 släppte företaget detaljer om sitt Titan-M-säkerhetschip, som lanserades i Pixel 3. Titan-M designades för att ge bättre säkerhet och kunde ge Google en bra utgångspunkt för att skapa en anpassad processor. Men trots löftet om en Google-tillverkad processor, säger Rex Freiberger, VD för Gadget Review, att Googles första release med egna skräddarsydda chips förmodligen inte kommer att vara den starkaste utmanaren i ringen. «Företag som Apple har kunnat förfina sina marker under många år, med offentliga tester som ett slags eldprov», sa han. «Google kan göra internt och till och med beta-tester och det kommer fortfarande inte att ha en tiondel av den data som Apple har samlat in från processen. Det är också mycket troligt att deras design och implementering inte kommer att vara lika effektiv som den tredje parten chips som de använde tidigare.» Freiberger säger också att Google förmodligen fortfarande kommer att använda 5G-modem som tillverkats av tredjepartsföretag. Han noterar dock att han kunde se företaget grena ut för att säkra mer kontroll över komponenterna som används i framtida enheter, inklusive tillverkning av sin egen 5G-teknik.