Saltar al contenido

Varför Indien vill skapa sitt eget telefonoperativsystem

24 de junio de 2022
shilajit d c EBDlxDVwYGU unsplash 21aba381a7334454b83c4ab12d361e65

Viktiga takeaways

  • Indien vill skapa sitt eget hemodlade mobiloperativsystem.
  • Att förlita sig på andra länders teknik för kritisk infrastruktur är en säkerhetsrisk.
  • Att skapa ett nytt mobilt OS är svårt; att få folk att byta kan vara ännu svårare.

Indiens regering planerar att skapa ett «inhemskt» operativsystem (OS) för att konkurrera med iOS och Android. För närvarande finns det bara två alternativ för telefonoperativsystem, som båda kontrolleras av amerikanska företag i Kalifornien (iOS och Android). Indien vill ha ett tredje, hemodlat val, och man planerar också att växa sin elektroniktillverkningsindustri från 75 miljarder dollar per år till 300 miljarder dollar, vilket kan inkludera indiskt designade telefoner för hemmamarknaden. Indiens minister för elektronik och IT, Rajeev Chandrasekhar, har meddelat en önskan om att blanda ihop saker och ting.

På grund av nationella säkerhetsskäl behöver länder som Indien, till exempel, ha ett eget operativsystem samt säkra chips för känsliga applikationer. Jag tycker att det är ett bra drag att den indiska regeringen har börjat investera i mjukvaruteknikindustrier för att komma upp med sitt eget operativsystem för användning av statliga anställda, banker och finansinstitutioner, rymdorganisationer och andra kritiska byråer som är sårbara för statligt sponsrad hacking, säger teknologiskribenten Victoria Mendoza till livetstrad via e-post.

säkerhet

Den amerikanska regeringen har redan hanterat liknande problem. Nyligen förbjöd den kinesiska teknikföretagen Huawei och ZTE att tillhandahålla nätverksutrustning. Denna åtgärd är viktig för 5G-mobilnätverk, som annars skulle köras på hårdvara som potentiellt står under den kinesiska regeringens kontroll. «På grund av nationella säkerhetsskäl måste länder som Indien, till exempel, ha ett eget OS samt säkra chips för känsliga applikationer.» Om man tittar på det på det sättet är det lätt att se varför Indien, och kanske andra länder, skulle föredra att använda ett inhemskt byggt operativsystem för telefoner och eventuellt också bygga hårdvaran för att köra det. Apple utökar redan sin tillverkning i Indien, och den expertis man lärde sig där skulle hjälpa Indiens planer.

Inte så enkelt

Just nu är den indiska regeringens önskemål just det. Enligt artikeln i Indiens Economic Times, har regeringen planer på att skapa politik som kommer att styra skapandet av ett «inhemskt operativsystem.» Det är svårt att bli mycket mer handvågig än så. Men även om Indien lyckas skapa ett fungerande operativsystem och hårdvara att köra det på, finns det fortfarande betydande hinder. Först måste det övertyga användare att inte använda iPhones och Android-telefoner. Med tanke på att våra liv är nästan oupplösligt bundna i våra mobila datorer, är det redan en enormt svår uppgift.

Det måste finnas appar, som bara kommer om plattformen är övertygande, och tillräckligt många människor använder den för att göra det värt besväret att utveckla dessa appar. Det är det klassiska problemet med kyckling och ägg. «Problemet med att ha ett statligt och separat OS är att många apputvecklare såväl som företag måste göra separata appar och mjukvara kompatibla med det regeringsinitierade operativsystemet», säger Mendoza

En person som håller en svart iPhone på armlängds avstånd med Netflix-logotypen på skärmen.

Android och iPhone undvek detta till stor del genom att vara där i början. Apple skapade utan tvekan det moderna ekosystemet för mobilappar med App Store, men skulle det kunna göra det nu om det kom så sent till spelet? Inte ens Microsoft lyckades ta sig in på mobilen med sin Windows Phone. Även om det kanske inte skulle ha hjälpt att kalla det «Windows». Indien skulle teoretiskt sett kunna göra sin egen telefon obligatorisk genom att förbjuda alternativen, men det skulle fortfarande finnas ett gap att överbrygga innan appar var klara. Och kom ihåg, Indiens nuvarande mobila ekosystem körs redan på samma appar och tjänster som vi alla använder.

Att stänga av betalnings- och meddelandeplattformar kan till exempel vara ekonomiskt katastrofalt. «Jag anser dock att den indiska regeringen inte kan tvinga sitt folk att sluta använda Android- och iOS-drivna telefoner, men de kan förespråka användningen av telefoner som körs på indiskt utvecklat operativsystem, vilket ger dem alternativ att välja ett säkrare system som kommer att skydda statens och folkets intressen», säger Mendoza. Så även om det är önskvärt, och – om allt går så bra som möjligt – fördelaktigt, att skapa och kontrollera den teknik som används av ditt land, är det en mycket svår uppgift. Men det betyder inte att de inte ska ge det en chans. Och vem vet? Kanske är Indiens telefoner och OS så bra att folk utanför landet bestämmer sig för att byta till dem. Åtminstone skulle det tillföra lite mångfald och konkurrens till det kraftfulla och något döende duopol vi har just nu.