Saltar al contenido

Varför Xiaomis Smartphone-koncept kanske inte passar alla

29 de junio de 2021
2021.02.03. 1873 1 1024x683 f0a9f39cd3ae4e2a9d6ab9f7e872cb78

Viktiga takeaways

  • Xiaomis nya vattenfallskoncept erbjuder fyra böjda kanter.
  • Enheten tar bort alla fysiska knappar och portar.
  • Medan de är vackra, tycker experter att de flesta användare skulle gå med mer välbekanta enhetsdesigner.

Xiaomis senaste smarttelefonkoncept ser snyggt ut, men i slutändan saknar den förtrogenhet och användbarhet vi har blivit vana vid, säger experter. Xiaomi har avslöjat sin första fyrböjda vattenfallsdisplay. Det nya smarttelefonkonceptet har en 88-graders böjd skärm som Xiaomi säger kommer att låta visuella gränssnitt flyta över det naturligt, som vatten. Till skillnad från tidigare telefoner som har en böjd skärm, har det namngivna konceptet från Xiaomi inga portar eller fysiska knappar. Istället består hela enheten av den här nya skärmen. «Det är ganska trevligt ur en rent visuell synvinkel», säger Andreas Johansson, en UX-specialist Lifewire via e-post. «Men användbarhetsmässigt kan jag se några saker som kan vara ett problem.»

Jagar vattenfall

I en värld där vi har sett telefoner som kan vikas in på sig själva som Samsung Galaxy Z Fold2 och Microsoft Surface Duo, är tanken på en portlös telefon inte riktigt så långsökt, särskilt med trådlösa laddare som blir mer populära. Vi såg också nyligen Xiaomi debutera sin Mi Air Charge Technology – som laddar din telefon genom luften – så en smartphone som använder den tekniken är inte så förvånande. Med detta koncept går Xiaomi helt ifrån tidigare design och fokuserar starkt på den «bara en skärm» formfaktor som vi har sett i science fiction. För att åstadkomma detta har Xiaomi utökat den böjda skärmen längs toppen, botten och sidorna så att ditt innehåll kan strömma in när du bläddrar genom applikationer eller låser upp din telefon. «Det är ganska trevligt ur en rent visuell synvinkel.» Enligt Xiaomi möjliggjorde detta allt tack vare «innovativ skärmstapeldesign» och en «banbrytande 3D-bindningsprocess» som gör att det 88 graders fyrböjda glaset passar på en flexibel skärm. Under detta glasstycke har företaget placerat under-display-kameror, trådlös laddningsteknik, eSim-chips och tryckkänsliga beröringssensorer. Xiaomi säger att dessa underliggande bitar effektivt åsidosätter behovet av fysiska knappar eller portar. Naturligtvis är begrepp egentligen inte så speciella om de bara återges bilder eller video. Xiaomi har bekräftat till Gränsen att enheten är riktig och att människor inom företaget har använt den.

Goda avsikter

Bara för att det kan göras betyder det inte att det borde vara. Enligt Johansson kan avsaknaden av fysiska knappar på det nya Xiaomi-konceptet göra att användare känner sig förlorade och på sin plats när de plockar upp enheten om det någonsin skulle göra det till en fullständig utgåva. «Det är vanligtvis en bra idé att ha någon form av fysisk / taktil feedback», säger Johansson. «Detta tenderar att förbättra den övergripande användbarheten.»

Johansson nämnde också vad designers ofta kallar överkomliga priser, som i huvudsak är egenskaperna hos ett objekt som visar användaren de åtgärder de tar. På nuvarande smartphones, som iPhone 11, kommer dessa överkomliga priser i form av saker som att klicka på volymknappen när du ändrar ljudnivåerna på din telefon. Överkomster har utvecklats genom åren, men det finns fortfarande grunder som designers följer när de vill skapa nya koncept. Bill Gaver, en anmärkningsvärd människa-dator-interaktionsexpert (HCI), definierade 1991 tre typer av överkomster, av vilka minst två vi kan ansluta till dagens smarttelefondesign. Märkbara överkomster, som är de mest uppenbara typerna, erbjuder någon form av fysisk indikator på åtgärden, som en dörrhandtag. Du ser vredet och du vet att det gör något när du interagerar med det. På samma sätt ser du volymvippan på en telefon, du vet att knapparna har något syfte. «… användbarhetsmässigt kan jag se några saker som kan vara ett problem.» Dolda överkomliga priser är gränssnitt utan några uppenbara visuella indikatorer. Med Xiaomis konceptuella telefon verkar volymen styras av en under-display-sensor på vänster sida av skärmen. Kampanjmaterial verkar tyda på att användare helt enkelt kan skjuta fingret uppåt på skärmens kant för att öka volymen. Men eftersom det inte finns några uppenbara visuella ledtrådar kan användarna kanske inte förstå dessa mekaniker utan några försök och fel. Enligt Johansson är det viktigt att ha dessa överkomliga i åtanke när man utformar koncept som Xiaomis senaste smartphone eftersom det i hög grad påverkar enhetens användbarhet. Om en enhet är för komplex kan användarna vara mindre benägna att gå med den specifika smarttelefonen jämfört med något mer bekant.