Saltar al contenido

VR-turism går upp, upp och bort

22 de junio de 2021
GettyImages 1277403042 77532faddd6c426bb1e60529c32d3b30

Viktiga takeaways

  • Om du inte kan hoppa på ett plan på grund av koronaviruspandemin kan du överväga att resa med virtuell verklighet.
  • Om du känner för att klättra kommer Everest VR att låta dig korsa Khumbu Icefalls och skala Lhotse Face.
  • National Geographic Explore VR låter dig besöka Antarktis, navigera isberg i en kajak, klättra upp på en massiv ishylla och överleva en rasande snöstorm.

Människor vänder sig till virtuell verklighet för att få sina resor spännande när möjligheterna att gå ombord på flyg krymper. VR låter dig resa var som helst från Mount Everest till Machu Picchu från din soffa. Allt du behöver är ett headset, en internetanslutning och rätt VR-programvara. «Med en pågående global pandemi som hindrar de flesta från att resa, söker vi alla alltmer nya sätt att besöka våra favoritplatser och se sevärdheterna utan att lämna hemmet», säger Meaghan Fitzgerald, chef för produktmarknadsföring på Facebook Reality Labs, som gör Oculus-headset, sa i en e-postintervju.

Klättra även om du är rädd för höjder

Om du vill klättra, låter Everest VR dig korsa Khumbu Icefall, skala Lhotse Face över natten på Camp 4, klättra upp på det farliga Hillary Step och slutligen erövra toppen av Everest. National Geographic Explore VR låter dig besöka Antarktis, navigera isberg i en kajak, klättra upp på en massiv ishylla och överleva en rasande snöstorm. Appen låter dig också turnera Machu Picchu och se digitala rekonstruktioner av den antika Inca-citadellet. Om du är på humör för historia, kolla in Olympia i VR, som har en självstyrd rundtur i antika Olympia, Grekland. Du kan utforska återskapade versioner av Olympic Stadium, Zeus Temple och Hera Temple och många andra monument och byggnader också.

«För vissa kan det utforska sandstränder och grunt vatten i Karibien.» När du väl har betalat för din virtual reality-hårdvara är priset på VR-resor lätt, påpekade Lisa Cain, en turistprofessor vid Chaplin School of Hospitality & Tourism Management vid Florida International University, i en e-postintervju. «Om man är intresserad av att resa till Tibet och utforska Himalaya, är det möjligt att göra det från sitt vardagsrum utan kostnad för flyg- och marktransport, logi, guider och avgifter, för att inte tala om höjdjustering», sa hon. Den minskande kostnaden för högkvalitativ VR-utrustning är en anledning till att människor vänder sig till denna typ av resor, säger Bryan Carter, chef för Center for Digital Humanities vid University of Arizona, i en e-postintervju. «Kostnaderna för kameror kommer ner och upplösningen ökar», tillade han.

För den kämpande turistnäringen kan VR vara en livlina. Georgette Blau grundade 1999 On Location Tours, som ger turer till ikoniska platser som visas i TV-program och filmer i New York City och Boston. Turismen i städerna har lidit på grund av pandemin, och Blau ökade produktionen på sitt företags VR-turer. On Location skapade nyligen en Superhero-turné för New York, som visar skottplatser för filmer inklusive Hämnarna, Spindelmannen, Läderlappenoch Stålman. «För en liten summa pengar kan människor runt om i världen på ett säkert och virtuellt sätt resa världen från sitt eget hem och verkligen» känna «att de är där», sa Blau i en e-postintervju. «För oss tar det också bort majoriteten av våra fasta kostnader, till exempel vår buss- och reseguide.»

Tips om hur man reser klokt

Experter har tips för dem som väljer att resa virtuellt. Se till att välja en VR-turistservice som använder 360-graders VR, föreslog resexpert Yulia Safutdinova i en e-postintervju. «Du vill se riktiga platser fångas i realtid snarare än en mockup eller en simulering», sa hon.

stadsnålar som markerar specifika hus och andra platser i ett område

Safutdinova föreslog också att använda dedikerade VR-headset, vilket ger en bättre upplevelse än virtual reality-funktioner på din telefon eller surfplatta. Att välja rätt destination är också kritiskt, sa Cain. Gör din forskning om dina sevärdheter. Titta på recensioner av virtuella turer för att avgöra om den reseguiden eller turnéstilen är rätt för dig, tillade hon. «För vissa kan det utforska sandstränder och grunt vatten i Karibien,» sa Cain. «För andra kanske det går i Louvren i Paris för att se Mona Lisa och andra mästerverk.»