Saltar al contenido

Webbläsarbaserade appar för musikskapande är ganska bra nu

16 de julio de 2022
playdate cac03f7fa59e4d6eaa8c6d3c1d3df53b

Viktiga takeaways

  • Panics spelutvecklingssvit Playdate i webbläsaren har en fantastisk ljudapp.
  • Webbappar är fortfarande begränsade jämfört med lokala appar på datorn.
  • Webbläsarbaserade musikappar blir kraftfullare för varje år.

Playdate är årets heta handhållna konsol, och till och med dess musikskapande verktyg är roliga. Panic, mjukvaruutvecklaren bakom Playdate, är känd för sina polerade men ändå roliga appar för Mac och iOS. Det släppte precis ett webbaserat verktyg, kallat Pulp (registrering krävs), för att bygga spel för Playdate.

Det som sticker ut kan vara den musikskapande appen, som är som Ableton Live från Game Boy-åldern. Webbläsarbaserade musikverktyg har blivit tillräckligt bra för regelbunden användning, men kommer de att ta över som Google Docs eller förbli en nisch för experimentella typer? «Jag har arbetat mycket med WebAudio API (bland annat gjort en ganska utarbetad modulär synth i den) och kan med säkerhet säga att den är väldigt uttömmande och specifikationen har också blivit ganska stabil nyligen,» sa musiker och ljudprogramutvecklare SevenSystems till Lifewire via forummeddelande.

Inte bara för webbsurfning

Webbläsaren är en av de mest krävande apparna på din dator eller telefon. Tänk bara på webbapparna som körs inuti den, från komplexa sviter som Slack till en miljon webbläsarspel med twitch-hastighet till förvånansvärt djupa Photoshop-alternativ. Så varför inte musikappar? WebAudio API, ett ramverk som låter utvecklare göra musikappar för webbläsaren, är lätt tillräckligt kraftfullt för att bygga komplexa, fullfjädrade appar. Det som sticker ut kan vara den musikskapande appen, som är som Ableton Live från Game Boy-åldern. «Du kan tekniskt skapa en hel, sofistikerad DAW med den, inklusive komplexa syntar, ljudspår, i stort sett alla typer av effekter, spektrumanalysatorer, oscilloskop, LFO:er, envelopp, etc… allt med samplingsexakt timing», säger SevenSystems .

Det är också roligt. «Som sagt, webbljud-API:et är riktigt roligt att programmera för. Jag gjorde en gratiskurs om att bygga syntar med det för några år sedan och gillade det verkligen. Jag har också byggt en webbtrummaskin (inte faktiskt användbar, mer en demo/inlärningsleksak). Det är fantastiskt hur kraftfull den tekniken är och hur lätt det är att komma igång, säger den elektroniska musikern Octagonist till Lifewire via ett forummeddelande. Panics Pulp-verktyg är ett bra exempel på den moderna webbläsarens möjligheter. Ljudverktyget är en udda återgång till gamla tider, precis som den monokroma Playdate-konsolen, och även om dess musiksequencer är sofistikerad, belastar dess pip och bloop knappast webbläsaren.

Tahti-app för musiksekvensering för webben

Tahti är en ännu mer imponerande musikapp för webben – en fullfjädrad sequencer som fungerar ungefär som Elektrons $800 Digitakt. Det låter dig till och med ladda dina egna prover. Faktum är att Tahti är så bra att det verkligen borde förvandlas till en ordentlig app för iPad eller iPhone. Men varför? Varför föredrar vi lokala appar framför webbappar?

Snabbhet och säkerhet

Den mest uppenbara nackdelen med en webbapp är att du behöver en internetanslutning för att använda den – även om vissa appar kan cache sina resurser och fungera offline. En annan historisk barriär har varit säkerheten. Om du någon gång skrev ett långt forumsvar eller blogginlägg i webbläsaren och tappade det när sidan laddades om eller kraschade, är det troligt att du gav upp webbappar just då. Men det är också gamla nyheter. Google Docs, till exempel, verkar aldrig förlora något, oavsett hur dålig anslutning du har eller hur kraschad din webbläsare är.

Även hastighet är inte ett problem längre. Webbläsarappar är anslutna till internet, men många av deras resurser lagras lokalt och laddas när du öppnar sidan. Det betyder att dina ljudfiler inte nödvändigtvis behöver strömmas från webben varje gång du spelar upp dem. Det är otroligt hur kraftfull den tekniken är och hur lätt det är att komma igång. Men det finns fortfarande problem med webbappar jämfört med lokala appar. En fråga är fortfarande överföringen av filer. Om du vill redigera en video, ett stort foto eller ett ljudklipp måste du ladda upp det någon gång för att få in och ur en webbapp. Det kommer alltid att gå långsammare än att arbeta med filer på dina lokala diskar.

Den andra barriären är anslutning. För att en musikapp ska vara användbar måste den ansluta till dina befintliga appar. I Ableton Live och Logic finns appar från tredje part som plugins. På iOS kan appar enkelt skicka sitt ljud till varandra modulärt. Men utan att använda klumpiga routinglösningar är det svårt att inkludera webbläsaren i dessa inställningar. Och även om du kan, kan det finnas problem med att få saker att synkronisera – synkronisering är fortfarande ett problem med vanlig musikprogramvara. För de flesta fungerar en webbapp utmärkt, men när du väl behöver mer prestanda eller djupare funktioner kommer en professionell att använda en vanlig app varje gång. Och det är bra eftersom varje tillvägagångssätt har sina fördelar.