Saltar al contenido

5.1 vs. 7.1-kanals hemmabiomottagare

3 de julio de 2021
5.1 vs 7.1 e599cdc9cabb47b59717f3f05d4c3319

En hemmabiofråga som ofta ställs är om en 5.1- eller 7.1-kanals hemmabiomottagare är bättre. Båda alternativen har fördelar och nackdelar, beroende på vilka källkomponenter du använder, hur många högtalare du använder och dina personliga preferenser när det gäller installationsflexibilitet. Vi jämförde 5.1-kanals- och 7.1-kanalmottagare för att hjälpa dig att bestämma vilken som är bäst för din hemmabio.

Övergripande resultat

5.1 Kanal

 • Enklare installation.
 • Bredare kompatibilitet.
 • Bättre för små utrymmen.
 • Färre komponenter behövs.

7.1 Kanal

 • Massor av konfigurationsalternativ.
 • Detaljerat och exakt ljud.
 • Har ytterligare två förstärkare.
 • Större komponentalternativ.

Majoriteten av DVD-, Blu-ray- och surroundljud som du får från källinnehåll blandas för uppspelning av 5,1 kanaler. Ett mindre antal källinnehåll blandas för uppspelning av 6,1 eller 7,1 kanaler. Detta innebär att en 5.1- eller 7.1-kanalsmottagare med Dolby / DTS-avkodning och bearbetning kan fylla räkningen. En 5.1-kanalig mottagare kan placera en 6.1- eller 7.1-kanalkälla i en 5.1-kanalig miljö. När du flyttar upp till en 9.1- eller 11.1-kanalsmottagare (såvida det inte är Dolby Atmos eller DTS: X-aktiverat) och högtalarna är inställda med horisontella och vertikala mappade kanaler och spelar Dolby Atmos / DTS: X-kodat innehåll, skickas mottagaren efter bearbetar de ursprungliga 5.1, 6.1 eller 7.1 kanalkodade ljudspåren. Det placerar sedan ljudspåren i en miljö med nio eller 11 kanaler. Resultaten kan vara imponerande, beroende på kvaliteten på källmaterialet. Det betyder dock inte att du måste göra detta steg. Du kanske inte har plats för extra högtalare.

5.1-kanalsystem: Bra för de flesta och de flesta situationer

Fördelar

 • Enklare att ställa in.
 • Grundläggande kanalkonfiguration.
 • Ger solid teaterljud, särskilt i mindre rum.
 • Bredare stöd.

Nackdelar

 • Färre konfigurationsalternativ.
 • Mindre finjusterat ljud.
 • Mindre övergripande ljud, särskilt i större utrymmen.

5.1-kanals hemmabiomottagare har varit standarden i två decennier. Dessa mottagare ger en bra lyssningsupplevelse, särskilt i små till medelstora rum. När det gäller kanal- och högtalarinställningar ger en typisk 5.1-kanalig mottagare:

 • En mittkanal ger ett ankarscene för dialog eller musik.
 • Vänster och höger främre kanaler ger den viktigaste informationen om ljudspår eller återgivning av stereomusik.
 • Vänster och höger surroundkanaler för rörelseeffekter från sida och framåt från filmljudspår och omgivande ljud från musikinspelningar.
 • Subwooferkanalen ger extrema lågfrekventa effekter, som explosioner eller basrespons i musikföreställningar.

7.1 kanalsystem: Mer konfiguration, större kontroll, mer kostnad

Fördelar

 • Fler kanaler för mer detaljerat ljud.
 • Mer övergripande ljud, särskilt i större utrymmen.
 • Massor av konfigurationsalternativ.
 • Har ytterligare två förstärkare.
 • Större kontroll över ett ljudsystem.

Nackdelar

 • Mindre vanligt stöd.
 • Kräver mer utrymme.

När du beslutar om en 5.1- eller 7.1-kanals hemmabiomottagare är rätt för dig, finns det flera praktiska funktioner i en 7.1-kanalsmottagare som kan vara till nytta.

Fler kanaler

Ett 7.1-kanalsystem innehåller alla element i ett 5.1-kanalsystem. I stället för att kombinera surround- och bakkanaleffekter i två kanaler delar ett 7.1-system information om surround och bakkanal i fyra kanaler. Sidoljudeffekter och atmosfär riktas till vänster och höger surroundkanal. De bakre ljudeffekterna och atmosfären riktas till ytterligare två bakre eller bakre kanaler. I den här inställningen är surroundhögtalarna inställda på sidan av lyssningspositionen och bakre eller bakre kanaler placeras bakom lyssnaren. För en visuell titt på skillnaden mellan en 5.1-kanals högtalarlayout och 7.1-kanals högtalarlayout, kolla in ett utmärkt diagram från Dolby Labs. 7.1-kanals lyssningsmiljön ger surroundljudsupplevelsen mer djup. Det ger också ett specifikt, riktat och utspritt ljudfält, särskilt för större rum.

Surroundljud flexibilitet

Även om de flesta DVD-skivor och Blu-ray-skivor innehåller 5.1-ljudspår (liksom några som innehåller 6.1-kanals ljudspår), finns det ett ökande antal Blu-ray-ljudspår som innehåller 7.1-kanalsinformation, oavsett om det är 7.1-kanals okomprimerad PCM, Dolby TrueHD eller DTS -HD Master Audio. Om du har en 7.1-kanalig mottagare med ljudingång och bearbetningskapacitet via HDMI-anslutningar (endast anslutningar som endast passerar) kan du dra nytta av några eller alla dessa alternativ för surroundljud. Kontrollera specifikationerna eller användarhandboken för en 7.1-kanalig mottagare för att hitta detaljer om dess HDMI-ljudfunktioner.

Expansion av surroundljud

Även om DVD-ljudspår innehåller Dolby Digital eller DTS 5.1 eller, i vissa fall, DTS-ES 6.1 eller Dolby Surround EX 6.1-ljudspår, kan du utöka surroundljudupplevelsen även till 7.1. Använd Dolby Pro Logic IIx-förlängningen eller ett tillgängligt 7.1 DSP (Digital Sound Processing) surroundläge. Leta efter de surroundlägen som finns på din mottagare. Dessa tillagda lägen kan också extrahera ett 7.1-kanals surroundfält från ett tvåkanaligt källmaterial för att spela CD-skivor och andra stereokällor i ett större surroundljudformat.

Fler alternativ för surroundljud

Andra surroundljudförlängningar som använder 7.1-kanaler är Dolby Pro Logic IIz och Audyssey DSX. Istället för att lägga till två bakre surroundhögtalare möjliggör Dolby Pro Logic IIz och Audyssey DSX tillägg av två främre höjdhögtalare. Detta ger ytterligare högtalarinställningsflexibilitet. Audyssey DSX har också möjlighet i en 7.1-kanalig inställning att placera en uppsättning högtalare mellan surroundhögtalarna och de främre högtalarna, istället för höjdhögtalarna. Dessa högtalare kallas breda surroundhögtalare.

Bi-ampning

Ett annat alternativ som blir vanligare på 7.1-kanalers mottagare är bi-amping. Om du har främre kanalhögtalare med separata högtalaranslutningar för mellanregister eller diskanthögtalare och bashögtalarna (inte subwoofern, men bashögtalarna i de främre högtalarna), tilldelar vissa 7.1-kanaliga mottagare förstärkarna som kör den sjätte och sjunde kanalen till de främre kanalerna. . Detta gör att du kan behålla en fullständig 5.1-kanalinställning men lägger till två förstärkningskanaler till de främre vänstra och högra högtalarna. Med hjälp av de separata högtalaranslutningarna för den sjätte och sjunde kanalen på högtalare med dubbla förstärkare kan du fördubbla strömmen till de främre vänstra och högra kanalerna. De främre mellanregisterna / diskanthögtalarna släpper av de viktigaste L / R-kanalerna, och de främre högtalarens bashögtalare går av de sjätte och sjunde kanalens Bi-amp-anslutningar. Proceduren för denna typ av installation förklaras och illustreras i användarmanualerna för många 7.1-kanaliga mottagare. Detta blir en vanlig funktion, men den ingår inte i alla 7.1-kanalmottagare.

Zon 2

Förutom bi-amping erbjuder många 7.1-kanals hemmabiomottagare ett driven zon 2-alternativ. Denna funktion kör en traditionell 5.1-kanals hemmabioinstallation i huvudrummet. Men istället för att förstärka de främre högtalarna eller lägga till två surroundkanaler bakom lyssningspositionen, använd de två extra kanalerna för att driva högtalare på en annan plats (om du inte har något emot en uppsättning långa högtalarkablar). Om du gillar tanken att köra en driven andra zon men vill ha en 7.1-kanals surroundljudinstallation i ditt huvudrum tillåter vissa 7.1-kanaliga mottagare detta. Du kan dock inte göra båda samtidigt. Med andra ord, om du slår på den andra zonen medan du använder huvudzonen, kommer huvudzonen automatiskt till 5,1 kanaler. I många fall kan du lyssna på och titta på DVD-skivor i 5.1-kanals surroundljud i ditt huvudrum, och någon kan lyssna på en CD (förutsatt att du har en separat CD-spelare ansluten till mottagaren) i ett annat rum. Denna inställning kräver inte en separat CD-spelare och mottagare i det andra rummet, bara högtalarna. Många 7,1-kanals hemmabiomottagare erbjuder också extra flexibilitet när det gäller att ställa in och använda ytterligare zoner.

9.1 Kanaler och mer: mycket mer än de flesta behöver

Sofistikerade alternativ för bearbetning av surroundljud har blivit tillgängliga, till exempel DTS Neo: X, som utökar antalet kanaler som återges eller extraheras från källinnehållet. På grund av detta ökar tillverkarna antalet kanaler som ingår i ett hemmabiomottagarchassi. När du går in i den avancerade hemmabiomottagarenan erbjuder fler mottagare 9.1 / 9.2, och några erbjuder 11.1 / 11.2-kanalens konfigurationsalternativ. Men som med 7.1-kanalmottagare, oavsett om du behöver nio eller fler, beror kanaler på vad du vill åstadkomma i din hemmabioinstallation. Både 9 och 11 kanalsmottagare kan användas för att ställa in nio eller 11 högtalare (plus en eller två subwoofers) i ditt hemmabiorum. Detta gör att du kan dra nytta av surroundljudbearbetningssystem, som DTS Neo: X. En 9 eller 11 kanals mottagare kan också ge flexibilitet när det gäller att tilldela två av kanalerna för att förstärka de främre högtalarna. Den kan också använda två eller fyra kanaler för att skapa tvåkanalssystem i andra och tredje zon som drivs och styrs av huvudmottagaren. Detta kan ge dig 5.1 eller 7.1 kanaler att använda i ditt huvudsakliga hemmabiorum. Från och med 2014 satte introduktionen av Dolby Atmos för hemmabio ännu en vridning på kanal- och högtalarkonfigurationsalternativen för vissa hemmabiomottagare. Detta surroundljudformat innehåller dedikerade vertikala kanaler, vilket resulterar i flera nya högtalarkonfigurationsalternativ som inkluderar: 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, 7.1.4, 9.1.4 och mer. Det första numret är antalet horisontella kanaler, det andra numret är subwoofern och det tredje är antalet vertikala kanaler. Ett annat surroundljudformat tillgängligt på avancerade hemmabiomottagare som kräver 9,1 eller fler kanaler är Auro 3D Audio. Detta surroundljudformat kräver åtminstone två lager av högtalare. Det första lagret kan vara en traditionell 5.1-kanalslayout. Det andra lagret, placerat ovanför det första lagret, kräver två främre och två bakre högtalare. För att fylla på det, om möjligt, ytterligare en takmonterad högtalare placerad ovanför den primära sittgruppen. Detta kallas VOG-kanalen. Detta ökar det totala antalet kanaler till 10,1. För att göra saker mer komplicerade (även om det ger fler val), infördes DTS: X-uppslukande surroundljudformat 2015 (inte att förväxla med DTS Neo: X). Det här formatet kräver ingen specifik högtalarlayout. Den tillhandahåller horisontella och vertikala surroundkomponenter och fungerar bra inom samma högtalarinställningar som används av Dolby Atmos.

Slutlig dom

En bra 5.1-kanalig mottagare är ett perfekt alternativ, särskilt för ett litet eller genomsnittligt rum i de flesta lägenheter och hem. Men i $ 500-serien och uppåt lägger tillverkarna mer tonvikt på 7.1-kanaliga mottagare. Dessutom kommer du att se några 9,1 kanalmottagare i $ 1300 per prisklass. Dessa mottagare erbjuder flexibla installationsalternativ när du utökar systemets behov eller har ett stort hemmabiorum. Om du inte vill att kablarna ska vara synliga, göm eller förkläd ledningarna. Å andra sidan, om du inte behöver full kapacitet på 7.1 (eller 9.1) i din hemmabioinstallation, kan dessa mottagare användas i ett 5.1-kanalssystem. Detta frigör de återstående två eller fyra kanalerna på vissa mottagare för bi-amping-användning, eller för att köra ett eller flera tvåkanals stereo zon 2-system.