Saltar al contenido

AI är här för att förändra vad du äter

31 de octubre de 2022
GettyImages 1208700221 945efd5b5260473096f4ed6b568129c7

Viktiga takeaways

  • Den växtbaserade livsmedelsindustrin växer med alternativa alternativ, som NotMilk som smakar och ser ut som riktig mjölk.
  • Artificiell intelligens kan lösa en del av livsmedelsindustrins problem när det gäller effektivitet inom teknik och eliminering av skadliga effekter av animaliska produkter.
  • Växtbaserad mat skulle kunna dra nytta av AI för att få dem att smaka bättre så att fler icke-veganska kunder gör bytet.

Den växtbaserade livsmedelsindustrin blomstrar, men det finns fortfarande en viss skillnad i hur växtbaserade alternativ ser ut och smakar jämfört med deras djurgjorda motsvarigheter. Experter inom livsmedelsindustrin tror att artificiell intelligens (AI) är den saknade ingrediensen. Livsmedelsteknikföretaget NotCo släppte nyligen sin växtbaserade mjölk, kallad NotMilk, som ser ut och smakar som mejerimjölk, till Whole Foods-butiker över hela landet. Företaget har bemästrat konsten att skapa växtbaserad mat som smakar, känns och ser ut precis som deras djurbaserade motsvarigheter med hjälp av AI. «För mig har du mer än 400 000 arter av växter i den här världen som du kan utforska, och vi har ingen aning om vad de kan göra,» sa NotCo grundare och VD Matias Muchnick till Lifewire i en telefonintervju. «Kan de efterlikna smaker, kan de härma texturer – AI utforskar det.»

Varför AI?

Muchnick sa att det finns många problem inom livsmedelsindustrin som helhet, men att tekniken är det viktigaste som måste lösas. «En av nyckelfaktorerna som gör livsmedelsindustrin till ett trasigt system är specifikt den teknik som vi baserade all konstruktion av maten på», sa han. «Det är en ineffektiv process.» Det är där Muchnick tror att AI kommer in; Genom att använda AI eliminerar du tiden det tar att identifiera vilka smakkombinationer som kommer att smaka bra eftersom avancerad maskininlärningsteknik är mycket snabbare än den mänskliga hjärnan. AI-tekniken som NotCo använder kallas Giuseppe. Giuseppe använder sig av dussintals olika livsmedel och växtdatabaser för att producera växtbaserade recept med häpnadsväckande ingredienskombinationer, designformler med specifika begränsningar och lär sig kontinuerligt med feedback från kockar och matforskare. «När vi fick data, vad vi började göra är att träna en algoritm som skulle tillåta oss att förutsäga ingredienser för att efterlikna sensorisk upplevelse, smak, texturer, funktionalitet, etc.,» sa Muchnick. «I slutändan, vad du har är den där superkraftiga livsmedelsforskaren som ersätter människor utan fördomar från människor.» Vad som vanligtvis skulle ta människor en försök och misstag på tusentals timmar, kan Giuseppe tänka på vilda kombinationer som faktiskt fungerar för växtbaserad mjölk, som ananas och kål.

Närbild av någon som håller en armfull färska grönsaker.

Muchnick sa att Giuseppe blir smartare och smartare för varje testad algoritm och att de alltid omdefinierar NotMilks formel eftersom Giuseppe blir bättre på att förutsäga de korrekta formuleringarna. «Vi måste förstå mat på molekylär nivå, och AI hjälper oss att göra det,» sa han.

Vilka problem kan lösas?

Förutom att skapa den rätta formeln för växtbaserade livsmedel, sa Muchnick att AI också kan hjälpa en annan stor fråga i livsmedelsindustrin: de skadliga effekterna av animaliska produkter har på miljön. Enligt en studie från Oxford University från 2018 är det enskilt viktigaste sättet att minska din miljöpåverkan att undvika animaliska produkter. «Maten vi gör skadar världen och är inte hållbar för nästa generation», sa Muchnick. «Mängden vatten och energi vi producerar är ohållbar och ineffektiv.» Muchnick sa att 90% av NotCos kundbas faktiskt inte är vegan. Den drivande faktorn för denna grupp människor som köper växtbaserade produkter framför animaliska produkter är smak, så att få det rätt genom att använda AI är viktigt för att byta över människor till växtbaserade. En av nyckelfaktorerna som gör livsmedelsindustrin till ett trasigt system är specifikt den teknik som vi baserade all konstruktion av maten på. Det är en ineffektiv process.» «Vi vet att 33 % av växtbaserade mjölkkonsumenter i USA går tillbaka till mejeriprodukter på grund av smakkompromisser», säger Lucho Lopez-May, vd för NotCo i Nordamerika, i ett uttalande. Bortsett från mjölk och kött, har AI potential att skapa bättre smakande växtbaserad fermenterad mat som ost och yoghurt. Om du någonsin har ätit vegansk ost så lever den definitivt inte upp till vanlig ost när det gäller smak och den där typiska trådiga osten cheese pull. Men Muchnick sa att NotCo funderar på att utöka sin produktlinje för att använda AI för att efterlikna fermenterad mat som ost. Sammantaget sa Muchnick att oavsett människors skäl för att välja växtbaserat, så finns det så många andra alternativ att utforska förutom djur. Han tror starkt på att AI kan hjälpa oss att upptäcka dessa alternativa val. «Det finns inget behov för ett djur att vara där för att få din mjölk eller kött,» sa Muchnick.