Saltar al contenido

Hur en solstorm kan påverka dig

30 de junio de 2023
GettyImages 169714009 989f7ebaffa14e7fb8020772df8d963a

Viktiga takeaways

  • Ett internetrykte om en gigantisk solstorm på väg mot jorden är falskt, men det kan hända i framtiden.
  • Forskarna är delade över hur mycket skada en explosion av solpartiklar kan göra på tekniken.
  • Det är svårt att beräkna oddsen för en betydande solstorm, men vi kan vara försenade med en stor storm.

Den goda nyheten är att ett färskt internetrykte om en förestående solstorm som ska träffa jorden är falskt. De dåliga nyheterna är dock att en massiv solstorm kan påverka vår planet snart. Forskarna är delade över hur mycket skada en explosion av solpartiklar kan göra på tekniken. «Rymdens väder kan skada satelliter, skada elnätet, utsätta människor i flygplan på höga breddgrader och i rymdfarkoster för strålning, avbryta radiokommunikation», sa David Hysell, professor i atmosfärsvetenskap vid Cornell University, till Lifewire i en e-postintervju. «Det finns redan begränsningsstrategier på plats för dessa möjligheter, men det finns utrymme för förbättringar. Bättre prognoser skulle vara välkomna.»

Stormigt väder

En historia om en stor solstorm rapporterades i nyhetskanaler, men den visade sig vara baserad på falsk information. NASA rapporterade ett stort solsken den 3 juli, som visserligen orsakade radioavbrott, men det har för länge sedan passerat jorden. «Solen sände ut en betydande solflamma som toppade klockan 10:29 EDT den 3 juli 2021», skrev NASA:s Solar Dynamics Observatory i sin officiella blogg. Det är svårt att beräkna oddsen för en stor solstorm, men vi kan vara försenade med en stor. Den sista betydande solstormen var Carrington Event 1859.

Någon som använder en smart telefon med en strålande sol bakom sig.

«Sedan dess har vi haft tur att vår sol har betett sig själv,» sa Meredith Ann MacGregor, professor i planetvetenskap vid University of Colorado Boulder, till Lifewire i en e-postintervju. «Risken för en stor händelse ökar när solen går in i den ‘maximala’ perioden av solcykeln. Nästa solmaximum kommer att vara mellan 2024 och 2026.» Under solstormar ökar de höga energetiska partiklarna, de elektriska strömmarna och den elektromagnetiska energin som strömmar in i den övre atmosfären, sa Yue Deng, fysikprofessor vid University of Texas i Arlington, till Lifewire i en e-postintervju. «Till exempel kan de förbättrade elektriska strömmarna i georymdmiljön inducera strömmar på kraftledningarna, vilket skadar transformatorn,» tillade Deng. Nyfiken på vad som kommer från solen? Du kan besöka NOAA:s Space Weather Prediction Center på http://spaceweather.gov, den amerikanska regeringens officiella källa för rymdväderprognoser, klockor, varningar och varningar. I värsta fall kan en stor storm orsaka strömavbrott i ett stort område, som hela Nordamerika, och fel på kommunikationssystemet, sa Deng. Internet kan också påverkas. «El är en sådan kritisk infrastruktur för vårt samhälle,» tillade Deng. «Om vi ​​tappar strömmen i flera dagar, kan internet och vissa andra grundläggande förnödenheter för ditt dagliga liv bli svårt.» Deng föreslog att användare kanske vill överväga att ha en reservkraftsgenerator hemma för att förbereda sig för en större solhändelse. Risken för en stor händelse ökar när solen går in i den «maximala» perioden av solcykeln. Nästa solmaximum kommer att vara mellan 2024 och 2026.

Men oroa dig inte för mycket

Alla är inte överens om att en gigantisk solstorm skulle orsaka mycket skada. Det mest troliga scenariot är att en storm bara skulle ha en blygsam inverkan på elnätet, väl inom de gränser som kraftbolagen kan hantera, sa rymdväderforskaren Mike Hapgood till Lifewire i en e-postintervju. I en kraftig solstorm kan nätet förlora för mycket av kraften som gör att det fungerar, sa Hapgood. I så fall kommer nätspänningen att sjunka, vilket leder till lokala strömavbrott som varar i flera timmar medan kraftbolagen arbetar med att återställa strömmen. Hapgood avfärdar också tanken på att internet kan stängas av på obestämd tid. «Rotrarna kommer tillbaka när elen kommer tillbaka,» sa han. «Om du har tur och fortfarande hade en mobiltelefonsignal (dvs. basstationen har fortfarande ström), kan du byta från bredband till mobilt internet. Jag gjorde det förra året när någon idiot grävde upp vår elkabel. Jag var kan fortfarande träffa kollegor i andra länder online med batteriström, med min bärbara dator ansluten till min telefon.»