Saltar al contenido

Varför kontaktlösa betalningar är så just nu

16 de junio de 2023
christiann koepke WiE01mC9AtY unsplash 7db4bd92a74a4850a9500743e10e2bd6

Viktiga takeaways

  • Smartphonebetalningar är nu globalt mer populära än kontanter.
  • Telefonbetalningar erbjuder bekvämlighet på bekostnad av integriteten.
  • Minskningen av kontanter är dåliga nyheter för de fattiga och obankade.

Förra året gick smartphonebetalningar om kontanter för första gången, vilket gjorde Apple Pay och andra digitala plånböcker mer populära än gamla goda räkningar. Tack vare pandemin minskade den totala kontantanvändningen med 10 % över hela världen under 2020, och i Kanada, Storbritannien, Frankrike, Norge, Sverige och Australien minskade kontantbetalningarna i butik med mer än hälften. Enligt en ny FIS-studie växer mobilbetalningar snabbare än till och med kreditkortsbetalningar. Är det här slutet för kontanter? «I dag, inför en global pandemi, är digitala betalningar mer genomgripande än någonsin,» sa Laura Nadler, finanschef för Afterpay, till Lifewire via e-post. «Konsumenter går online för allt de behöver – från kläder och egenvårdsartiklar till matvaror. Och när återförsäljare och restauranger öppnar igen avråder handlare inte bara användningen av kontanter, de uppmuntrar «kontaktlösa betalningar» som digitala plånböcker på en smartphone och kontaktlösa kort.»

Kontaktlösa betalningar

I de tidiga stadierna av covid-pandemin, när vi fortfarande trodde att viruset spreds mest genom beröring, ersattes smutsiga kontantbetalningar med kortbetalningar. Utanför USA innebär kortbetalningar kontaktlösa betalningar, och dessa kontaktlösa terminaler är för det mesta alla kompatibla med Apple Pay och liknande. Även i Tyskland, där många små butiker och restauranger fortfarande bara accepterade kontanter pre-pandemi, har kontaktlösa betalningar tagit över.

Se från ovan när någon gör ett köp med en digital plånbok.

Det är lätt att se varför de är så populära. Du viftar bara med telefonen nära maskinen och du är klar. Du behöver inte ens röra kortläsarens knappsats. Och om du betalar med en Apple Watch, när du inte behöver kämpa med Face ID medan du bär en mask. Studien förutspår att denna trend kommer att fortsätta. Kontanter kommer att användas för mindre än 10 % av transaktionerna i butik i USA och 13 % över hela världen. Samtidigt kommer betalningar med digitala plånböcker att stå för en tredjedel av alla köp över hela världen.

Säkerhet och integritet

Det bästa med kontanter är att de är helt anonyma, praktiskt taget omöjliga att spåra och aldrig misslyckas tack vare ett nätverksavbrott. Om du betalar med räkningar vet ingen vem du är eller vad du köpt. Om du betalar med en digital plånbok loggas varje detalj i din transaktion – datum och tid, din plats, din identitet och exakt vad du betalade för. Så har det såklart varit för kreditkort sedan evigheter, men i takt med att vi gör mindre och mindre inköp elektroniskt ökar mängden data som samlas in. För vissa människor är den största nackdelen med digitala betalningar behovet av tillgång till banktjänster. Alla digitala plånböcker är inte heller lika säkra. Apple Pay piggybacks på kreditkortsbetalningsnätverket, men det genererar ett unikt nummer och använder det för transaktioner, istället för ditt riktiga kreditkortsnummer (och du kan ändra detta nummer när som helst). Det tar bort kortskummare, och det kan också stoppa butiker från att spåra dina köp via dina betalningar. Digitala plånböcker kan också vara säkrare på andra sätt. Om din plånbok blir stulen med $500 kontanter inuti, har du förlorat allt. Om din telefon blir stulen förlorar du inga pengar – även om du har förlorat en telefon på $800 istället för en plånbok på $20. Och eftersom du förmodligen använder ett kreditkort under allt, har du en del comeback på transaktioner som visar sig vara tvivelaktiga.

Inclusion, och Unbanked

Alla kan dock inte använda digitala betalningar. De flesta har idag en smartphone, men alla har inte ett bankkonto. «För vissa människor är den största nackdelen med digitala betalningar behovet av tillgång till banktjänster,» sa Cris Carillo, medgrundare av Allied Payments, till Lifewire via e-post. «För den här delen av befolkningen kanske inte möjligheten att skapa ett bankkonto är en möjlighet, vilket ger dem inget annat alternativ än att göra inköp med kontanter.» Under 2019 var 7,1 miljoner hushåll obankade, och FDIC fann att huvudorsaken till detta var att människor inte tror att de har tillräckligt med pengar för att öppna ett konto. Smartphone-appar och digitala plånböcker kan hjälpa, eftersom de kan användas med ett litet saldo, och kan användas utan bank.

Någon som gör en kontaktlös betalning med en smartklocka.

Samtidigt försöker bankerna själva överbrygga denna klyfta. «Fler banker erbjuder invandrade finansiella tjänster till personer i USA som inte har ett personnummer», säger Carillo. «Detta är ett steg framåt för att hjälpa många obankade individer att hitta de rätta tjänsterna som krävs för att etablera och börja göra digitala betalningar.» Digitala plånböcker är verkligen bekväma, och om historien är en vägledning, kommer den bekvämligheten lätt att uppväga integritetsnackdelarna med icke-kontantbetalningar. Om det är bra eller inte får vi vänta och se. Men utifrån siffrorna verkar det oundvikligt att tjänster som Apple Pay snart kommer att vara standardbetalningsmetoden för de flesta.