Saltar al contenido

Singapores labbodlade kött kan ha ett etiskt problem

21 de junio de 2023
Entree Cultured Chicken plate fcba519572414608a537960f9924c801

Viktiga takeaways

  • Singapore har godkänt labbodlad kyckling till försäljning.
  • Labbkött odlas i ett serum som härrör från blod från kofoster, även om man söker efter alternativ som inte är djur.
  • Lab-kött kan odlas utan djur, men det kanske inte är halal, kosher eller veganskt.

Singapore är det första landet i världen som godkänner labbodlat kött för försäljning. Människor kommer att kunna njuta av kyckling som odlats av San Francisco-baserade Eat Just, i ett labb, utan några egentliga kycklingar inblandade. Detta odlade kött är dock fortfarande långt ifrån veganskt. Just nu odlas labbkött fortfarande i ett medium som använder fetalt bovint serum (FBS), som kommer från blod från kofoster, och skördas från dräktiga kor. Labbkött erbjuder en ljus framtid när det gäller utsläpp, djurvälfärd och människors hälsa, men etiken är fortfarande komplex. «FBS innehåller en blandning av alla [the] De viktigaste typerna av proteiner och tillväxtfaktorer som krävs för cellodling, säger odlad köttexpert Jordi Morales-Dalmau, projektledare för det tyska bioteknikföretaget OSPIN, till Lifewire via snabbmeddelande. «Eftersom FBS är så mångsidigt och rikt, är det mycket svårt att efterlikna i labbet med naturliga eller syntetiska föreningar.»

Brutto Medium

Det fetala nötkreatursserumets tillväxtmedium är inte bara grovt (även om djuren som det skördas från förmodligen behandlas mycket bättre än djur i den konventionella näringskedjan), det är dyrt och, naturligtvis, kräver det djur. Målet med labbkött är att få bort utsläppen av att producera så mycket kött, att göra renare kött utan antibiotika eller bakterier och att konkurrera med riktigt kött på priset. För att göra detta behöver den ett billigt, rikligt alternativ till FBS. «Det måste bli mainstream för att det ska ha störst effekt för att minska miljöpåverkan och uppnå nettonollutsläpp», säger Clare Trippett, chefsteknolog vid det brittiska teknologiinnovationscentret CPI, till Food Ingredients First. Syftet med KPI:s projekt är att hitta tillväxtmedier baserade på lantbruksindustrins biprodukter. «Många studier, inklusive startups, utvecklar «enklare» medier, genom att ta bort de minst relevanta komponenterna och/eller fokusera på specifika typer av celler, säger Morales-Dalmau.

Är det Kosher? Halal? Vegan?

I Elementary Season 5, Episod 8, utreder Sherlock och Joan ett mord kopplat till labbodlat kött. Spoiler: motivet har att göra med klassificeringen av labbkött. Sherlock rådgör med muslimska och judiska ledare. Om labbkött klassas som ett köttersättning och inte riktigt kött, kan det vara certifierat kosher eller halal. Det skulle innebära stora affärer – därav mordet. En berättelse om kött som inte är animaliskt finns i Talmud, men inför kött skapat av människor, och inte av Gud, blir saker och ting mer komplicerade. Även med ett icke-djursodlingsmedium är de ursprungliga köttcellerna som startar odlingen djur. Detta skulle, verkar det, utesluta labbodlat fläsk. Eftersom FBS är så mångsidigt och rikt, är det mycket svårt att efterlikna i labbet med naturliga eller syntetiska föreningar. För veganer är frågan enklare, eftersom det bara handlar om personlig etik, och inte religiös lag. Strängt taget är animaliska produkter inte vegan, men om den enda animaliska delen är cellskrapningen som används för att starta kulturen, kanske många annars strikta veganer kommer att ge efter och förlita sig på sin egen etik istället för dogmer. Det är ett komplext ämne, men för icke-veganer som inte lyder under religiös lag handlar det om hållbarhet, brist på pågående djurplågeri och smak. Sen kanske smaken inte kommer in i det. Många människor är trots allt glada över att äta varmkorv och kycklingnuggets.