Saltar al contenido

Ny VR-teknik kan hjälpa människor med synnedsättning

1 de julio de 2023
GettyImages 1341226557 5562c3af837f4760be5315b10123a3a3

Viktiga takeaways

  • Virtuell verklighet och annan teknik kan hjälpa personer med synnedsättningar att bearbeta bilder.
  • Italienska forskare arbetar med ett virtuell verklighetsspel som översätter bilder till ljud.
  • Ett nytt implantat för personer som är blinda kommer direkt in i hjärnan och kan kringgå synen helt.

Virtuell verklighet (VR) kan ge människor med synnedsättning ett nytt sätt att se. Ett nytt akustiskt bågskyttespel kommer att tillåta människor som lever med blindhet att uppleva virtual reality-teknik för första gången. Det är en del av ett litet växande antal experimentella tekniska alternativ för synskadade. «VR är användbart för [people with vision impairments] av samma anledningar är det användbart för andra, säger Michael Hingson, från tekniktillgänglighetsföretaget accessiBe, till Lifewire i en e-postintervju. «Med spel ger det en bredare känsla för att spela. För andra ändamål erbjuder det en möjlighet att se vad som helst med något annat än ord eller bilder. VR erbjuder en helt uppslukande entrédörr in i vår värld och på andra håll utan att någon lämnar gränserna för sin egen dator.»

Att träffa mål utan syn

Forskare vid IIT-Istituto Italiano di Tecnologia (det italienska tekniska institutet) utvecklade nyligen ett akustiskt virtuell verklighetsbaserat bågskyttespel. Systemet låter användare höra virtuella miljöer snarare än att se dem genom att översätta bilder till ljudvågor. Forskningsmålet var att förstå hur människor med blindhet rör sig och orienterar sig i rymden. Plattformen, sade forskare i ett pressmeddelande, kan komma att användas i framtiden för att rehabilitera deras orienteringsförmåga och möjliggöra oberoende, som punktskrift gör för läsning och skrivning. Forskningsresultaten publicerades i tidskriften Frontiers in Human Neuroscience. VR erbjuder en helt uppslukande entrédörr in i vår värld… «Förmågan att orientera sig i rymden är uppenbarligen kopplad till syn, men mekanismerna genom vilka detta händer och de strategier som används av den mänskliga hjärnan för att hantera synförlust är fortfarande oklara, » Monica Gori, en medlem av forskargruppen, sa i pressmeddelandet. «Vårt senaste forskningsresultat är ytterligare ett steg framåt i förståelsen av hur rymd och kropp kombineras för att skapa känslan av rymd.»

VR för synskadade

VR-enheter erbjuder lösningar för att förbättra livet för synskadade användare, säger experter. Ögonvårdspersonal använder olika typer av optiska hjälpmedel för att förstora bilder till näthinnan, sa optikern Norman Shedlo till Lifewire i en e-postintervju. Dessa hjälpmedel förstorar det som är nära, till exempel skriven text, och förstorar det som är långt borta, som skyltar eller gatunummer. VR-teknik kan utföra båda dessa uppgifter i ett instrument, sa Shedlo. Bilder kan förstoras, kontrastjusteras, färgen ändras efter varje patients individuella behov och anpassas för varje öga vid behov. «Dessutom involverar många fall av synnedsättning skador på olika delar av näthinnan,» sa Shedlo. «Det kan finnas delar av näthinnan som har en viss återstående visuell funktion. Att projicera förbättrade bilder till dessa delar av näthinnan kommer att avsevärt förbättra den dagliga funktionen för dessa patienter.» Förutom VR är andra nya teknologier under utveckling för att hjälpa dem med synnedsättning. Företaget eSight, till exempel, erbjuder elektroniska glasögon som de säger kan förbättra svagsyn genom att stimulera synaptisk aktivitet från den återstående fotoreceptorfunktionen i användarens ögon. Med hjälp av en kamera, algoritmer och högupplösta skärmar maximerar hjälptekniken den visuella informationen som ges till hjärnan för att naturligt kompensera för luckor i användarens synfält. «eSight underlättar ett självständigt liv genom att inte bara tillhandahålla funktionell synskärpa för de flesta uppgifter utan också förmågan att navigera i och utanför hemmet, oberoende av assistans,» sa Brian McCollum, eSights kommersiella chef, till Lifewire i en e-postintervju. Det pågår till och med forskning om ett nytt implantat för de som är blinda som sticker direkt in i hjärnan. Enheten använder ett modifierat par glasögon med en liten kamera. En dator bearbetar ett livevideoflöde, omvandlar det till elektroniska signaler, sedan länkar en tråd videon till patientens skalle för att låta dem «se» bokstäver och enkla bilder. «Att förbigå ögonen helt och bearbeta signaler direkt till den visuella cortex skulle vara ett stort framsteg som skulle kunna ge patienterna en typ av «normal syn», sa Shedlo. «Ett VR-headset i kombination med denna teknik skulle vara ett spel- ändra kombination. Det här skulle vara det som ligger närmast konstgjorda ögon.»