Saltar al contenido

Varför folk inte litar på sina smarta hemprylar

15 de junio de 2023
GettyImages 908590688 345b5eca0db64afc8f8eda6a90be28e0

Viktiga takeaways

  • Gamla och unga använder ny teknik – det är medelålders som inte gör det.
  • Kvinnor är mer benägna att köpa smarta hemprylar än män.
  • Skrivare och anslutna kameror är mycket mindre säkra än smarta assistenter och högtalare.
  • Du kan skydda dig, men det kräver en viss ansträngning.

En ny studie ger några intressanta insikter om hur mycket vi litar på de smarta prylar som angriper våra hem. Spoiler alert: inte mycket. Men trots detta fortsätter vi att använda dem och gynnar bekvämlighet framför integritet eller säkerhet. «De flesta människor har ett uppkopplat hem vare sig de gillar det eller inte,» sa teknikjournalisten och Internet of Things-specialisten Cate Lawrence till Lifewire via e-post. Samtidigt säger hon, «de flesta hem är anslutna snarare än smarta», eftersom dessa prylar inte fungerar tillsammans på något användbart sätt. Studien lade också till sängs den gamla tropen där vi använder vår farfar eller mormor som en stand-in för att betyda «oerfaren användare.» Det visar sig att gamla människor är lika benägna att adoptera nya prylar som ungdomar, även om de är mer försiktiga med det. Det är faktiskt åldersgruppen däremellan som är mest konservativa. «När det gäller säkerhet har människor rätt att vara oroliga.

Vilka smarta hemprylar köper vi?

Studien, utförd av Dr Sara Cannizzaro och professor Rob Procter vid University of Warwick i Storbritannien, baserades på en undersökning av 2101 personer. Undersökningen frågade dem om deras allmänna medvetenhet om Internet of Things (IoT), deras erfarenhet av smarta hemprylar och deras förtroende för integriteten och säkerheten för dessa enheter. Först några intressanta fakta om enhetsägande. Den överlägset mest populära smarta enheten är den Wi-Fi-aktiverade TV:n, med 40 % av de svarande som äger en. Det beror troligen på att det är svårt att ens köpa en icke-smart-TV nuförtiden. Efter det kommer smarta el- och/eller gasmätare (29% ägande), men återigen, det finns mindre val om du använder en av dessa jämfört med att köpa en Alexa-högtalare, till exempel. På tal om smarta högtalare så äger 17,5 % av de tillfrågade minst en. Detta är den tredje mest populära kategorin (efter TV-apparater och mätare). Resten av listan består av robotdammsugare (2,6 %), smarta dörrlås (1,6 %) och till och med robotgräsklippare (0,4 %). Det är också roligt att se att det internetanslutna kylskåpet, det ofta citerade exemplet på det smarta hemmet, ägs av mindre än 0,7 % av de tillfrågade.

A/S/L

Ganska många fler kvinnor (32 %) än män (24 %) har köpt en enhet det senaste året. De tidigaste användarna var mellan 18-24 och över 65, med de däremellan som låg efter när det gäller att köpa ny teknik. Men när de väl köpte prylarna var det de över 65 som var mest ovilliga att använda dem, baserat på bristande förtroende.

Lita inte på den där babykameran

Sammantaget var de rapporterade förtroendenivåerna låga, både vad gäller kompetensen och «välviljan» hos prylarna och deras anslutna tjänster, såväl som förtroendet för enheternas integritet och säkerhet. Låg var också en allmän tillfredsställelse med så kallade «smarta» enheter. Den övergripande bilden här är att människor är lika intresserade av smarta enheter som de är av andra prylar, men är besvikna på deras användbarhet och de litar inte på att de inte läcker sina data till Amazon, Google, Samsung, Apple eller vem som helst kör tjänsten. Och det med rätta, säger Lawrence. «När det gäller säkerhet har människor rätt att vara oroliga. Smarta hemenheter kan användas för att spionera på sina ägare eller som en kanal för mer otrevliga cyberattacker. «Ett exempel är 2016 Dyn cyberattack», säger hon, «där skadlig programvara användes för att skapa ett botnät av IoT-enheter, inklusive babymonitorer och skrivare.» Ett botnät är ett nätverk av komprometterade datorer, kontrollerade av en skändlig aktör, och ofta används i ytterligare attacker. Enheter som skrivare, babymonitorer och säkerhetskameror är särskilt sårbara eftersom de ofta skickas utan bra säkerhet – ofta är de öppna för internet och kräver bara ett standardlösenord som 1234 för att komma åt – och får sällan säkerhetsuppdateringar. Ironiskt nog är de smarta högtalare och TV-apparater som vi oroar oss för minst sannolikt att äventyras. «Generellt är större varumärken mer benägna att utföra regelbundna säkerhetsuppdateringar och meddela användare om alla kända intrång», säger Lawrence.

Du kan skydda ditt smarta hem

Lawrence ger några råd som hjälper dig att hålla dig säker när du använder smarta och anslutna enheter:

  • Håll en inventering av alla dina smarta enheter.
  • Använd 2FA (tvåfaktorsautentisering) där det är möjligt.
  • Se till att enheterna använder krypterat Wi-Fi.
  • Om din routers adminskärm är tillgänglig via internet, inaktivera den.
  • Skapa ett gästnätverk på ditt Wi-Fi hem så att besökare inte kan komma åt dina personliga enheter.
  • Uppdatera mjukvara och firmware regelbundet.
  • Utför regelbundna antivirus- och anti-malware-kontroller.

Om det låter som mycket jobb så är det för att det är det. Men om du väljer att sätta in anslutna kameror och mikrofoner i ditt hem har du inget annat val än att göra det, annars blir dina «säkerhets»-kameror långt ifrån säkra. Försök att göra detta på ett vanligt schema, som när du testar dina brandvarnare. Det andra alternativet är att undvika det smarta hemmet helt och hållet. Även om det kan vara bekvämt att låsa upp ytterdörren automatiskt när du kommer hem eller att husets belysning ska dämpas och slockna vid läggdags, råder det ingen tvekan om att en manuell ljusströmbrytare eller en gammaldags metallnyckel är oinbrottbar. .