Saltar al contenido

AirPods borde sluta lita på Bluetooth

6 de agosto de 2022
photo 1585155770447 2f66e2a397b51 49013b2e197f4bc185f8091bfed1d24e

Viktiga takeaways

  • Ultra-Wideband har funnits i alla iPhone sedan iPhone 11.
  • UWB är snabbare, bättre och använder mindre ström än Bluetooth.
  • UWB AirPods Pro kunde spela förlustfritt ljud i timmar och timmar.

En slumpmässig kommentar i en intervju har lett till galna spekulationer om framtiden för AirPods – och allt är vettigt. AirPods är fantastiska små enheter. De låter fantastiskt, de integreras med alla dina enheter och de är superenkla att använda. Men tänk om de kopplade upp snabbare, lät bättre och blev av med den där irriterande fördröjningen när de spelar eller använder appar för musikskapande. Det kan allt vara möjligt – om och när Apple lägger ner Bluetooth. «Tro mig, vi behöver en ersättare för Bluetooth», säger Apple-nörden och podcastaren John Siracusa på sin Accidental Tech Podcast. «Blåtand suger. Det har blivit så mycket bättre med åren, men det är verkligen det viktigaste som irriterar mig med trådlöst ljud.»

Need for Speed

I en intervju med den brittiska tidningen What Hi-Fi sa Apples VP för akustik, Gary Geaves, att hans team skulle vilja ha mer databandbredd än vad Bluetooth kan ge. Han antydde då att det redan är något på gång.

Det mest troliga «något» är Ultra-Wideband-radio, som avbryter Bluetooth i alla avseenden, och – avgörande – redan har byggts in i varje iPhone sedan iPhone 11. Bluetooth har tjänat oss tillräckligt bra genom åren, och även om det är bra för möss, tangentbord och annan kringutrustning med låg bandbredd, kämpar den med ljud. Det beror på att ljud måste skicka mycket mer data över luften än en mus. Mer än vad Bluetooth klarar av.

AirPods, AirPods Pro och AirPods Max ligger sida vid sida på en orange bakgrund

Lösningen är att komprimera ljudet innan du skickar det och sedan dekomprimera det igen i själva hörlurarna eller AirPods. Det är ungefär som ZIP-filer, bara för ljud. Detta har två biverkningar. En är att ljudkvaliteten blir lidande – även om moderna codecs (komprimering/dekompressionsmetoder) gör ett bra jobb. Den andra är att denna komprimeringsoperation tar tid, vilket introducerar en fördröjning.

Det är därför tangentbordstryckningar känns omedelbara, medan ljudet har en liten fördröjning. Med allmänt lyssnande är det ingen stor sak – när musiken väl har börjat märker du det inte. Men om du använder Bluetooth-hörlurar för att övervaka ett musikinstrument eller spela ett spel, kan det göra upplevelsen smärtsam eller helt opraktisk. Ultrabredbandsradio kan lösa allt detta och mer.

UWB

Det finns ett Ultra-Wideband-chip (Apple kallar det U1) i varje iPhone som går tillbaka till iPhone 11, det har varit nästan värdelöst. U1 möjliggör en snygg animering när du använder AirDrop och låter dig även hitta objekt exakt med hjälp av Find My. HomePod mini har också en U1, liksom Apple Watch Series 6 och AirTag. UWB, säger ETSI, är «en teknik för överföring av data med hjälp av tekniker som orsakar en spridning av radioenergin över ett mycket brett frekvensband, med en mycket låg effekttäthet.» Och enligt tekniska utredare Max Tech förbättras det på Bluetooth på följande sätt. Bluetooths maximala överföringshastighet är cirka två megabit per sekund. Apples förlustfria ljudcodec, som ännu inte fungerar med AirPods, kräver 9,2 megabit. Och UWB? 675 megabit.

Det beror på att Bluetooth bara kan använda ett litet 2MHz-band av radiospektrumet, jämfört med UWB, som kan spridas ut i ett 500MHz-brett band. Det är därifrån namnet kommer. Samtidigt är UWB-strömanvändningen mycket lägre, anslutningen är säkrare och räckvidden för den anslutningen är längre. Det betyder inte att Apple kommer att dumpa Bluetooth helt – bara för AirPods och förmodligen även HomePods. Bluetooth är värt att ha kvar för alla andra användbara jobb den kan göra – och det är i princip gratis. «Bluetooth-moduler är små och billiga,» teknisk journalist och Apple-användare John Brownlees berättade för livetstrad via tweet. «Varför förstöra bakåtkompatibiliteten när du bara kan ha det bästa av två världar.»

Hela Enchiladan

Det här mönstret börjar bli bekant. Apple tar år för att sakta sätta ihop en bättre version av något, och sedan spricker det upp på scenen. Det senaste exemplet är M1-chippet i sina Mac-datorer, som slår allt i sin klass, med mera.

Apple kan göra detta eftersom det kontrollerar all hårdvara och mjukvara. Om Bose skickade UWB-öronsnäckor skulle ingen bry sig eftersom inga telefoner kan använda dem. Men om Apple gör det med nästa AirPods Pro kan alla med en iPhone 11 eller nyare gå med. Och du kan slå vad om att nya Mac- och iPad-datorer också kommer att ha U1-chippet om de inte redan har det.