Saltar al contenido

ALAC Audio Format: Är det bättre att använda än AAC?

23 de junio de 2021
High Quality Audio Listening 56a67f283df78cf7728eb00a f0b144c9c4714609bb98549298a7b03a

Om du köper låtar och album från iTunes Store kommer filerna du laddar ner att vara i AAC-format (Advanced Audio Coding). Apple har dock en annan codec, Apple Lossless Audio Codec (ALAC), som du kan använda när du rippar CD-skivor eller konverterar från andra filtyper. Den här artikeln förklarar skillnaden mellan de två formaten.

Vad är ALAC?

ALAC-formatalternativet i iTunes är en förkortning för Apple Lossless Audio Codec (eller helt enkelt Apple Lossless), och det komprimerar inte din musik i den utsträckning som ljudkvaliteten påverkas. Ljudet är fortfarande komprimerat som AAC, men den stora skillnaden är att ljudkvaliteten förblir identisk med källan. Detta förlustfria ljudformat liknar andra format du kanske har hört talas om, till exempel Free Lossless Audio Codec (FLAC). Filändelsen som används för ALAC är .m4a, vilket är detsamma som för standard AAC-format. Detta kan vara förvirrande om du ser en lista med låtar på datorns hårddisk, alla med samma .m4a filtillägg. Därför vet du inte visuellt vilka som har kodats med ALAC eller AAC om du inte aktiverar Snäll kolumnalternativ i iTunes. (Visa alternativ > Visa kolumner > Snäll).

Varför använda ALAC-formatet?

Den främsta anledningen till att du vill använda ALAC-formatet är om ljudkvaliteten är viktig för dig, men här är några fler ALAC-proffs:

  • Inget förlust av kvalitet när du rippar CD-skivor – Om du vill bevara dina ursprungliga ljud-CD-skivor, kommer att rippa dem med ALAC-alternativet att producera perfekta kopior av dina skivor.
  • Konvertera säkert till andra format Du kanske vet att konvertering från ett förlorat format till ett annat förlorat format försämrar ljudkvaliteten. Men om du använder ett förlustfritt format som ALAC, kan du konvertera till något utan att förlora någon ljudinformation.
  • Återställ skadade original-CD-skivor Att lagra din fysiska musiksamling (t.ex. CD-skivor) som ALAC-filer ger dig möjlighet att återskapa dem om originalen skadas eller går förlorade. Du kan bränna ALAC-filerna till en inspelningsbar CD, vilket ger dig en identisk kopia av den skiva du ursprungligen säkerhetskopierade.

Nackdelar med att använda ALAC

Du kanske inte behöver ALAC även om den är överlägsen AAC när det gäller ljudkvalitet. Nackdelarna med att använda ALAC inkluderar:

  • Större filer – Precis som andra förlustfria codecs, producerar ALAC-kodat ljud filer som är större i storlek än förlustformat. Du behöver därför mer lagringsutrymme än om du använder AAC. Om inte ljudkvaliteten är viktig är det kanske inte värt det.
  • Mindre kompatibel med hårdvara – Jämfört med populära förlustformat som AAC finns det mindre stöd för ALAC. Om du bara använder Apple-enheter är det inte ett problem eftersom alla Apple-enheter stöder ALAC. Men om du tror att du kan använda bärbara datorer från en blandning av tillverkare i framtiden kanske ALAC inte är din bästa lösning – även om du kan konvertera från ALAC till andra format som stöds allmänt, som FLAC.
  • Kommer du att höra skillnaden? Om du tänker lyssna på musik via grundläggande öronsnäckor hör du ingen skillnad mellan AAC och ALAC. Även om förlustformat som AAC kasserar ljuddata, är en anständig bithastighet (256 Kbps och högre) vanligtvis tillräckligt bra för de flesta.