Saltar al contenido

Bitstream: Vad det är och hur det fungerar i hemmabioljud

21 de junio de 2021
bitstream binary 5807f60f3df78cbc28b94614

Vi tar den lätthet som vi lyssnar på ljud för givet, men att få musik, dialog och ljudeffekter från en källa till dina öron kräver nästan magiska tekniker. En teknik som används för att leverera ljud är en Bitström (aka Bitstream Audio, Bit Stream, Digital Bitstream eller Audio Bitstream).

Bitstream-definierad

En bitström är binära informationsbitar (1 och 0) som kan överföras från en enhet till en annan. Bitströmmar används i PC-, nätverks- och ljudapplikationer.

För ljud kan en bitstream konvertera ljud till digitala bitar, och sedan överförs den informationen från en källenhet till en mottagare och så småningom till dina öron. PCM och Hi-Res-ljud är exempel på digitala ljudformat som använder bitströmmar.

Hur Bitstream används i en hemmabio

En bitström är en metod för att överföra kodade ljudsignaler med specifika surroundljudformat från en källa till en kompatibel hemmabiomottagare eller AV-förförstärkare / processor / effektförstärkarkombination i en hemmabio. En hemmabiomottagare eller AV-processor upptäcker ett kodat surroundformat som skickas till det. Mottagaren / AV-processorn fortsätter att avkoda informationen baserat på instruktionerna i bitströmssignalen. Efterbehandling och konvertering av signalen till analog form förstärker och skickar ljudet till högtalarna. Bitströmsprocessen börjar med att innehållsskaparen eller ljudteknikern bestämmer vilket surroundljudformat som ska användas för en specifik ljudinspelning eller liveöverföring och fortsätter sedan att koda ljudet som digitala bitar i det format som valts enligt formatets regler. När processen är klar går bitarna till en skiva (DVD, Blu-ray eller Ultra HD Blu-ray), kabel- eller satellittjänst, strömmande källa eller inbäddad i live-TV-sändning. Exempel på surroundljudformat som använder bitströmöverföringsprocessen inkluderar Dolby Digital, EX, Plus, TrueHD, Atmos, DTS, DTS-ES, DTS 96/24, DTS HD-Master Audio och DTS: X. Bitströmmen kan skickas från den valda källan direkt till en hemmabiomottagare (eller AV Preamp / Processor) via en fysisk anslutning (digital optisk, digital koaxial eller HDMI). En bitström kan också skickas trådlöst via en antenn eller ett hemnätverk.

Exempel på Bitstream Management

Här är exempel på hur bitstream-ljudöverföring kan fungera i hemmabio:

  • En DVD-, Blu-ray- eller Ultra HD-skiva innehåller ett Dolby Digital- eller DTS-ljudspår kodat som digitala bitar. Spelaren läser skivans kodning, överför den i bitströmsform via digital optisk, digital koaxial eller HDMI-anslutning till en hemmabiomottagare / AV Preamp-processor som har en Dolby Digital- eller DTS-avkodare. Mottagaren avkodar Dolby Digital- eller DTS-bitströmmen till sina rätta kanaltilldelningar och skickar de tilldelade kanalsignalerna genom lämpliga förstärkare och högtalare.
  • Förutom ovanstående metod kan en DVD Blu-ray- eller Ultra HD Disc-spelare också ge möjlighet att avkoda bitströmmen från en skiva internt till PCM-format. Istället för att mottagaren avkodar bitströmmen som kommer från en spelare, kan spelaren sända en avkodad signal i PCM-form digitalt till en hemmabiomottagare via HDMI eller i analog form via flerkanaliga analoga ljudanslutningar. Ljudsignalen passerar direkt genom mottagaren, dess förstärkare och högtalarna utan vidare bearbetning såvida inte lyssnaren aktiverar mer i mottagaren / AV-processorn.
  • En TV-station sänder en signal som inkluderar en Dolby Digital-kodad bitström. En TV tar emot signalen och överför sedan bitströmmen till en soundbar, hemmabiomottagare eller en förförstärkare / processor med antingen en digital optisk utgång eller HDMI Audio Return Channel. Soundbar, hemmabiomottagare eller av förförstärkare / processor avkodar sedan bitströmmen och spelar den avkodade signalen. Beroende på soundbar, mottagare, av förförstärkare / processor kan användaren också ha möjlighet att kombinera det avkodade Dolby Digital-resultatet med ytterligare ljudbehandling.
  • För internetstreaming erbjuder en tjänst, som Netflix, ett program eller en film kodad i Dolby Digital eller relaterat surroundljudformat. Om du tar emot det innehållet med en mediestreamer och är ansluten till en hemmabiomottagare med en digital ljudanslutning (optisk, koaxial, HDMI) skickas surroundljudets bitström till mottagaren, avkodas och skickas genom förstärkaren och högtalarna. Anta att mediastreameren är ansluten direkt till en TV via HDMI och en kompatibel soundbar- eller hemmabiomottagare via digital ljudutgång eller HDMI Audio Return Channel. I så fall skickar TV: n bitströmssignalen ut till soundbar / hemmabio för avkodning och förstärkning.
  • I ett annat internet-streaming-scenario kan du ta emot Netflix eller andra tjänster direkt via en Smart TV. TV: n kan överföra en kodad Dolby Digital-signal till en soundbar, hemmabiomottagare eller en förförstärkare / processor med samma metoder som när TV: n tar emot en sändning.

Poängen

Bitstream-kodning är en kärnteknik som används i hemmabioljud. Det ger ett sätt att överföra tung surroundljudinformation mellan en källenhet och en hemmabiomottagare eller AV-förförstärkare / processor inom en smal bandbredd med olika anslutningsalternativ.