Saltar al contenido

Det europeiska förbudet mot riktade annonser går för långt och inte tillräckligt långt

27 de septiembre de 2022
photo 1593047385982 6779953820b0 b20f5a14028e4c59950be64896b406f9

Viktiga takeaways

  • Digital Services Act skulle förbjuda vissa, men inte alla, riktade annonser.
  • Lagstiftningen riktar sig också mot hatretorik och förfalskade varor.
  • EU-parlamentet har bara godkänt ett lagförslag än så länge.

EU-parlamentet har godkänt ett utkast till lagförslag om att förbjuda riktade annonser, men det är inte så bra som det låter. Digital Services Act (DSA) begränsar användningen av viss känslig information för annonsinriktning. Det låter också användare välja bort spårning och kan tvinga plattformar som Facebook och Twitter att ta bort olagligt innehåll, hatretorik och mer. Förslaget godkändes med 530 röster för, 78 emot och 80 nedlagda röster, vilket är så nära ett jordskred som man kunde hoppas. Men marknadsföringsexperter och akademiker säger att de föreslagna lagarna går för långt och inte tillräckligt långt. «Lagen om digitala tjänster, som initierades 2020, förbjuder inte riktade annonser direkt. Den förbjuder annonsinriktning baserad på «känsliga» data som sexuell läggning, religion och ras,» Matt Voda, VD för onlinemarknadsföringsföretaget OptiMine , berättade för Lifewire via e-post. «Så, det är ett viktigt sekretessdrag, men det går bara så långt ur ett spårnings- och inriktningsperspektiv.»

Dåliga annonser

Annonsbranschen har använt övervakningsreklam i flera år och verkar känna sig berättigad att fortsätta, men det betyder inte att den borde. Teknikforskaren John Gruber liknar annonsbranschens invändningar vid «pantbanker som stämmer för att hindra polisen från att slå till mot en våg av inbrott.» Men strömmen vänder äntligen. Denna lagstiftning är en början på att kontrollera den invasiva praxisen hos annonsföretag som Google och Facebook, och utöva viss kontroll över vad sociala nätverk kan publicera. Just nu gör dessa till stor del USA-baserade företag vad de vill, var som helst i världen, och ignorerar till stor del konsekvenserna. Inte ens en miljardböter är en stor sak för dessa giganter. Lagen om digitala tjänster, som initierades 2020, förbjuder inte riktade annonser direkt. Genom att gå efter själva annonsinriktningstekniken kan Europa skära av dessa integritetsfientliga metoder från roten. Det är teorin i alla fall. «Om du tror att «sekretess» också inkluderar blockering av annonser som är riktade baserat på spårning av konsumenters onlinebeteenden, intressen eller annan onlineaktivitet, förhindrar inte DSA något av det», säger Voda. «Om du till exempel bläddrar onlineinformation om att «byta jobb; och sedan visas riktade annonser på företagets bärbara dator om «byta jobb», skulle denna privata (och mycket känsliga) information och annonsinriktning fortfarande vara rättvist under dessa nya regler.»

För långt, men inte långt nog

Det är uppenbart att vi behöver lagstiftning för att sätta stor teknik i koppel istället för attityden fram tills nu allt-går-i-innovationens namn. Det svåra är att göra det. Räckvidden för dessa företag är så enorm att lokala lagar ofta glider av. Istället för en rad mindre, mer fokuserade lagar, försöker DSA fixa för mycket på en gång och det slutar med att förvirra saker. «Frågan, och där teknikföretag kommer att försöka kämpa mot det nya lagförslaget, är att regeringar agerar mer som sågar än skalpeller,» sa Andrew Selepak, professor i sociala medier vid University of Florida, till Lifewire via e-post. «Vi behöver mer teknisk reglering, men det föreslagna lagförslaget är för brett,» fortsatte Selepak. «Det föreslagna lagförslaget skulle hindra teknikföretag från att använda känslig information som sexuell läggning eller religion för riktade annonser. Men detta kan innebära att grupper som katolska välgörenhetsorganisationer inte skulle kunna skapa annonser som riktar sig till katolska församlingsmedlemmar, eller så kan GLADD inte använda riktade annonser för att nå unga människor att erbjuda hjälp.» När man går djupare in i propositionens förslag börjar det se lite osammanhängande ut. Varför klumpas riktade annonser in med kontroller på till exempel hatretorik? Det är nästan som att lagstiftare betraktar big tech som ett enda problem snarare än många problem som genomsyrar alla aspekter av livet. «Det föreslagna lagförslaget skulle också kräva att teknikföretag tar bort hatretorik», säger Selepak. «Men vem skulle avgöra vad som utgör hatretorik? Teknikföretagen? Enskilda länder? Europaparlamentet? Skulle hatretorik begränsas av lokala lagar, som tillåter olika innehåll i olika länder, eller skulle teknikföretagen behöva följa de strängaste hatretorik lagar var som helst i världen?» Det finns fortfarande många frågor att besvara innan lagförslaget blir lag, men det här är åtminstone en början. Och en ganska bra sådan.