Saltar al contenido

Din Apple Watch kan hjälpa till att tämja mardrömmar

24 de abril de 2023
NightWare e004a27b9a9c4fc59281980881c2405f

Viktiga takeaways

  • NightWare är en Apple Watch-app som nyligen godkänts av FDA för att lindra PTSD-relaterade mardrömmar.
  • Resultaten av en studie som involverar NightWare ser lovande ut men det är osannolikt att appen kommer att ersätta läkemedel och terapi, säger experter.
  • Appen fungerar genom att övervaka smartwatch-rörelser och pulsdata och avbryter sedan sömnen med ett buzz.

En app som nyligen godkänts av FDA för att bekämpa PTSD-relaterade mardrömmar visar lovande men kommer sannolikt inte att ersätta mediciner och andra terapier, säger experter.

NightWare är en Apple Watch-app som hjälper till att behandla mardrömmar som härrör från sjukdomar som PTSD. Det fungerar genom att övervaka smartwatch-rörelser och pulsdata för att upptäcka dåliga drömmar och avbryter dem utan att väcka användaren med en vibration. Appen är tänkt att endast användas med recept och det är bra, säger observatörer. «Nackdelen med det här tillvägagångssättet är att det inte gör något åt ​​adrenalinresponsen, så jag skulle vara orolig över att adrenalinet stör sömnen även efter att appen väcker användaren», Dr. Aaron Weiner, en klinisk psykolog som specialiserat sig på trauma, sa i en mejlintervju. «Det kan också minska chansen att individen bestämmer sig för att gå i terapi, vilket i slutändan skulle vara det mest effektiva sättet att permanent ta itu med PTSD-symtom.»

Använd inte utan Rx

Appens tillverkare säger att programvaran inte är avsedd att ersätta terapi utan är tänkt att vara en del av en övergripande behandlingsstrategi som inkluderar medicinering. Företaget varnar också för att använda NightWare om du «agerar ut» under sömnen. NightWare lär sig bärarens sömnmönster efter bara några dagar av att bära klockan varje natt, säger företaget. Användare bär klockan endast när de sover och laddar den under dagen. En 30-dagars randomiserad studie av 70 patienter visade bättre sömnkvalitet med NightWare än i en kontrollgrupp, sade FDA i ett uttalande. «Sömn är en viktig del av en persons dagliga rutin», säger Carlos Peña, chef för Office of Neurological and Physical Medicine Devices i FDA:s Center for Devices and Radiological Health. «Men vissa vuxna som har en mardrömsstörning eller som upplever mardrömmar från PTSD kan inte få den vila de behöver. Dagens auktorisation erbjuder ett nytt behandlingsalternativ med låg risk som använder digital teknik i ett försök att ge tillfällig lindring från sömnen störning relaterade till mardrömmar.»

Deprimerad soldat och hans psykoterapeut under en session.

Ett potentiellt problem med NightWare är att även om det är utformat för att inte väcka användare när de har en mardröm, kan den surrande varningen slå dem ur REM-sömn, «som annars skulle kunna vara återställande, men färre mardrömmar skulle vara så otroligt hjälpsamma för folks,» sa Weiner.

Fyller ett tomrum

Appen kan fylla ett behandlingstomrum, påpekade Weiner, eftersom de nuvarande alternativen är begränsade. Psykiatriker ordinerar ett läkemedel som heter prazosin för att minska adrenalinproduktionen, «eftersom PTSD-mardrömmar kommer från det traumatiska minnet som kommer upp i en dröm och sedan utlöser adrenalinfrisättning», sa han. Ett annat tillvägagångssätt är att göra patienterna okänsliga för det traumatiska minnet genom terapi, och därigenom stoppa den adrenalindrivna reaktionen på kamp eller flykt, sa han. PTSD och sömnproblem är ett stort problem, säger experter. En studie fann att livstidsprevalensen av PTSD bland vuxna amerikaner var 6,8 procent. Appar ska inte användas som ersättning för terapi, sa psykologen Nikki Winchester i en mejlintervju. «I de flesta fall bör människor söka behandling från en licensierad terapeut,» tillade hon. «Men appar kan vara användbara verktyg för att ge hanteringsförmåga för symtom som är lättillgängliga.» Sömn är en viktig del av en persons dagliga rutin. NightWare är den enda appen som är FDA-godkänd för PTSD och mardrömmar men den är bland ett växande antal appar som syftar till att förbättra sömnen. Det finns Sleep Cycle, till exempel, som hävdar att den «spår och analyserar din sömn, väcker dig vid den mest perfekta tidpunkten, känner dig utvilad.» Ett annat alternativ är Pillow Automatic Sleep Tracker som använder «avancerade algoritmer som övervakar dina rörelser och hjärtfrekvens för att väcka dig i det lättaste möjliga sömnstadiet.» Eller så kan du prova Sleep Tracker ++ som «drar fördel av rörelse- och hälsoövervakningsfunktionerna hos din Apple Watch för att mäta både varaktigheten och kvaliteten på din sömn.» Att få en god natts sömn är viktigt för alla eftersom det ger både fysiska och psykiska fördelar. För dem med PTSD är sömn en särskild utmaning och NightWare kan vara ett värdefullt verktyg för att hjälpa dem att klara sig.