Saltar al contenido

Din webbkamera kan bli mycket smartare

9 de octubre de 2022
GettyImages 107429002 a888efb665b84a6fa918741f0b19a449

Viktiga takeaways

  • AI-webbkameror erbjuder funktioner som kan öka ljudet och bilden av ditt nästa videosamtal.
  • Men experter säger att AI-webbkameror medför en mängd integritetsrisker.
  • Smarta webbkameror kan till och med användas för att fjärrövervaka beteendet hos anställda som arbetar hemifrån.

En ny generation av AI-drivna webbkameror kan göra dina videosamtal bättre än någonsin, men de medför också integritetsrisker, säger experter. Kamerorna, inklusive de som nyligen släppts av Anker och Remo Tech, använder artificiell intelligens (AI) för att spåra användare och säkerställa att de alltid är i mitten av bilden. Det finns också Owl Labs’ Meeting Owl, en 360-graders webbkamera som använder AI för att zooma in på den som talar eller rör sig automatiskt. «AI-webbkameror är mycket smartare än de vanliga webbkamerorna folk är vana vid», sa IT-experten Robert Wolfe till Lifewire i en e-postintervju. «Vanliga webbkameror kan vara av låg kvalitet och kräver att användarna fipplar med dem. AI-webbkameror blir av med denna smärta med olika funktioner.»

Ser bra ut, mår du bra?

Den nya skörden av AI-drivna webbkameror gör anspråk på att få dig att se bäst ut under videosamtal. Ankers B600 Video Bar är en verktygslåda för videokonferenser. Den är avsedd att sitta på din bildskärm eller TV och har en 2K-sensor som kan ta 30 bilder per sekund. Webbkameran har också en AI-driven zoomfunktion och bildförbättring. Mikrofonen använder en AI-algoritm för att få bullriga miljöer att låta tysta. AnkerWork B600 är planerad att lanseras i USA i slutet av januari för $219,99. Webbkameror med AI stöder också mjukvara för ansiktsigenkänning. «Kamerorna spårar vem som talar och fokuserar automatiskt på dem,» sa Wolfe. «Detta kan vara bra för större (bullrigare) grupper eftersom användare inte behöver fråga vem som talar – kameran visar dem.»

En öppen bärbar dator på en köksbänk som visar ett videosamtal för flera personer med en kopp kaffe i närheten.

AI-webbkameror lovar att vara automatiskt justerbara. Miljön begränsar bildkvaliteten i en standardwebbkamera som användaren befinner sig i. «Men tillverkarna säger att de utvecklar mjukvara som låter AI-webbkamerorna automatiskt justera sina inställningar för att passa förhållandena», tillade Wolfe. «AI-webbkameror kan mer effektivt och effektivt identifiera och särskilja människor, djur och föremål inom ett visningsområde, skapa regler som identifierar acceptabelt beteende inom ett visningsområde och minimera falska positiva resultat med avseende på hur dessa regler tillämpas», säger integritetsadvokat Steven G. Stransky berättade för Lifewire i en e-postintervju. «Med dessa förbättrade detekteringsmöjligheter skapar AI-webbkameror en bättre övergripande användarupplevelse.»

Vem tittar?

Lika bra som funktionerna på AI-webbkamerorna låter, de medför också ökade integritetsrisker, sa David Moody, en senior associate på Schellman, ett företag för säkerhets- och integritetsefterlevnad, till Lifewire i en e-postintervju. Den nya vågen av intelligenta webbkameror kan självständigt spåra rörelser, svara på rörelser, fokusera på aktiviteter, känna igen och identifiera former och läsa synlig text. Flera AI-webbkameror kan till och med användas för att samtidigt följa mer än en persons rörelser genom en byggnad eller på gatorna. «Både bredden och djupet av dessa aktiviteter går långt utöver de traditionella lagstadgade och regulatoriska definitionerna av integritet,» sa Moody. «Dessa definitioner kan kräva en viss uppdatering i framtiden för att bättre återspegla vad som utgör integritet i vårt samhälle och våra samhällen.» Smarta webbkameror kan till och med användas för att fjärrövervaka beteendet hos anställda som arbetar hemifrån. Till exempel använder Teleperformances interna webbkamerasäkerhetssystem, kallat TP Observer, mjukvara för ansiktsigenkänning för att göra saker som att upptäcka om en användare «saknas från ett skrivbord», «upptäcka en ledig användare» och «obehörig mobiltelefonanvändning». Precis som vanliga webbkameror är det inte bara användaren som spelas in på en AI-driven webbkamera, påpekade Stransky. «Förutom att fånga aktiviteterna hos en riktad individ kan en AI-webbkamera användas för att spela in vad som helst och allt som sägs eller görs av en närliggande person, till exempel en kollega, familjemedlem eller slumpmässig främling som råkar vara i närheten eller av misstag går in i kamerans ram», sa han. «Dessa tredje parter kanske inte har kännedom om eller samtycker till inspelningen.» Eftersom AI-webbkameror kan fånga och spela in stora volymer personlig information, skapar ett säkerhetsbrott som involverar AI-webbkameradata betydande risker för identitetsstöld, sa Stransky. Data som stulits från en AI-webbkamera kan förse brottslingar med fotografier av användare och deras omgivning och till och med specifika detaljer om deras datoraktiviteter, som knapptryckningar som används för att ange användarnamn och lösenord. «Människor tillbringar timmar framför AI-webbkameror varje dag, och deras liv registreras på en oöverträffad nivå,» sa Stransky.