Saltar al contenido

Direkt-, Bipole- och Dipole Surround-högtalare

29 de junio de 2021
samsung soundbar dolby atmos 569f1fdd925e46ab8b3e1f51d95e1e6c

Ett högtalarsystem för surroundljud betyder fem, sex eller sju högtalare plus en subwoofer. Förutom att välja antal högtalare (eller kanaler) du vill ha för ett surroundljudsystem, måste du välja vilken typ av surroundljudhögtalare du vill ha. Det finns tre typer att välja mellan, direktutstrålande, bipoliga och dipolhögtalare, och varje typ ger olika surroundljudeffekter. Ditt beslut bör baseras på ditt rum och dina lyssningsinställningar.

Direkt-utstrålande högtalare

En direktutstrålande högtalare matar ut ljud direkt in i rummet mot lyssnarna. Surroundljudeffekter i filmer, musik och spel märks mest med direkta högtalare. I allmänhet föredrar de flesta direkta högtalare om de mest lyssnar på flerkanalig musik. Direkta högtalare är placerade på sidorna eller bakom lyssningsrummet bakom lyssnarna.

Bipole-högtalare

Bipole surroundhögtalare har två eller flera högtalare som matar ut ljud från båda sidor av skåpet. Om det används som sidohögtalare matas ljudet ut både fram och bak i rummet. Om de används som bakre surroundhögtalare matar de ut ljud i båda riktningarna längs bakväggen. De dubbla högtalarna som används i en bipolhögtalare är i fas, vilket innebär att båda högtalarna matar ut ljud samtidigt. Bipole-högtalare skapar en diffus surroundeffekt så att högtalarens placering inte kan fastställas. I allmänhet är bipolhögtalare ett bra val för filmer och musik och placeras vanligtvis på sidoväggarna.

Dipole-högtalare

Som en bipolhögtalare matar en dipolhögtalare ljud från båda sidor av skåpet. Skillnaden är att dipolhögtalare är ur fas, vilket innebär att en högtalare matar ut ljud medan den andra inte, och tvärtom. Syftet är att skapa en mycket diffus och omslutande surroundljudeffekt. Dipole surroundhögtalare föredras vanligtvis av filmentusiaster och placeras också på sidoväggarna.

Hur man väljer surroundljudhögtalare

Förutom att beakta riktlinjerna ovan har vissa högtalartillverkare som Monitor Audio och Polk Audio gjort ditt beslut lite enklare genom att inkludera en omkopplare som låter dig välja bipol- eller dipolutgång på surroundhögtalarna. Denon erbjuder även dubbla surroundhögtalare som slår på några av deras AV-mottagare så att du kan använda två par surroundhögtalare, direkt och bipol / dipol och växla mellan dem för filmer eller musik.