Saltar al contenido

Dolby Digital, Dolby Digital EX och Dolby Digital Plus

22 de junio de 2021
GettyImages 1157313710 ae10c7f4d9664887a65fcf90a35fa052

Surroundljud är en integrerad del av hemmabioupplevelsen och det finns flera format som används. De mest kända är en del av Dolby Digital-familjen. Nedan diskuterar vi tre: Dolby Digital, Dolby Digital EX och Dolby Digital Plus.

Vad är Dolby Digital?

Dolby Digital är ett digitalt ljudkodningssystem utformat för DVD, Blu-ray Disc, Ultra HD Blu-ray Disc och i vissa fall TV-sändning och streaminginnehåll. Detta format ger effektiv överföring för ljudsignaler som kan ha en eller flera kanaler som kan avkodas av en hemmabiomottagare eller AV-förstärkare eller processor med en Dolby Digital-avkodare och distribueras till en eller flera högtalare. Nästan alla hemmabiomottagare har en inbyggd Dolby Digital-avkodare. Alla DVD-, Blu-ray Disc- och Ultra HD Blu-ray Disc-spelare kan skicka Dolby Digital-signaler, med en teknik som kallas bitstream, till korrekt utrustade mottagare för avkodning. Dolby Digital kallas ofta ett 5.1-kanals surroundsystem. Termen Dolby Digital avser dock den digitala kodningen av ljudsignalen, inte antalet kanaler den har. Dolby Digital kan också kallas DD, DD 5.1 eller AC3.

Alternativ för Dolby Digital Channel

Här är kanalalternativen när du använder Dolby Digital:

  • Monofonisk: Representeras av en eller två talare. Med två högtalare återger båda högtalarna samma ljud så att ljudet verkar komma från utrymmet mellan högtalarna.
  • 2-kanaler: Representeras av två högtalare, med en på vänster front och en på höger front på lyssningspositionen.
  • 4-kanaler: Representeras av fyra talare. Två högtalare är placerade till vänster och höger framför lyssningspositionen. De andra två högtalarna är på vänster och höger sida och något bakom lyssningspositionen.
  • 5.1 Kanaler: Representeras av fem högtalare (en vänster, mitt, höger, vänster surround och höger surroundhögtalare) och en subwoofer (.1).

Vad är Dolby Digital EX?

Dolby Digital EX-formatet liknar Dolby Digital. Det används på samma sätt, men det lägger till en tredje surroundkanalhögtalare bakom lyssnaren, vilket gör det till ett 6.1-kanalssystem. Kanalerna representeras av sex högtalare (vänster, mitt, höger, vänster surround, mitt bak och höger surround) och en subwoofer (.1). Det betyder att det finns både främre och bakre mittkanaler. En hemmabiomottagare med en Dolby Digital EX-avkodare krävs för att få tillgång till hela 6.1-kanalupplevelsen. Om du har en DVD eller annat källinnehåll som innehåller 6.1-kanals EX-kodning och din mottagare inte har en EX-avkodare är mottagaren som standard Dolby Digital 5.1. Den extra EX-informationen sorteras och distribueras (eller blandas) inom ett 5.1-kanals ljudfält. Detta innebär att den sjätte (mitt bak) kanalinformationen placeras i både vänster och höger surroundkanal som en monosignal. Detta skapar en fantom bakre mitt bakkanal utan närvaro av en fysisk bakre högtalare. Detta är inte lika exakt som att ha en dedikerad bakre mittkanalhögtalare, eftersom utgångsnivån inte kan justeras oberoende av vänster och höger surroundkanal. Men du hör fortfarande ljudet som ursprungligen kodades för center backchannel.

Vad är Dolby Digital Plus?

Dolby Digital Plus är ett högupplöst digitalbaserat surroundljudformat som stöder upp till åtta kanaler (7.1) för surroundavkodning. Kanalfördelningen är som följer: främre vänster, främre mitt, höger fram, vänster surround, höger surround, vänster surround bak, höger surround bak och subwoofer. Dolby Digital Plus innehåller också en standard Dolby Digital 5.1 bitstream som är kompatibel med standardmottagare som är utrustade med Dolby Digital. Det betyder att på en 5.1-kanalig mottagare hör du en 5.1-kanals mix av soundtracket snarare än en 7.1-kanalig mix. De vänstra och högra surroundkanalerna är vikta i de vänstra och högra surroundkanalerna. Dolby Digital Plus är ett av flera ljudformat som används i Blu-ray Disc-format. Den är kompatibel med ljuddelen av HDMI-gränssnittet och används i strömmande och mobila ljudapplikationer. Dolby Digital Plus är inbyggt i Dolby Audio-plattformen för Windows 10 och Microsoft Edge-webbläsaren. Förutom de Dolby surroundljudformat som diskuterats ovan finns det två avancerade Dolby-ljudformat: Dolby TrueHD och Dolby Atmos.