Saltar al contenido

DTS Neo: 6 Surround Sound Processing Format

27 de junio de 2021
dts neo 6 logo dd 5aee01b81d6404003675bbae

DTS Neo: 6 är ett surroundljudbehandlingsformat som är utformat för att förbättra lyssningsupplevelsen i en hemmabiomiljö. När du spelar en CD, vinylskiva eller en DVD med ett ljudspår som bara ger två informationskanaler kan DTS Neo: 6 utöka ljudfältet till 6,1 kanaler.

Vad är DTS Neo: 6?

Till skillnad från DTS Digital Surround och Dolby Digital, som måste kodas och finns i källmaterialet, är DTS Neo: 6 ett efterbehandlingsformat. Därför behöver den inte kodas på ett specifikt sätt så att den kan avkodas för att extrahera rätt kanaltilldelningar för ljudmixen. Istället använder DTS Neo: 6 ett specialchip som är inbyggt i de flesta 5.1 eller 7. 1-kanals hemmabiomottagare för att analysera alla ljudkoder i en icke-kodad tvåkanals soundtrack-mix (vanligtvis från en analog källa). Det distribuerar sedan ljudelementen i en 6-kanals hemmabiohögtalare så exakt som möjligt.

Hur fungerar DTS Neo: 6?

Normalt innehåller en DTS Neo: 6-högtalarinställning sex kanaler (vänster fram, mitt, höger fram, vänster surround, mitt bak och höger surround) och en subwoofer. Om du har en 5.1-kanalig högtalarinställning, vikar processorn automatiskt den sjätte kanalen (mittbacken) i vänster och höger surroundhögtalare så att du inte missar några ljud. Om du har en 7.1-kanalig högtalarinställning behandlar DTS Neo: 6 vänster- och högerbackkanalerna som en, så samma ljudinformation kommer från båda högtalarna.

DTS Neo Cinema and Music Modes

Förutom sina kanaldistributionsmöjligheter, erbjuder DTS Neo: 6 två ljudlyssningslägen: Musik och Bio. Musikläget ger en dämpad surroundeffekt som är lämplig för musik. Cinema-läget underlättar en uttalad surroundeffekt som är lämplig för filmer.

DTS Neo: 6 på DVD- och Blu-ray-skivspelare

DTS Neo: 6 surroundljudbehandling är också tillgängligt på vissa DVD- och Blu-ray Disc-spelare. Om detta alternativ är valt kan en kompatibel DVD- eller Blu-ray-spelare efterbehandla en ljudsignal från en DVD eller CD internt till DTS Neo: 6-format. Den kan sedan skicka signalen till en hemmabiomottagare utan att mottagaren behöver göra någon ytterligare bearbetning. För att tillhandahålla detta alternativ måste Blu-ray Disc-spelaren ha en uppsättning analoga ljudutgångar med flera kanaler. Hemmabiomottagaren måste ha motsvarande uppsättning analoga ingångar med flera kanaler. För att aktivera DTS Neo: 6, leta efter det alternativet i din hemmabiomottagare, Blu-ray eller DVD-spelare och välj antingen läget Film eller Musik. Mer information om DTS Neo: 6-alternativ för en specifik DVD-, Blu-ray- eller Ultra HD-skivspelare finns i användarhandboken.

DTS Neo: 6 vs. Dolby Prologic II och IIx

DTS Neo: 6 är inte det enda ljudbehandlingsformatet som kan extrahera ett surroundljudfält från en tvåkanalskälla. Dolby Prologic II kan utöka en tvåkanalskälla till ett 5.1-kanals ljudfält och Dolby Prologic IIx kan utöka en två- eller 5.1-kanalkälla till 7.1 kanaler. Om din hemmabiomottagare eller Blu-ray Disc-spelare har en DTS Neo: 6 eller Dolby Prologic II / IIx ljudbehandlingsalternativ, kolla in alla alternativ och se vad du tycker. DTS Neo: 6 och Dolby Prologic II / IIx kan skapa en effektiv surroundljudupplevelse. Dessa är dock inte lika exakta som en 5.1 / 7.1-kanals Dolby Digital / DTS Digital Surround-källa som är avsedd att avkodas. Ändå låter dessa format dig lyssna på dina gamla vinylskivor eller CD-skivor i ett utökat surroundljudfält. Om du är ljudpurist kanske du föredrar att lyssna på musik i sin naturliga tvåkanalsform, men du kan fortfarande njuta av dina gamla VHS-, TV- och DVD-filmer i surroundljud.