Viktiga takeaways
- En ny enhet som heter PORTL M gör anspråk på att låta dig komma åt metaverset utan ett virtual reality-headset.
- PORTL M kommer att kosta $2 000 och fungerar som en tvåvägs hologramkommunikationsenhet.
- Augmented reality-glasögon och 2D-skärmar på smartphones är andra sätt att komma på metaversen.
Du kanske snart inte behöver ett skrymmande headset för att komma åt metaverse. En ny enhet som kallas PORTL M erbjuder vad som i huvudsak är en tvåvägs hologramkommunikationsenhet i en låda. Tillverkarna av PORTL säger att den är perfekt för saker som att utforska nätverket av virtuella 3D-världar fokuserade på social anslutning. Det är ett av ett växande antal sätt som är under utveckling för att utforska metaversen utan ett virtual reality-headset. «Behovet av ett headset är ett stort hinder för adoption,» sa David Nussbaum, uppfinnare och VD för PORTL Inc., till livetstrad i en e-postintervju. «En stor del av befolkningen kommer alltid att tycka att det är avskräckande. Men ännu viktigare, headset som de oftast tillverkas stänger nu av dig från din omgivning och människorna omkring dig.»
Fönster till Metaverse?
PORTL har tillverkat hologramkommunikationsenheter i flera år, men tidigare modeller var skrymmande och för dyra för den genomsnittliga användaren. Nu, med PORTL M, vill företaget göra åtkomsten till metaversen mycket enklare. 2 000 $ PORTL M sitter på ditt skrivbord och fungerar i liggande eller stående läge. M har en AI-aktiverad kamera på den övre ramen, 16 GB systemminne och en TB intern lagring. Den kommer att kosta $2 000 när den skickas senare i år. «Att kunna komma åt metaversen samtidigt som du fortfarande engagerar dig med människorna du är med fysiskt gör det till en gemensam upplevelse, en mindre isolerande och en med mer känslomässig och engagerande effekt,» sa Nussbaum. «Tänk på att ett klassrum kan se en föreläsning i metaversen men också chatta sinsemellan och fånga upp lärarens signaler och klasskamratens entusiasm när de lär sig.»
De flesta aktuella versionerna av metaversen är baserade på en modell av ett uppslukande internet som använder virtuell verklighet (VR) eller förstärkt verklighet (AR) plattformar, noterade journalistprofessorn John Pavlik, som forskar om virtuell verklighet vid Rutgers University, i en e-postintervju med livetstrad. Vissa versioner av metaverse stöder användare som kommer åt sina miljöer från en smartphone eller surfplatta, men dessa upplevelser är inte uppslukande, sa Pavlik, och är istället 2D. «Att ta på sig ett headset begränsar på vissa sätt användarnas rörlighet och kan därför begränsa potentialen för en metavers upplevelse», tillade han. «Att inte behöva ha på sig ett headset kan också bidra till att göra metaversen mer allmänt tillgänglig och bidra till att göra den digitala klyftan mindre av ett problem.»
Släpp glasögonen
Utvecklare och enhetstillverkare som PORTL arbetar på nya sätt att visa metaversen utan skrymmande redskap. En möjlighet är att använda augmented reality (AR), en interaktiv upplevelse av en verklig miljö förstärkt av datorgenererad information. AR-enheter som Microsoft Hololens ser mer ut som glasögon än glasögon.
Programvaran Hoverlay låter dig skapa och publicera digitalt innehåll i metaversen utan headset med hjälp av mobila enheter. Det mest naturliga sättet att presentera digitalt innehåll för människor är att integrera det direkt i den fysiska omgivningen, sa Nicolas Robbe, VD för Hoverlay, i en e-postintervju med livetstrad. Många människor rapporterar huvudvärk, ansträngda ögon, yrsel och illamående efter att ha använt headset, sa han. «Sådana symtom utlöses av VR-illusionen, som gör att ögonen fokuserar på objekt som visas på avstånd som faktiskt finns på en skärm bara centimeter bort», tillade Robbe.
«Mobila enheter (smarttelefoner, surfplattor) med ständigt förbättrande kameror representerar hälsosammare och mer användbar ingång till att uppleva metaverser utan headset.” Holografiska skärmar eller projektorer, liknande Star Trek Holodeck, kan representera framtiden för metaversen, sa Theo Priestley, VD för Metanomic, en metaverse-plattform för utvecklare, till livetstrad via e-post. Kontaktlinser med integrerad förstärkt verklighet är en annan möjlighet. » Den sista milen skulle vara ett direkt hjärngränssnitt, som NeuraLink [a device that could allow communications between the brain and a computer that’s being developed by Elon Musk]men det här är fortfarande väldigt mycket inom science fiction och kommer inte att vara ett vetenskapsfaktum på väldigt länge, om alls, tillade Priestley.