Saltar al contenido

En guide till mono-, stereo-, multikanal- och surroundljud

24 de junio de 2021
GettyImages 595312714 58a495943df78c4758b02143

Ljudsystem finns i många smaker, bland annat mono-, stereo-, multikanal- och surroundljud. Om du handlar efter ljudkomponenter blir du förvirrad, lär dig dessa termer som alla ljudfiler borde känna till.

Monoljud

Monoljud är en enda kanal eller ett ljudspår som skapats av en högtalare. Det är också känt som monofoniskt ljud eller high-fidelity-ljud. Monoljud ersattes av stereo eller stereofoniskt ljud på 1950-talet, så det är osannolikt att du stöter på någon monoutrustning för ditt hem.

Stereoljud

Stereo- eller stereofoniskt ljud består av två separata ljudkanaler eller ljudspår som återges av två högtalare. Stereoljud ger en känsla av riktning eftersom olika ljud hörs från två håll. Stereoljud är fortfarande den vanligaste formen för ljudåtergivning som används idag.

Surroundljud eller flerkanaligt ljud

Surroundljud, även känt som flerkanalsljud, skapas av minst fyra och upp till sju oberoende ljudkanaler och högtalare placerade framför och bakom lyssnaren. Syftet är att omge lyssnaren med ljud. Surroundljud kan spelas in på DVD-musikskivor, DVD-filmer och vissa CD-skivor. Surroundljud blev populärt på 1970-talet med introduktionen av quadraphonic sound, även känt som quad. Sedan dess har surroundljud eller flerkanalsljud utvecklats och används i exklusiva hemmabiosystem. Flerkanalsljud finns i tre konfigurationer: 5.1, 6.1 och 7.1 kanals ljud.

  • 5.1-kanaligt ljud är ett branschstandard ljudformat för filmer och musik med fem huvudkanaler för ljud och en sjätte subwooferkanal (kallad point-one-kanal), som används för filmens specialeffekter och bas för musik. Ett 5.1-kanals system består av ett stereopar av högtalare, en centerkanalhögtalare placerad mellan stereohögtalarna och två surroundljudhögtalare bakom lyssnaren. 5.1-kanaligt ljud finns på DVD-film- och musikskivor och vissa CD-skivor. De två vanligaste 5.1-kanalformaten är Dolby Digital 5.1 och DTS Digital Surround.
  • 6.1 kanalljud är en ljudförbättring av 5.1-kanaligt ljud med en extra center-surroundhögtalare placerad mellan de två surroundljudhögtalarna direkt bakom lyssnaren. 6.1-kanaligt ljud ger en mer omslutande surroundljudupplevelse.
  • 7.1-kanaligt ljud är en ytterligare ljudförbättring till 5.1-kanaligt ljud med ytterligare två sidohögtalare på sidorna av lyssnarens sittposition. 7.1-kanalsljud används för större ljudomslutning och mer exakt positionering av ljud.