Saltar al contenido

En lista över drivrutinsnedladdningskällor

19 de junio de 2021
GettyImages 938189158 3e14856cbc6c4ca88b3990e41e2a55f5

Innan du kan uppdatera en drivrutin för en hårdvaruenhet måste du ladda ner drivrutinen någonstans. Du har antagligen laddat ner filer tidigare – nedladdning av drivrutiner är inte annorlunda. Svårigheten är att hitta rätt plats att ladda ner drivrutinen. Det finns många källor för nedladdning av drivrutiner men de är inte alla skapade lika. Att känna till det bästa stället att ladda ner drivrutiner kan spara mycket tid och frustration. Nedan finns en lista över drivrutinsnedladdningskällor i önskad ordning. Försök att ladda ner drivrutiner från den första listan och arbeta dig neråt:

Ladda ner direkt från tillverkaren

NVIDIA GeForce-drivrutinssida.
Utan tvekan är det bästa stället att ladda ner drivrutiner för hårdvara direkt från hårdvarutillverkaren. Detta säkerställer att drivrutinen är äkta, fri från skadlig kod och fungerar med den aktuella hårdvaran. Om du till exempel har köpt ett komplett datorsystem ska drivrutinshämtningen komma från din datortillverkares webbplats. Om du har köpt en hårdvarukomponent individuellt bör nedladdningen av drivrutinen komma från tillverkarens webbplats för hårdvarukomponenter. Vissa drivrutintillverkare innehåller små verktyg som du kan installera för att skanna din dator efter föråldrade drivrutiner. Detta är användbart om du inte är säker på vad som behöver uppdateras eller inte vet hur du identifierar den drivrutin du behöver; programmet kommer att berätta exakt vad som behövs så att du kan söka på deras hemsida för nedladdning av drivrutiner. Om du till exempel behöver en uppdatering av ett grafikkortdrivrutin, men inte är säker på vad ditt grafikkort heter eller vilken drivrutinsversion du har nu, kan verktyget hitta den informationen åt dig, som Driver Talent.

Från en webbplats för nedladdning av förare

Skärmdump av en drivrutinshämtningssida för DriverZone.com

DriverZone.com nedladdningssida.
Webbplatser för nedladdning av drivrutiner är mycket populära källor för nedladdning av drivrutiner. Webbplatser för nedladdning av drivrutiner laddar faktiskt ned drivrutiner från tillverkaren, ordnar dem och gör sedan drivrutinerna tillgängliga för nedladdning för sina besökare. Till skillnad från nedladdning av drivrutiner direkt från tillverkaren är vissa webbplatser för nedladdning av drivrutiner fyllda med skadlig kod och lurar dig att tro att du får en äkta drivrutin. Följ länken nedan för att lära dig om några av dessa skadliga förarplatser att undvika.

Via ett Driver Updater Tool

Skärmdump av Driver Talent v7 i Windows 10

En lista över uppdaterade drivrutiner i Driver Talent-programmet.
I likhet med ovanstående två lösningar kan du ladda ner gratis drivrutiner, direkt från tillverkaren i de flesta fall med ett uppdateringsverktyg för drivrutiner. Det här är program som skannar din dator efter föråldrade, saknade eller korrupta drivrutiner och sedan hämtar rätt drivrutin åt dig. Några drivrutinsuppdateringsverktyg kommer också att installera drivrutinen automatiskt, och ännu färre kommer att automatisera allt detta: de kommer att kontrollera datorn för föråldrade drivrutiner enligt schema, ladda ner drivrutinerna och installera dem åt dig. Vissa drivrutinsuppdateringsverktyg hämtar sina drivrutinsnedladdningar direkt från tillverkaren under installationsprocessen, men andra frågar istället efter sin egen databas med drivrutiner. På grund av detta är det viktigt att undvika falska drivrutinsuppdateringsprogram som innehåller skadlig kod. Håll dig till de som vi har tagit med i vår lista.

Använd Windows Update

Skärmdump av Windows Update laddar ner en säkerhetsuppdatering i Windows 10

Hämta uppdateringar från Windows Update (Windows 10).
Ett annat alternativ för nedladdning av drivrutiner är Windows Update. Du laddar inte ner drivrutiner i typisk mening från Windows Update. Drivrutinerna laddas ner och installeras automatiskt som en del av Windows Update-processen. Windows Update borde inte vara din första och absolut inte din enda källa för nedladdning av drivrutiner. Drivrutins tillgänglighet är liten och drivrutinerna är ofta inte de mest uppdaterade versionerna. Om du av någon anledning inte kan ladda ner drivrutinen direkt från tillverkaren kan du prova Windows Update. Det är osannolikt att du kommer att kunna ladda ner drivrutinen från Windows Update om den inte är tillgänglig från tillverkaren, men det är möjligt. Åtminstone kommer föraren att certifieras och godkännas av Microsoft.

Ladda ner från tredjepartsutvecklare

Ett annat sätt att skaffa en drivrutin du är ute efter är att ladda ner en från en tredje parts drivrutinsutvecklare. Dessa driverutvecklare är vanligtvis inte anslutna till tillverkaren av hårdvaruenheter eller till operativsystemföretaget. En programmerare kan utveckla en drivrutin som är speciellt utformad för att hjälpa hans eller hennes programvara att arbeta med en viss maskinvara. Du kommer inte ofta hitta den här typen av drivrutiner fritt tillgängliga för nedladdning. Andra gånger kan en programmerare förbättra befintliga drivrutiner för en populär hårdvaruenhet. Ibland kan du hitta en drivrutin av denna typ tillgänglig för nedladdning. Även om dessa drivrutiner vanligtvis är säkra och väl testade, rekommenderar vi fortfarande att du laddar ner drivrutiner direkt från den ursprungliga hårdvarutillverkaren.