Saltar al contenido

Facebooks AR-glasögon har en privatlivskamp

19 de julio de 2021
AriaRender2 b7b821e30ebc41c1ba7dc9c718165222

Viktiga takeaways

  • Facebook experimenterar med augmented reality-glasögon.
  • Project Aria smarta glasögon måste ta itu med och lösa integritetsproblem.
  • Glasögonen har kameror och andra sensorer för att bygga en karta som innehåller insidan av byggnader.

Facebook: s nya smarta glasögon med förstärkt verklighet måste övervinna integritetsproblem om de någonsin kommer ut på marknaden, säger experter. De sensorfyllda Project Aria-glasögonen är ett experiment som syftar till att samla in data och bedöma allmänhetens uppfattning om tekniken. Marknaden för AR förväntas växa, men Googles «Glass» -märke av smarta glasögon som släpptes 2013 drogs tillbaka från konsumentmarknaden efter en motreaktion. «Det kommer att förändra den sociala strukturen och hur vi interagerar med varandra.» «Allt detta är så nytt att lagarna och människors vanor släpar efter», sa Eric Nersesian, som studerar förstärkt verklighet vid New Jersey Institute of Technology, i en telefonintervju. «Inte ens teknikfolk har full förståelse för fältet, än mindre människor som är lite äldre eller utanför fältet. Så det kvarstår frågor om hur de ska ta reda på hur man skapar effektiva lagar som skyddar människors integritet, men ändå fortfarande göra tekniken användbar för branschen. »

Kartor som rör sig

Project Aria-glasögonen har kameror, mikrofoner och andra sensorer som projicerar en karta som ständigt uppdateras. I sin första testfas kommer cirka hundra Facebook-anställda att använda glasögonen för att spela in så mycket de kan av sin omgivning. Uppgifterna kommer att användas för att bygga programvara som företaget kallar LiveMaps, vilket inkluderar byggnadens insida.

«Med dessa 3D-kartor kommer våra framtida enheter att effektivt kunna se, analysera och förstå världen runt dem och bättre tjäna dem som använder dem», skriver Facebook på sin webbplats. «Dessa enheter kommer att hålla reda på ändringar, som nya gatunamn, och uppdatera dem i realtid.» Facebook erkänner att att fånga all denna information kan ge upphov till integritetsproblem. På sin webbplats skriver Nathan White, sekretesspolicychef för Facebook Reality Labs, «I framtiden kommer människor att ha AR-glasögon när de går på dagen – hemma med sina familjer, på jobbet med sina kollegor eller vid middagen med sina vänner. »

Facebook AR-forskare som bär Project Aria-glasögon

Liknande tidigare experiment möttes med ett frostigt mottagande. Vissa restauranger och barer förbjöd Google Glass när det lanserades på grund av integritetshänsyn. Glasanvändare kallades «glashål» för filmning av människor utan deras tillstånd.

Ingen inspelning i toaletter

Kanske försiktig med Google Glass dåliga mottagande, säger Facebook att alla deltagare i Project Aria «kommer att genomgå utbildning kring lämplig användning.» De kommer att uppmanas att spela in på Facebook-kontor, i sina privata hem (där alla hushållsmedlemmar först måste godkänna att enheten används) eller i allmänna utrymmen.

Innan deltagarna spelar in på privatägda platser som är öppna för allmänheten, som butiker eller restauranger, «måste de söka samtycke från ägarna.» Deltagare får inte spela in i känsliga områden «som toaletter, bönerum, omklädningsrum eller under känsliga möten och andra privata situationer.» Trots integritetsproblemen har förstärkt verklighet löfte om att hålla människor ansvariga, sa Neresian. «Människor kommer att kunna vara sin egen journalist och få maktsmissbruk i handling,» tillade han.

En förstärkt framtid

AR-marknaden förväntas växa från 10,7 miljarder dollar förra året till 72,7 miljarder dollar år 2024. En rad andra tillverkare erbjuder AR-utrustning främst för industriella användare. Microsofts AR-headset som heter HoloLens riktar sig till företag; Det ryktas att Apple arbetar med sitt eget AR-headset som kan vara för konsumenter. «Så det finns fortfarande frågor om hur de ska ta reda på hur man skapar effektiva lagar som skyddar människors integritet …» För att Facebook ska lyckas med Project Aria måste företaget se till att glasögonen är bekväma och snygga, säger Neresian. Lika viktigt blir att inte överväldiga användare med information. «Det finns en problematisk framtidsvision med AR där allt har gipsade annonser överallt där det ser ut som det är Times Square, men gånger tio,» tillade Neresian. «Men Facebook försöker vara medveten om dessa problem så de försöker göra mycket lätt programvara. Det kommer bara att visa mycket minimal grafik och meddelanden när det är mycket viktigt och de är användbara för användaren.»

Demo av Facebooks AR-glasögon, inklusive huvudspårningsvy och tredjepersonsvy

Medan marknaden för smarta glasögon utvecklas använder företag augmented reality-appar för mobiltelefoner. GE låter till exempel kunder se apparater i sina kök med en AR-app. Potentiella inköp kan också ses under olika ljusförhållanden, säger Brandon Clements, Immersive Experience Lead på The 3, som hjälpte till att producera appen, i en telefonintervju. «Om du hade ett riktigt ljust, trevligt kök och du tog en bild på morgonen, kunde du visa den för din make på kvällen och se hur det skulle se ut vid den tiden på dagen.» AR kan få några frågor om integritet när de används för köksredskap, men detsamma kan inte sägas om när det går utomhus. «Det kommer att förändra den sociala strukturen och hur vi interagerar med varandra,» sa Nersesian. «[Much like] mobiltelefoner påverkade hur människor interagerar med varandra. Nu har alla en kamera och en mikrofon. På samma sätt som AR kommer människor att kunna spela in allt. «