Saltar al contenido

Flygpiloter kan fylla i som drönaroperatörer

3 de junio de 2023
MW IN585 amzndr 20200831170834 ZG1 3755be996bed4f8d84606c27d8919f17

Viktiga takeaways

  • Amazon fick federalt godkännande för att driva sin flotta av Prime Air leveransdrönare.
  • Flygbolagspersonal som är utbildad till höga säkerhetsstandarder kan hjälpa drönarleveransföretag i deras strävan att förhindra olyckor.
  • De färdigheter som används inom passagerarflyg översätts enkelt till drönareleverans.

Eftersom passagerarflygbolag står inför nedskärningar på grund av coronaviruset kan den växande drönarleveransverksamheten erbjuda en livlina till vissa besättningsmedlemmar, samtidigt som vi ser till att vår framtida leverans av drönare är så säker som möjligt. Drönarleveransverksamheten förväntas växa snabbt när företag från Amazon till UPS kommer in på fältet. Men medan leverans av drönare fortfarande är i en testfas, väcker det ökande antalet obemannade fordon på himlen säkerhetsproblem. Leveransdrönare är större och tyngre än hobbyversionerna och kan utgöra en risk för människor och egendom om de kraschar eller träffar ett bemannat flygplan. «Bemannade flygplanspiloter och personal har mycket att ge till industrin», sa Tony Pucciarella, VD för MissionGO, ett drönarleveransföretag, i en telefonintervju. «De har en bakgrund inom säkerhet och prestanda som kommer att vara absolut nödvändiga när vi expanderar.»

Drönarleveranser flyger framåt

På måndagen vann Amazon federalt godkännande för att driva sin flotta av Prime Air leveransdrönare. Flytten innebär att Amazon kommer att kunna fortsätta med att testa sina obemannade fordon, även om företaget ännu inte har tillkännagett sitt exakta schema för utplacering. Amazon konkurrerar med dussintals andra företag som också planerar att erbjuda drönarleverans, inklusive Domino’s och Walmart. Samtidigt står flygbolagen inför en brant nedgång i intäkter eftersom passagerare stannar hemma på grund av pandemin. «Detta är den största nedgången i kommersiella flygresor som landet någonsin har upplevt,» sa David Nolletti, en licensierad kommersiell pilot och managementkonsult för flygindustrin, i en telefonintervju. «De amerikanska transportörerna säger upp en stor del av sin arbetsstyrka och de förväntar sig inte någon form av snabb återhämtning,» sade Nolletti. «Under tiden har det skett en tillväxt i konsumentförsäljningen över internet och det handlar om att försöka minska människors -till-mänsklig kontakt, vilket allt spelar in i tillväxten av drönarleverans.»

Pilotfärdigheter Översätt till drönare

Bemannade flygförluster kan vara drönarföretagens vinster. «Om piloter blir uppsagda på grund av nedgången i branschen kommer de sannolikt att vara öppna för en mängd olika sysselsättningsmöjligheter, som kan inkludera drönaroperatörer någon gång i framtiden», skrev Gregg Overman, kommunikationsdirektör för Allied Pilots Association, i en e-postintervju. De färdigheter som används inom passagerarflyg översätts lätt till drönareleverans, sa Nolletti och tillade: «Om du tänker på vad det kommer att krävas för att driva en grupp drönare, kommer det att bli som ett litet flygbolag. Sättet de driver och underhåller flottan kommer det att se ut som ett traditionellt flygbolag fungerar. Last går in och ut enligt ett schema.» Att säkerställa säkerhet är ett hinder för tillväxten av drönarleveranser, sa Michael Canders, en flygprofessor vid Farmingdale State College, i en telefonintervju. Flygbolagspersonal som är utbildad till höga säkerhetsstandarder kan hjälpa drönarföretag att förhindra olyckor. De flesta drönarleveranser förväntas inkludera en hög grad av automatisering, men pilotbedömning kommer fortfarande att krävas. «Vi har sett obemannade flygplan på fel plats och på fel höjd», sa Canders. «Det är inte en fråga om om, utan när vi har en kollision mellan ett bemannat och obemannat flygplan.» Pucciarella sa att hans företag har anställt passagerarflygbolagspiloter med säkerhet i åtanke. Kommersiella drönaroperatörer drar också nytta av talangerna hos seniora mekaniker som har lämnat passagerarflyget, sa han. «Vi ser fler piloter gå över till dessa karriärer,» tillade han. «Till och med flygbolagspiloter som utför drönaroperationer på deltid nu när de har tid och tillgänglighet.»

Att vara säker

Medan drönare är mycket lättare att flyga än bemannade flygplan, måste piloter kunna många av samma färdigheter. Piloter som övergår till drönare förstår redan «säkerhetskulturen», sa Pucciarella. «Det är vart man ska flyga och hålla ett öga på vädret vid horisonten. Det är hur ofta du bör göra förebyggande underhåll. Det är allt som är rotat i bemannade flygare.”

Leveransdrönare flyger i New York City

Om knäcken kan lösas kommer drönarleveranserna sannolikt att öka. Milind Dawande, professor i operations management vid University of Texas i Dallas, skrev i en nyligen genomförd studie att branschen måste samordna drönarresor och förbättra allmänhetens uppfattning om flottor av drönare som flyger över huvudet. Tidningen pekar på pilotprogram som testar tekniken som styr drönare bort från farliga områden som flygplatser. «Det skulle vara rimligt att anta att drönartekniken mognar snabbt, och vi borde se en kommersiell utbyggnad i större skala inom en inte alltför avlägsen framtid», säger Dawande i ett pressmeddelande. «Covid-19-pandemin kommer kanske att påskynda denna process.»

Uppdatering 2020-09-02 15:38 ET: Tony Pucciarella är VD för MissionGO, inte VD. Vi har uppdaterat historien därefter.