Saltar al contenido

Geofencing: Vad det är och hur det fungerar

14 de junio de 2021
FenceHillside 5abfe1990e23d9003661d0ea

Geofencing är möjligheten att skapa ett virtuellt staket eller en imaginär gräns på en karta. Det kan innehålla varningar för att meddela dig när en enhet rör sig in i eller ut ur gränsen definierad av det virtuella staketet. Geofencing-teknologier och appar kan göra saker som:

  • Meddela dig när ditt barn lämnar skolan.
  • Ställ in områden som din tonåring får köra i eller utse områden där de inte får åka.
  • Kombinera med smarta hemsystem så att lamporna tänds när du kommer hem, lås för att låsa upp eller låsa, eller värme eller kyla för att rampa upp eller ned.

Geofencing är en utväxt av platstjänster, ett vanligt system som ingår i de flesta smartphones, datorer, klockor och vissa specialiserade spårningsenheter.

Vad är geofencing?

Geofencing är en platsbaserad tjänst som använder GPS (Global Positioning System), RFID (Radio Frequency Identification), Wi-Fi, mobildata eller kombinationer av ovanstående för att bestämma platsen för enheten som spåras. I de flesta fall är spårningsenheten en smartphone, dator eller klocka. Det kan också vara en enhet utformad speciellt för ett ganska stort antal olika situationer. Några fler exempel kan inkludera hundkrage med inbyggd GPS-tracker, RFID-taggar som används för att spåra lager i ett lager och navigationssystem inbyggda i bilar, lastbilar eller andra fordon. Platsen för enheten som spåras jämförs med en virtuell geografisk gräns som vanligtvis skapas på en karta i geofence-appen. När enheten som spåras passerar gränsen för geofence utlöser den en händelse som definierats av appen. Händelsen kan vara att skicka ett meddelande eller utföra en funktion som att tända eller släcka lamporna, värma eller kyla i den avsedda geofektrade zonen.

Geofencing kan se vilken sida av staketet du befinner dig på.

Hur Geofencing fungerar

Geofencing används i avancerade platsbaserade tjänster för att avgöra när en enhet som spåras ligger inom eller har lämnat en geografisk gräns. För att utföra den här funktionen måste geofencing-appen kunna få åtkomst till realtidsplatsdata som skickas av den spårade enheten. I de flesta fall är informationen i form av latitud- och longitudkoordinater härledda från en GPS-aktiverad enhet. Koordinaten jämförs med den gräns som definieras av geofence och genererar en triggerhändelse för att vara antingen inom eller utanför gränsen.

Exempel på geofencing

Geofencing har ett stort antal användningsområden, några ganska överraskande och andra ganska vardagliga, men alla är exempel på hur denna teknik kan användas:

  • Uppföljning av boskap – En av de tidigaste användningarna av geofencing var inom boskapsindustrin. En liten andel nötkreatur i en besättning skulle vara utrustad med GPS-spårningsenheter. Om det övervakade nötkreaturet lämnade ett område som definierats av geofence skickades en varning för att låta boskapsmanen nu ha besättningen flyttat bortom gränsen som ranchen hade skapat med geofence.
  • Tonåring förare övervakning Med övervakningssystem för tonårsförare kan du ställa in områden som din tonåring får köra i eller områden som din tonåring inte får gå. Vissa av dessa system möjliggör schemaläggning, så att ditt barn kan köra till stranden på helger, till exempel, men inte under skoldagar. De flesta av dessa system är installerade på förarens smartphone, men några av dem kan också använda ett inbyggt navigationssystem för bilar eller dess OBDII-port (On-Board Diagnostic).
  • Smart hem Geofencing-teknik kan kombineras med smarta hemsystem så att lamporna tänds när du kommer hem, lås för att låsa upp eller låsa, värme eller kyla för att rampa upp eller ned. Ett exempel är HomeKit, som innehåller en Leaving Home and Arriving Home-uppsättning automatiseringsmakron utlöst av en geofence runt ditt hus. När du kommer hem kan det hända att lampor tänds, en ytterdörr kan låsa upp och stereon kan ställas in på din favoritstation. När du lämnar fysiskt kan automatiska åtgärder äga rum: garageporten kan stängas, dörrarna låses, lamporna svimmas och värme- eller kylnivåerna kan minska.
  • Lastbilservice – Fleetchefer använde geofencing för att skapa rutter för förare att använda. Om en lastbil flyttade utanför den rutt som definierats av geofence kunde en varning skickas till flottans chef eller föraren för att meddela dem att de hade avvikit från den föreskrivna rutten. Används främst som ett säkerhetsverktyg för att skydda en lastbilsflotta från stöld eller som ett effektivitetshjälpmedel för att hålla kostnaderna nere genom att tvinga användningen av föredragna rutter.
  • Affärsmarknadsföring En av de tidiga användningarna var kanske skapandet av platsbaserade mobilannonser som fungerade på smartphones med platstjänster. Dessa typer av appar kan ge tips eller information om saker som säljs när smarttelefonen var nära en butik eller tjänst. Liknande appar används i turistbranschen och använder geofencing för att ge information om en utställning eller historisk plats som du är nära.
  • Husdjursplatstjänst – I likhet med djurövervakning använde husdjursplaceringssystemet en GPS-aktiverad krage för att övervaka husdjurets plats. När husdjuret flyttade bortom den virtuella gränsen, kanske dina fastighetslinjer, skulle en varning skickas till ägaren. Några av husdjursystemen tillät flera geofences, var och en med en annan varning som kan skickas, till exempel att din hund är i rosorna igen, eller något värre, din hund är i grannens rosor igen. Husdjursplaceringssystemen erbjöd vanligtvis också GPS-spårning för att återställa ditt husdjur om det går vilse.
  • Produktivitet – Geofencing används i olika appar för att hjälpa dig med produktivitet. Geofencing kan användas för att meddela en produktivitetsapp när du lämnar eller går in i ett område. När du till exempel lämnar jobbet innan du går ut från parkeringen kan du få ett meddelande som påminner dig om att hämta några livsmedel på vägen hem. När du kommer hem kan du bli påmind om att du måste ta ut papperskorgen ikväll.