Saltar al contenido

Gör högtalarkablar en betydande skillnad?

22 de junio de 2021
GettyImages AA003515 5c532053c9e77c00016f3cfd

Innan du köper högtalarkablar till ditt ljudsystem, hitta de bästa högtalarkablarna för ditt system. Köp sedan ledningar som ger bästa kvalitet, prestanda och pris. Här är vad du behöver veta om materialet, tjockleken och längden på högtalarkablarna för att fatta det bästa beslutet.

 

Trådattribut som påverkar kvalitet

Högtalarkablar underlättar flödet av elektriska impulser mellan en mottagare och en högtalare. Liksom vilken tråd som helst, är dess tjocklek (eller mätare), dess totala längd och dess beståndsdelar fungerar olika under elektrisk belastning. De tre viktigaste övervägandena är:

  • Kapacitans: Ju högre kapacitans, desto mer laddning håller ett material (som en tråd) vid en given spänning.
  • Induktans: Förändringen i spänning som uppstår från strömförändringar. För högtalarkablar är induktansnivån försumbar.
  • Motstånd: Mängden energi som går vilse i överföringen på grund av mediet för överföringen. Ju lägre motstånd, desto mer kraft gör det till högtalaren.

På samma sätt påverkas en tråds prestanda av:

  • Mätare: Tjockare ledningar (dvs. ledningar med lägre mätvärden) visar mindre motstånd. Men för de flesta bostadsinställningar är en vanlig ledning bra. Om du inte kör hundratals meter tråd eller har högpresterande högtalarhårdvara är en vanlig 16-gauge ledning bra.
  • Längd: Längre trådkörningar ökar motståndet.
  • Sammansättning: Olika metalltyper leder elektricitet på olika sätt. Koppar är billigt och har låg inneboende beständighet, men är känsligt för korrosion om det utsätts för luft. Silver visar ännu lägre motstånd men prispunkten i förhållande till koppar är inte gynnsam. Guld oxiderar inte vid kontakt med luft (så det är ett fantastiskt pluggmaterial) men det är mer motståndskraftigt än antingen koppar eller silver så det är inte perfekt för kabeldragningar.

 

När kvalitet påverkar ljudprestanda

Antag att du har att göra med en ren tråd och inte en hybridiserad tråd som har sina egna inbyggda filter vid pluggarna. Med en ren tråd märker du inte en minskning av ljudkvaliteten förrän trådens motstånd skiljer sig från högtalarens impedans med mer än 5 procent. En högtalares impedans är ett mått på hur mycket motstånd högtalaren erbjuder mot strömmen som flyter från ingångsledningen. Högtalare identifieras med en impedansvärde uppmätt i ohm. Du kommer att stöta på 2 ohm, 4 ohm, 8 ohm, 16 ohm eller 32 ohm högtalare på ljudmarknaden, även om betyget inte behöver vara en effekt på 2. Ledningar erbjuder en effektiv belastning vid en given kombination av material, längd och mätare. Till exempel fungerar en 4-ohm högtalare med en 16-gauge koppartråd för längder upp till ungefär 24 fot. Utöver det försämras högtalarens prestanda. Du kommer inte nödvändigtvis att höra nedbrytningen omedelbart – en tråd på 30 fot kanske inte låter annorlunda för dig – men under längre körningar kanske du märker det.

Trådmätare och längd för specifika högtalarimpedanser
Trådstorlek 2 ohm 4 ohm 8 ohm
22 mätare 3 fot 6 fot 12 fot
20 gauge 5 fot 10 fot 20 fot
18 gauge 8 fot 16 fot 32 fot
16 gauge 12 fot 24 fot 48 fot
14 gauge 20 fot 40 fot 80 fot
12 gauge 30 fot 60 fot 120 fot
10 gauge 50 fot 100 fot 200 fot

Undvik körningar på mer än 50 fot för att minska risken för högfrekvent dämpning, även om trådens teoretiska längd ligger inom toleransen.

 

När priset påverkar kvaliteten

Enbart en prislapp gör inte en kabel bättre. En bra kabel är en som passar in i högtalarens nominella impedans vid ett visst material, mätare och längd. Vidare har den lämplig avskärmning (t.ex. en lufttät hölje för koppar- och silvertrådar) och kontakter utan svaga punkter, luftspalter eller luddig konstruktion. Förutsatt att kabeln är välgjord och överensstämmer med impedansmatematik, spelar det ingen roll om den kabeln kostar $ 5 eller $ 50 eller till och med $ 500.

 

Andra överväganden

Nyare typer av kablar, som fiberoptiska kablar, fungerar annorlunda med tanke på att de är baserade på ljus snarare än elektrisk laddning. Ultra-premium hårdvara, som de fyrsiffriga högtalarna med en impedans mindre än 2 ohm, kräver vanligtvis att du spelar upp ditt spel väsentligt för kabeldragning och förstärkning av ljudet.