Saltar al contenido

Guide till DTS-ES och hur man använder den

25 de junio de 2021
volume 171587932 5b2fe19a119fa800366fce16

Dolby och DTS är de två primära leverantörerna av surroundljudformat för hemmabiosystem. De vanligaste surroundljudformaten är Dolby Digital och DTS 5.1 Digital Surround. Dessa system kräver totalt fem högtalare: front-left, front-right, front-center, surround-left och surround-right. De kräver också en enda subwoofer, vilket är vad «.1» betecknar.

Vad är DTS-ES?

Förutom deras kärna 5.1-kanalformat erbjuder både Dolby och DTS ett antal variationer. En sådan variation från DTS kallas DTS-ES eller DTS Extended Surround, som representeras av dess officiella logotyp:

Istället för 5,1 kanaler lägger DTS-ES till en sjätte kanal, vilket möjliggör en sjätte högtalare placerad direkt bakom lyssnarens huvud. Med DTS-ES innehåller högtalararrangemanget sex högtalare: främre vänster, främre höger, främre mitt, surround vänster, surround-center, surround-höger och en subwoofer. Även om en dedikerad bakre centerhögtalare ger en mer exakt och uppslukande lyssningsupplevelse, kräver sådana system inte en 6.1 DTS-ES-kompatibel hemmabiomottagare. Du kan använda antingen en 5.1- eller 7.1-kanalsmottagare. I en 5.1-kanalig inställning viker mottagaren den sjätte kanalen i surroundkanalerna och högtalarna. i ett 7.1-kanalsarrangemang skickar mottagaren helt enkelt signalen som är avsedd för surround-centerhögtalaren till de två bakre högtalarna på baksidan av rummet, vilket skapar en «fantom» surround-center-kanal.

De två smakerna av DTS-ES

Även om DTS-ES bygger på grunden för DTS 5.1 Digital Surround, finns DTS-ES i två smaker: DTS ES-Matrix och DTS-ES 6.1 Diskret. Här är skillnaden mellan de två: Om din hemmabiomottagare tillhandahåller DTS-ES-avkodning / bearbetning extraherar DTS-ES Matrix den sjätte kanalen från signaler som är inbäddade i DTS 5.1 Digital Surround-ljudspår. Å andra sidan avkodar DTS 6.1 Discrete ett DTS-soundtrack som har ytterligare 6: e kanalinformation som en separat blandad kanal.

DTS-ES vs. Dolby Digital EX

Dolby erbjuder också sitt eget 6,1-kanals surroundljudformat: Dolby Digital EX. Den önskvärda högtalarlayouten är densamma: front-left, front-right, front-center, surround-left, surround-right, surround-center, and a subwoofer. DTS-ES ger dock en ljudtekniker möjlighet att blanda i en diskret center backchannel (DTS Discrete), men Dolby Digital EX är mer som DTS-ES Matrix. Den centrala bakkanalen är blandad med vänster och höger surroundkanal och kan avkodas och distribueras inom 5.1, 6.1 eller 7.1 kanalarrangemang. Dolby Digital EX-kodning används i utvalda DVD-skivor, Blu-ray-skivor och streaminginnehåll.

Hur man väljer DTS-ES på din hemmabiomottagare

Om din hemmabiomottagare är inställd på att automatiskt upptäcka inkommande surroundljudformat (och alternativet DTS-ES Discrete och Matrix är tillgängligt) utför mottagaren automatiskt korrekt avkodning och visar det valda formatet på din mottagardisplay. Om du vill välja surroundljudformat manuellt och din DVD innehåller ett DTS-ES Discrete- eller Matrix-ljudspår, välj bara dessa alternativ.

Poängen

Sedan tillkomsten av Blu-ray Disc och 7.1-kanals hemmabiomottagare har nyare DTS-surroundljudformat, som DTS-HD Master Audio och DTS: X, hittat vägen in i mixen. DTS Virtual: X utökar upplevelsen ännu mer utan behov av extra utrustning. Många hemmabiomottagare tillhandahåller dock fortfarande DTS-ES Matrix och DTS-ES diskret bearbetning och avkodning. För de som har en hemmabiomottagare med DTS-ES-avkodning / bearbetning samt en 6.1-kanalig inställning, kolla in en lista med DVD-ljudspår som innehåller DTS-ES 6.1 Diskreta ljudspår (tillsammans med DTS-ES Matrix och Dolby Digital EX 6.1 ljudspår). Vilken typ av ljudspår som finns på DVD-skivor bör anges på DVD-förpackningen, liksom ett urval på DVD-menyns menyskärm.