Saltar al contenido

Hemljudsystem: En guide för nybörjare

19 de junio de 2021
McIntosh Soho III MT5 Stereo system a 9494141062104974a1820ee1e29bb019

Du behöver inte vara en audiofil för att ha ett utmärkt hemljudsystem. Låt oss kolla vad du behöver för att få en lyssningsupplevelse utöver en smartphone med öronsnäckor, Bluetooth eller en annan typ av trådlös högtalare.

Varför stereo?

Stereo ger en lyssningsupplevelse där ljud placeras över två kanaler för att skapa en scen. Musikmixning placerar några ljud till vänster och andra till höger om en primär lyssningsposition. Ljud placerade i både vänster och höger kanal (som sång) kommer från en fantomcentrumkanal mellan vänster och höger högtalare.

Vad du behöver för ett hemstereosystem

Ett stereoljudsystem för hemmet kan förpackas eller monteras från separata komponenter med följande kärnfunktioner:

 • Stereoförstärkare eller mottagare: Fungerar som ett nav för att ansluta och styra innehållskällor och högtalare.
 • Högtalare: Stereoanlägg kräver två högtalare, en för vänster kanal och en för höger.
 • Källor: Källor ger tillgång till musikinnehåll. På system med en integrerad förstärkare är källorna externa och måste anslutas. Om systemet har en mottagare kommer det att ha en inbyggd tuner och i vissa fall Bluetooth eller internet-streaming. Andra källor måste anslutas.

Förpackade stereoanläggningar

Om du är en avslappnad lyssnare, har ett litet rum eller har en begränsad budget kan ett kompakt förpackat system vara rätt val. Den erbjuder allt du behöver (inklusive en förstärkare, radiomottagare, mottagare och högtalare) för att lyssna på musik.

Denon DT-1 Mini-system

Ytterligare funktioner kan inkludera en inbyggd CD-spelare, extra ingångar för att ansluta en eller flera externa källenheter och Bluetooth för att strömma musik trådlöst från din smartphone till systemet. En nackdel med detta system är dock att dessa system kanske inte har tillräcklig kraft eller tillräckligt bra högtalare för att ge högkvalitativt ljud i ett stort rum.

Montera ditt eget system

Du kan montera ett system med en separat mottagare eller integrerad förstärkare, högtalare och källenheter. Denna typ av system ger flexibilitet för dina preferenser och budget, eftersom du kan välja de komponenter och högtalare du vill ha.

Onkyo TX-8220 Stereomottagare framifrån och bakifrån

Den ökade flexibiliteten kan resultera i att ditt system tar upp mer utrymme än ett förpackat system, samt kan lägga till dina kostnader när du anpassar och uppgraderar.

Stereomottagares kärnfunktioner

En stereomottagare har följande funktioner:

 • Förstärkare: Stöder en tvåkanalig (stereo) högtalarinställning.
 • AM / FM-mottagare: För att lyssna på lokala radiostationer.
 • Analoga ljudingångar: För anslutning av kompatibla källenheter.

Ytterligare anslutningsalternativ för stereomottagare

Anslutningsalternativen som du kan hitta på en stereomottagare inkluderar:

 • Phono-ingång: Dessa ingångar ingår på de flesta stereomottagare för att ansluta en skivspelare.
 • Digitala ljudanslutningar: Digitala optiska och koaxiala ljudingångar gör att du kan komma åt ljud från utvalda CD-spelare och de flesta DVD- och Blu-ray-spelare, kabel- och satellitboxar och TV-apparater.
 • A / B-högtalaranslutningar: Tillåter anslutning av fyra högtalare. Lyssnande på surroundljud stöds dock inte. B-högtalare speglar huvudhögtalarna och drar kraft från samma förstärkare. Hälften av kraften går till varje högtalarpar. Med A / B-högtalaralternativet kan du lyssna på samma ljudkälla i ett andra rum eller ge mer täckning i ett stort rum.
 • Zon 2: Valda stereomottagare inkluderar en Zone 2-utgång, som levererar en stereosignal till en andra plats och kräver externa förstärkare. Zon 2 låter olika ljudkällor spela på en primär och andra plats.
 • Subwoofer-utgång: Välj stereomottagare tillåter anslutning av en subwoofer.

En 2.1-kanalig installation är ett stereoanläggning med en subwoofer.

 • Trådlöst ljud med flera rum: Vissa stereomottagare inkluderar plattformar som MusicCast (Yamaha), DTS Play-Fi och Sonos (Onkyo / Integra), så att musik kan skickas trådlöst till kompatibla högtalare.
 • Ethernet eller Wi-Fi: Ethernet och Wi-Fi ger åtkomst till musikströmningstjänster och nätverksljudlagringsenheter.
 • Blåtand: Om det ingår tillåter det trådlös musikströmning från kompatibla smartphones och surfplattor.
 • USB: En USB-port gör det möjligt att lyssna på musik från flash-enheter och bärbara hårddiskar.
 • Videoanslutningar: Valda mottagare har videoanslutningar. Dessa kan vara analoga (komposit) eller HDMI som endast ger signalgenomgång. Stereomottagare utför inte videobearbetning eller uppskalning.

Onkyo TX-8270 2-kanals nätverksstereomottagare

Högtalartyper och placering

Högtalare finns i olika typer och storlekar, och placering är viktigt. Om du har begränsat utrymme kan bokhyllahögtalare vara bäst. Tänk på golvhögtalare för ett stort rum, särskilt om mottagaren inte har en subwooferutgång.

Cerwin Vega VE-serien och LG Tall Boy-högtalare

Det är bäst att placera högtalarna cirka sex till åtta meter från varandra (cirka tre till fyra fot från mitten av en främre vägg) eller i ett främre hörn. Placera dock inte högtalarna platt mot en vägg eller ett hörn. Du behöver utrymme mellan högtalaren och väggen eller hörnet. Högtalarna ska inte vända direkt framåt. Högtalarna ska vara vinklade mot den primära lyssningsplatsen (sweet spot), så att du får bästa balans i ljudriktningen.

Alternativ för endast ljudkällor

Några ljudkällor som du kan ansluta till en stereomottagare eller förstärkare inkluderar:

 • Skivspelare: En phono-anslutning med en jord- eller analog linjeanslutning kan tillhandahållas.

Om en skivspelare innehåller en USB-utgång, är det för att ansluta till en dator, som stöds av ytterligare programvara.

 • CD spelare: CD-spelare tillhandahåller analoga ljudanslutningar, och vissa ger analoga, digitala optiska och koaxiala ljudanslutningar.
 • Kassettbandspelare: Ett ljudkassettdäck kan anslutas till en stereomottagare med analoga ljudanslutningar.
 • TV: Om din TV har en ljudutgång kan du ansluta den till en stereomottagare för TV-ljud.
 • Nätverksljudspelare: En nätverksljudspelare kan komma åt musik från streamingtjänster och musik som lagras på datorer och mediaservrar. Bluetooth och USB är praktiska för mottagare som inte har dessa funktioner. Analoga och digitala ljudanslutningar tillhandahålls.
 • Mediaserver: Om en stereomottagare har nätverksanslutning kan den spela musik från en mediaserver (NAS eller PC) utan anslutning till en extern nätverksljudspelare.

Ljud- / videokällalternativ

En stereomottagare med analog eller HDMI-videogenomföring möjliggör anslutning av videokällor, såsom:

 • DVD-, Blu-ray- och Ultra HD-spelare
 • Mediestreamers (Roku, Chromecast, Fire TV och Apple TV)
 • Kabel- och satellitboxar
 • Videobandspelare

Se till att alla videoanslutningar på stereomottagaren är kompatibla med källans videoanslutningar.

Stereoanläggning vs Surroundljud

Vissa människor har ett stereoanläggning för musik och ett separat surroundljudsystem för TV- och filmvisning. Du kan dock också använda hemmabiomottagare för att lyssna på stereomusik, eftersom nästan alla har ett tvåkanaligt (stereo) lyssningsläge. Detta stänger av alla högtalare utom de främre vänstra och högra högtalarna.

2.1 vs 5.1-kanals högtalarplacering - Dolby Labs

Hemmabiomottagare kan också behandla stereosignaler för distribution till fem eller fler kanaler med Dolby ProLogic II, IIx, DTS Neo: 6 eller annan ljudbehandling. Det ger mer uppslukande musiklyssning men ändrar karaktären på den ursprungliga musikmixen.

Poängen

Innan du går in i din plånbok, överväga följande:

 • Kritisk kontra avslappnad lyssnande: Oavsett om du är en kritisk eller avslappnad lyssnare, prova en demo av systemet eller komponenterna du funderar på. Om det inte låter bra hos återförsäljaren låter det inte bra hemma.
 • Litet eller stort rum: Om du har ett litet rum kan ett kompakt system vara tillräckligt. Om du har ett stort rum, se till att ditt val kan fylla utrymmet med ett tillfredsställande ljud.
 • Musik kontra TV och filmlyssnande: Om du vill använda ett stereosystem för TV- och filmljud förutom att lyssna på musik, överväg ett system som gör att du kan ansluta en subwoofer och tillhandahålla videogenomgångsanslutningar.

Om du huvudsakligen tittar på TV och film och bara lyssnar på musik utan tvekan, överväg en soundbar eller hemmabiomottagare och en uppsättning surroundhögtalare.

Stereoanläggningskostnad kontra prestanda

Balansera vad du vill med din budget. Du behöver inte köpa en avancerad stereomottagare. Se ändå till att den du köper har alla funktioner och anslutningsalternativ du behöver eller planerar att använda i framtiden. Stereomottagare börjar så lågt som $ 120 och går upp till över $ 1000. Tänk också på dessa tips:

 • Låt dig inte förföras av specifikationerna för förstärkarens effekt.
 • Du behöver inte spendera en förmögenhet på kablar och ledningar. Akta dig för 6-fots högtalarkablar som kostar $ 100 eller mer.
 • Antag inte att ett högtalarpar på 2000 dollar låter dubbelt så bra som ett högtalarpar på 1 000 dollar. När priserna ökar blir det ofta bara en ökad kvalitet. Det finns utmärkta, dyra högtalare. Men vissa högprissatta högtalare ger överlägsen prestanda för priset.