Saltar al contenido

Hemmabiomottagare och funktionen Multi-Zone

1 de julio de 2021
multizoneconnectors 5c804fde46e0fb0001edc972

En hemmabiomottagare utför flera viktiga funktioner i ett hemunderhållningssystem. Den används som tuner för AM / FM, satellit eller internetradio. Det fungerar som en förförstärkare för att styra vilken ljud- / videokälla (AV) som väljs, till exempel en Blu-ray Disc-spelare, DVD-spelare, videobandspelare, CD-spelare eller mediastreamer. Den fungerar också som en flerkanalig förstärkare som behandlar och skickar ljudsignaler och ström till högtalarna eller subwoofrarna. Video från källkomponenter kan också dirigeras via mottagaren till en TV om så önskas. Dessutom fungerar många hemmabiomottagare som ett ljudsystem med flera zoner.

Vad är en ljudmottagare med flera zoner?

Multi-zone är en funktion som gör det möjligt för en hemmabiomottagare att skicka en andra, tredje eller fjärde källsignal till högtalare eller separata ljudsystem på olika platser. Detta är inte detsamma som att ansluta ytterligare högtalare och placera dessa högtalare i ett annat rum, och det är inte detsamma som trådlöst multirumsljud. Mottagare med flera zoner för hemmabio kan styra antingen samma eller en separat källa än den som lyssnas på i huvudrummet, på en annan plats.

Du kan till exempel titta på en Blu-ray-skiva eller DVD-film med surroundljud i huvudrummet, medan någon annan kan lyssna på en CD-spelare i ett annat rum samtidigt. Både Blu-ray- eller DVD-spelaren och CD-spelaren ansluts till samma hemmabiomottagare men nås och styrs separat av ytterligare alternativ ombord eller fjärrkontroll på mottagaren.

Hur fungerar Multi-Zone?

Flera zonfunktioner i hemmabiomottagare implementeras på tre sätt:

  • På många 7.1-kanalsmottagare kan du köra enheten i 5.1-kanalsläge för huvudrummet och använda de två reservkanalerna (vanligtvis ägnas de bakre surroundhögtalarna) för att köra högtalare i en andra zon. Vissa mottagare kan också köra ett komplett 7.1-kanalsystem i huvudrummet, förutsatt att du inte använder den andra zonen som ställts in samtidigt.
  • Många 7.1-kanaliga mottagare är konfigurerade för att tillåta ett fullständigt 7.1-kanalläge för huvudrummet, men ger en extra förförstärkare. Denna utgång ger en signal till en ytterligare förstärkare i ett annat rum som driver en extra uppsättning högtalare. Det tillåter samma multizonsfunktion men kräver inte att hela 7.1-kanalupplevelsen i huvudrummet måste offras för att få fördelarna med att köra ett system i en andra zon.
  • Vissa avancerade hemmabiomottagare har möjlighet att köra både en zon 2, zon 3 eller en zon 4. På dessa mottagare finns förförstärkarutgångar för alla ytterligare zoner, som kräver separata förstärkare och högtalare för varje zon. Vissa mottagare kan dock köra antingen zon 2 eller zon 3 med hjälp av de inbyggda förstärkarna på mottagaren. I den här typen av inställningar kan du köra den andra zonen med mottagarens interna förstärkare och en tredje eller fjärde zon med en separat förstärkare. Om du använder mottagaren för att driva den andra zonen får du inte den fullständiga 7.1-kanaliga kapaciteten för mottagaren i huvudrummet. Istället får du 5,1 kanals användning. I sällsynta fall kan en avancerad mottagare tillhandahålla 9, 11 eller 13 kanaler att arbeta med för både huvud- och andra zoner. Detta minskar antalet externa förstärkare som du kan behöva för andra zoner.

Ytterligare funktioner för flera zoner

Mottagare med flera zoner kan innehålla intressanta funktioner, till exempel:

  • Analogt ljud: Medan mottagaren kan använda sina fulla ljud- och videofunktioner i huvudrummet, kan bara analoga ljud- eller analoga + internetradiofunktioner vara tillgängliga för användning i flera zoner.
  • Flera HDMI-utgångar: Om videofunktioner är tillgängliga för användning i flera zoner kan dessa funktioner begränsas till kompositvideosignaler. Även om du kanske kan få tillgång till en full HD-video- och surroundljudkälla i huvudrummet, är det bara komponenter som är anslutna till mottagaren med analoga stereo- eller analoga videoanslutningar som är tillgängliga för användning i en andra eller tredje zon. I vissa avancerade mottagare kan dock en komponentvideo eller HDMI-utgång tillhandahållas för användning av zon 2. Om dessa alternativ är viktiga för dig, kontrollera innan du köper.
  • Zonkopplingsfunktion: Ytterligare högtalaranslutningar kan finnas på mottagaren som gör att du kan ansluta en fullständig 7.1-kanal samt en andra eller tredje zon som ska drivas av mottagarens interna förstärkare. I den här typen av inställningar, när du lyssnar på huvudzonen i full 7.1-kanals surroundljud, kan du dock inte använda zon 2 och zon 3 samtidigt. För att komma åt zon 2 eller zon 3, använd mottagarens driftsmeny för att växla från en 7.1-kanals huvudzon till 5.1-kanaler. Denna inställning gör det möjligt för de två extra kanalerna att driva antingen Zone 2 eller Zone 3-högtalare. Vissa hemmabiomottagare utför denna växlingsfunktion automatiskt när den andra zonfunktionen är aktiverad.

Använd två zoner i samma rum

Ett annat intressant sätt att använda hemmabiomottagaren med flera zoner är att använda det andra zonalternativet i samma rum som en 5.1 / 7.1-kanalinställning. Med andra ord kan du ha ett dedikerat tvåkanaligt, kontrollerbart lyssningsalternativ utöver ett dedikerat 5.1 / 7.1-lyssningsalternativ i samma rum. Denna inställning fungerar på en hemmabiomottagare med en 5.1- eller 7.1-kanalkonfiguration med fem eller sju högtalare och en subwoofer som du främst använder för att lyssna på hemmabio. Du skulle då ha en extra extern effektförstärkare ansluten till mottagarens Zone 2-förförstärkarutgångar, om mottagaren erbjuder detta alternativ. Den externa förstärkaren skulle anslutas ytterligare till en uppsättning vänster och höger främre högtalare som du specifikt använder för att lyssna på endast två kanaler. Använd det här inställningsalternativet om du vill ha en avancerad tvåkanals stereoförstärkare och högtalare för endast ljudlyssning, snarare än att använda de främre vänstra och högra huvudhögtalarna som en del av 5.1 / 7.1-kanalinställningen. Men i en hemmabiomottagare med flera zoner kan båda systemen styras av samma mottagares förförstärkare. Du behöver inte ha både huvud- och andra zonfunktioner som körs samtidigt. Du kan låsa in din tvåkanalskälla (som en CD-spelare eller skivspelare) som din utsedda källa för zon 2. Många tror att zon 2 bara kan användas i ett annat rum, men så är inte fallet. Genom att använda den andra zonen i ditt huvudrum kan du ha ett oberoende dedikerat (och kontrollerbart) tvåkanals ljudsystem i samma rum. Denna inställning lägger till mer högtalarstopp i ditt rum, eftersom du skulle ha två fysiska uppsättningar av vänster och höger högtalare. Dessutom skulle du inte använda båda systemen samtidigt eftersom systemen är avsedda att användas med olika källor.

Andra faktorer att överväga att använda en hemmabiomottagare i inställningar för flera zoner

Konceptet att ansluta till och kontrollera alla dina komponenter med en hemmabiomottagare är en bekvämlighet. Men när det gäller kapacitet för flera zoner finns det andra faktorer att tänka på:

  • Om inte mottagaren levereras med en sekundär fjärrkontroll för användning i en andra eller tredje zon, måste du gå till mottagaren i huvudrummet för att byta källa.
  • Även om en sekundär fjärrkontroll levereras för användning i andra eller tredje zon måste du installera fjärrkontrollförlängare i andra eller tredje zonrum för att använda fjärrkontrollen i dessa rum för att styra källan du vill komma åt från huvudmottagaren.
  • Oavsett om du använder hemmabiomottagaren för att driva den andra eller tredje zonens högtalare eller använda förstärkarutgångarna på mottagaren för att mata en ytterligare förstärkare i den andra eller tredje zonen, måste du köra antingen högtalarkablar eller ljud- / videokablar från huvudmottagaren till den andra eller tredje zonplatsen.

Trådlöst multirumsljudalternativ

Ett annat alternativ är trådlöst ljud i flera rum. Denna typ av system använder en korrekt utrustad hemmabiomottagare som kan överföra ljud trådlöst från utsedda källor till kompatibla trådlösa högtalare placerade runt huset. Dessa typer av system är stängda, vilket innebär att endast specifika märken av trådlösa högtalare arbetar med specifika märkeshemmabiomottagare och -källor. Några av dessa system inkluderar Sonos, Yamaha MusicCast, DTS Play-Fi, FireConnect (Onkyo) och HEOS (Denon / Marantz). Vissa hemmabiomottagare har både ljudfunktioner för flera zoner och trådlösa multirum.

Poängen

För fullständig information om hur en specifik hemmabio eller stereomottagare implementerar dess flerzonsfunktioner, se användarmanualen för den mottagaren. Du kan ladda ner de flesta användarhandböcker från tillverkarens webbplats. Hemmabio- eller stereomottagare som har flera zoner är avsedda att användas när du behöver en andra eller tredje plats för att lyssna på musik eller titta på video. Om du vill installera ett kabelanslutet ljud- eller AV-system för hela huset med hjälp av din hemmabiomottagare som kontrollpunkt, kontakta en professionell hemmabio- eller systeminstallatör för flera rum för att bedöma dina behov och ge specifika utrustningsförslag. För exempel på hemmabiomottagare som erbjuder olika nivåer av möjligheter för flera zoner, kolla in våra listor över de bästa mellanstora och avancerade hemmabiomottagarna.