Saltar al contenido

HP:s nya VR-headset vet när du är uppmärksam

29 de enero de 2023
reverb g2 omnicept edition exploded view aef3969344ab45bd85fbac4f0494ccd1

Viktiga takeaways

  • HP:s nya virtuella verklighet Omnicept-headset säger sig mäta när användarna är uppmärksamma.
  • Headsetet innehåller också en ansiktskamera och pulsmätare för att övervaka användare och ge feedback.
  • Omnicept riktar sig till företag och utvecklare och ansluter sig till ett växande fält av virtuell verklighetsheadset.

HP hävdar att deras nya virtuella Omnicept-headset kan mäta när användare är uppmärksamma genom att använda en ansiktskamera, pulsmätare och andra tekniker. Omnicept, som tillkännages idag och riktar sig till företag och utvecklare, ansluter sig till ett växande antal virtuell verklighetsutrustning som syftar till onlinesamarbete. Med miljontals människor som arbetar hemifrån under coronavirus-pandemin, ser företag alltmer till virtuell verklighet som en arbetsplats. Omnicepts ansiktskamera fångar användarens uttryck, vilket gör det lättare för människor att ansluta online, hävdar HP. «Ansiktsuttryck står faktiskt för upp till 50 procent av effektiv kommunikation», sa Anu Herranen, HP:s chef för introduktion av nya produkter, Advanced Compute & Solutions, i en nyhetsbriefing. Det kommer att låta människor vara «mer medvetna om varandras beteende och känslor driver verkligen gladare, mer effektiva team.»

Allt i VR

HP meddelade också idag att det tidigare avslöjade Reverb G2 virtual reality-headsetet, som riktar sig till konsumenter, kommer att börja levereras i november. G2 saknar många av de avancerade funktionerna i Omnicept, som ansiktskamera och pulsmätare. Kamerorna på Omnicept är avsedda att göra kommunikationen via VR mer realistisk, sa Herranen. Virtuella avatarer är «relativt stela och uttryckslösa», sa hon, så med ansiktskameran «kan vi återföra uttrycket till en virtuell upplevelse», och det kommer att tillåta användare att se när människor rör på sina läppar i VR. Förutom kameran, samlar Omnicept också en mängd andra data om användare. Integrerade sensorer och proprietära algoritmer mäter muskelrörelser, puls, pupillstorlek och blick «för att vetenskapligt fånga nivån av hjärnans kraftanvändare utövar i en VR-session», enligt ett pressmeddelande från HP. Med headsetet som spårar så många personliga detaljer, förklarade HP-tjänstemän att de också fokuserade på integritet. Ingen data kommer att lagras på enheten och företaget kommer att följa europeiska integritetsbestämmelser, sa HP-tjänstemän vid nyhetsmötet.

Lära sig att flyga

HP presenterar Omnicept som ett verktyg för virtuell träning. Sedan coronaviruset började har det skett en mer än 35 procents ökning av användningen av VR för träning, sa Herranen. En möjlighet skulle vara att använda Omnicept för att lära piloter att flyga. VR-headset fungerar bättre än de flesta flygsimulatorer, sa Paul Heitmeyer, en flygkonsult, till HP:s presskonferens, «eftersom dina ögon kommer att lura din hjärna att tro att jag faktiskt flyger. De kan behålla den informationen så mycket bättre. » En ny generation av VR kan också göra pilotutbildning mer överkomlig, sa Heitmeyer. Fullfjädrade simulatorer som används av flygbolag för att träna piloter kan kosta miljontals dollar. Men VR-headset har «blivit mycket billigare, de har blivit mycket mer tillgängliga via ett helt system online nu för bara några tusen dollar.»

Facebook ser stor marknad för sitt eget headset

HP ansluter sig till ett fullsatt fält för VR-utrustning. Facebook, till exempel, riktar också sitt eget Oculus-headset mot distansarbetare. Företaget tillkännagav nyligen ett samarbete som gör att arbetare kan arbeta på virtuella kontor medan de skriver på ett riktigt tangentbord. Isabel Tewes, produktchef för produktivitet och företag på Facebook Reality Labs, sa i en e-postintervju att pandemin driver på ett ökat intresse för VR för arbete. «Forskare gör kollaborativ molekylär kartläggning hemifrån, kirurger fortsätter kirurgisk utbildning utan att trampa sin fot på campus, och företag håller virtuella möten och känner att de verkligen är där med kollegor», tillade hon. I vissa fall erbjuder arbete i VR fördelar jämfört med andra träningsmetoder, sa Tewes. En studie fann att VR-utbildade kirurger presterade 230 procent bättre jämfört med traditionella träningsmetoder och genomförde proceduren i genomsnitt 20 procent snabbare än den traditionellt utbildade gruppen, tillade hon. «Studier som dessa visar en förbättring av både kunskap, självförtroende och snabbhet,» sa Tewes. «Det finns också tidseffektivitet – till exempel kan bildesigners prototyper av fordon snabbare och ta dessa modeller genom granskningen.» Det är tydligt att när coronavirus-pandemin fortsätter, letar användare efter fler sätt att ansluta och samarbeta online. Med sitt utbud av sensorer är HP:s nya Omnicept-headset ett tecken på att VR-tillverkare försöker få mer feedback på denna växande marknad.