Saltar al contenido

Hur AI kan hjälpa dig att bestämma vilken mat du kan äta

14 de julio de 2021
GettyImages 548563837 3b6d705e36a74229a39e0428d43b63e4

Viktiga takeaways

  • Artificiell intelligens som Honeycomb.ai kan hjälpa människor med kostbehov och begränsningar att räkna ut vad man ska äta på restauranger.
  • AI dissekerar en restaurangs meny och identifierar varje ingrediens i en maträtt så att människor kan bestämma vilka förrätter de kan och inte kan äta.
  • Eftersom fler människor har kostbegränsningar på grund av medicinska tillstånd eller livsstilsval är AI-teknik som denna mycket fördelaktig.
För personer med kostbegränsningar eller matallergener kan det vara utmanande att äta ute och dissekera en restaurangs meny. Experter inom livsmedelsindustrin tror att artificiell intelligens (AI) kan hjälpa till att lösa problemet så många har att göra med. Från vegetarisk till vegansk, keto till glutenfri, växtbaserad och mer följer 43% av amerikanerna en specifik diet eller ett ätmönster, enligt en undersökning från International Food Information Council. Genom att använda AI för att läsa menyer och identifiera exakta ingredienser i varje erbjudande kan personer med dessa begränsningar mycket lättare hitta något att äta. «De stora kedjorna kan märka alla sina dietbestämmelser, men för den genomsnittliga mamman och poprestaurangen, hur ska de gå och märka allt detta?» Tamir Barzilai, VD för Honeycomb.ai, berättade för Lifewire i en telefonintervju. «AI är den största fördelen när människor med kostbehov och begränsningar går till en restaurang.»

Bakom AI

Vi vet redan att AI kan hjälpa till att förändra ditt sätt att äta, men Honeycomb.ai använder AI för att förutse vilka livsmedel du kan äta på restauranger baserat på vilka kostbehov eller begränsningar du har. Barzilai, själv, diagnostiserades med ulcerös kolit och tvingades följa en specifik diet för att minimera hans symtom, så att skapa denna typ av AI-algoritm var först en självisk strävan. Men han insåg snart att många möter samma problem när de försöker äta ute. «Många medicinska tillstånd kommer med en föreskriven diet, och dessa sjukdomar och tillstånd ökar … varför personlig kost som helhet trender.» «Jag tyckte att det var konstigt att många människor är intresserade av en restaurangs online-meny, men menyerna saknar fortfarande teknisk komplexitet», sa han. Barzilai skapade Honeycomb.ai för fyra år sedan för att klara av att dissekera alla restaurangmenyer. «Vi har tränat modellen under de senaste fyra åren för att förstå ett menyalternativ som en kulinarisk kock skulle göra – vi kallar det ibland verkställande kocken», sa Barzilai. «Det kan ta reda på vad som finns i en maträtt och om det finns gluten eller vete i det, om nudlarna är äggbaserade etc.» Barzilai sa att tekniken kan förkorta processen att göra en meny mer transparent från 3-4 timmar till 30-40 minuter. Han sa att AI kontinuerligt lär sig och blir bättre ju fler människor använder det via Honeycomb.ais gratis iOS-app (och de närmaste månaderna också en Android-app).

Dagens kostbehov

Honeycomb.ai stöder vegan, vegetarisk, glutenfri, ketogen, paleo, mjölkfri, kosher, halal och låg-FODMAP diet, tillsammans med de 29 vanligaste allergener och ingredienser. Du kan filtrera restauranger i Honeycombs app baserat på vilken diet du är på. Fortfarande sa Barzilai att de med allvarligare matallergier måste lita på att prata med en restaurang direkt snarare än att bara förlita sig på AI, eftersom tekniken inte skulle veta om en restaurang använder en specifik glutenfri fritös eller hanterar till exempel jordnötter.

Person som tar en bild av deras måltid på en smartphone.

«Någon med allvarlig allergi, de kan säkert inte förlita sig på en AI-förutsägelse oavsett hur bra den är», sa han. «Vi har ett ramverk för att restauranger ska definiera och standardisera sina matberedningar.» AI-teknik som Honeycomb.ai är fördelaktig för en växande befolkning. Liksom Barzilai har många människor kostbehov som härrör från medicinska tillstånd som tvingar dem att gå på specifika dieter eller begränsa vissa typer av livsmedel. «Många medicinska tillstånd kommer med en föreskriven diet, och dessa sjukdomar och tillstånd ökar,» sade han. «Vi ser en olycklig trend, varför personaliserad näring som helhet trender.» Sedan finns det naturligtvis människor som bara vill gå ner i vikt och prova en keto-diet eller de som ändrar hela sin livsstil av miljöskäl. Oavsett dina skäl för dina kostbehov och begränsningar, anser Barzilai att AI i slutändan är framtiden när det gäller att bestämma vilka livsmedel du kan äta. «Alla som har dessa problem vill bara att problemet ska lösas», sa han.