Saltar al contenido

Hur du krypterar dina filer och varför du borde

8 de abril de 2023
184293915 56a6a57b3df78cf7728f9203 5be5ba0546e0fb00514831d7

Vad du ska veta

  • Sätta på Bitlocker (Windows) eller FileVault (Mac) eller ladda ner en krypteringsapp för att skydda dina filer och integritet.
  • Kryptera allt på din dator med hjälp av en gratis app som t.ex VeraCrypt eller TrueCrypt. De kräver ett lösenord för att starta upp.
  • Kryptera bara några av dina filer med en app som t.ex AxCrypt eller 7-Zip för att skydda en fil eller ett arkiv med ett lösenord.

Den här artikeln förklarar hur du krypterar dina filer och varför du bör. Den innehåller information om apparna som följer med din dator samt gratisappar som skyddar hela din enhet eller endast utvalda filer.

Varför kryptera filer

När filer krypteras krypteras de till den grad att de är oanvändbara om de inte kan dekrypteras, vilket vanligtvis bara är möjligt med specifik programvara och kunskap om lösenordet som används för kryptering.

Kryptera hela hårddisken

Ditt operativsystem krypterar inte dina filer automatiskt om du inte har aktiverat diskkrypteringsalternativ som Bitlocker (Windows) eller FileVault (Mac). Fillagringskryptering är vanligtvis avstängd som standard. Det finns massor av gratis diskkrypteringsprogram som du kan installera just nu för att kryptera allt på din dator—hela operativsystemet, alla dina videor, dokument, bilder, etc. De fungerar genom att tvinga en användare att ange dekrypteringslösenordet innan driften systemet laddas. Vissa av dem, som VeraCrypt, isolerar en helt annan version av Windows på den krypterade disken. Den här processen låter dig ange två olika lösenord när din dator startar – det ena tar dig till ditt vanliga operativsystem och det andra tar dig till en version av operativsystemet som inte har någon känslig information. Den här funktionen erbjuder en säker väg ut ur en situation där någon tvingar dig att avslöja dekrypteringslösenordet. TrueCrypt är ett bra alternativ för enskilda datorer, men om du hanterar ett stort antal datorer som behöver kryptering av hela disken, kolla McAfees Complete Data Protection. McAfee erbjuder både PC och Mac heldiskkryptering som kan hanteras centralt av deras ePolicy Orchestrator (ePO)-plattform. Andra diskkrypteringsprogram är användbara för att bygga en krypterad filbehållare, som är som en mapp eller virtuell hårddisk som lagrar känsliga filer. Det kan dekrypteras för att visa filerna och för att lägga till eller ta bort data, och sedan lika enkelt krypteras för att skydda dem. Denna typ av krypterad enhet lagras på en hårddisk men krypterar inte hela disken.

Kryptera specifika filer

Om du bara behöver kryptera vissa filer och inte hela datorn kan du göra det också. Många gratisprogram stöder filkryptering, så vi nämner bara några. Ett riktigt populärt sätt att kryptera enstaka filer är med AxCrypt. Den ändrar filtillägget till att ha suffixet AXX, och filen kan bara öppnas med AxCrypt om du anger lösenordet som används för att kryptera den. Du kan kryptera filer på en Windows- eller Mac-dator och till och med visa dem på din telefon eller surfplatta med AxCrypt-mobilapparna. 7-Zip är en annan filkrypteringsapplikation som har mer än en användning. Dess primära syfte är att extrahera filer från format som ZIP, 7Z, RAR, ISO, etc. Den kan dock också skapa nya komprimerade filer, och när du gör det har du möjlighet att kryptera filnamnen och skydda hela arkivet med ett lösenord. Det kommer inte att överleva dekrypteringsansträngningar på kriminalteknisk nivå, men för att hålla filer borta från icke-tekniska rovögon är det en bra lösning.