Saltar al contenido

Vad är en HQX-fil?

17 de julio de 2023
hqx files 5a5e73ec96f7d00037182ca1

Vad du ska veta

  • En HQX-fil är en BinHex 4-komprimerad arkivfil som ursprungligen användes i Mac OS.
  • Du kan öppna en med Apple Archive Utility, StuffIt eller WinZip.

Den här artikeln beskriver vad en HQX-fil är och hur man öppnar en eller konverterar filerna som finns i arkivet.

Vad är en HQX-fil?

En fil med filtillägget HQX är en BinHex 4-komprimerad arkivfil som ursprungligen användes på klassiska Mac OS-datorer och som används för att lagra binära versioner av bilder, dokument och multimediafiler. De brukade använda tilläggen .HEX och .HCX. BinHex står för «binary-to-hexadecimal.» Formatet används för att lagra 8-bitars binära data i ett 7-bitars textformat. Även om deras filstorlek är större, sägs korruption vara mindre sannolikt med filer som har sparats på detta sätt, vilket är anledningen till att HQX-filer brukade föredras vid överföring av data via e-post.

Filer som har kodats med BinHex kan ha ett filnamn som file.jpg.hqx för att indikera att den innehåller en JPG-fil.

Hur man öppnar en HQX-fil

HQX-filer ses vanligtvis på Mac-datorer – du kan använda Incredible Bee Archiver eller Apples inbyggda arkivverktyg för att öppna en. Om du kör Windows och behöver dekomprimera en HQX-fil, prova WinZip, StuffIt eller en annan populär filextraktor som är kompatibel med Windows. Altap Salamander och Web Utils online BinHex Encoder/Decoder Tool är två andra alternativ om inget av ovanstående fungerar för dig. Om du av någon anledning inte är säker på om en fil verkligen är kodad med BinHex, kan du använda en textredigerare för att kontrollera att den första raden lyder enligt följande:

(This file must be converted with BinHex 4.0)

Om du upptäcker att ett program på din Windows-dator försöker öppna filen, men det är fel program, eller om du hellre vill att ett annat installerat program öppnar det, kan du lära dig hur du ändrar standardprogrammet för ett specifikt filtillägg.

Hur man konverterar en HQX-fil

Eftersom HQX-filer är en typ av arkivformat som ZIP eller RAR, måste du först öppna arkivet innan du kan konvertera några filer inuti. Till exempel, om du har en PNG-fil inuti en HQX-fil som du vill konvertera till JPG, istället för att försöka konvertera HQX-arkivet till JPG direkt, använd ett av verktygen från ovan som kan öppna HQX-filer. När du har gjort det, extrahera PNG-filen och använd sedan en gratis filkonverterare för att konvertera PNG till JPG (eller vilket format du är intresserad av). Samma koncept gäller om du försöker konvertera HQX till ICNS, ZIP, PDF, etc. – extrahera först innehållet i arkivet och använd sedan en filkonverterare på de extraherade filerna.

Kan du fortfarande inte öppna den?

Om du fortfarande inte kan öppna filen, kanske du läser filtillägget fel. Vissa filer delar vanliga bokstäver i filtillägget även om formaten inte är relaterade. QX (Quexal källkod), HQM (Hardcore Questing Mode-data), QXP (QuarkXPress-projekt) och QXF (Quicken Essentials for Mac Exchange) är några exempel.