Saltar al contenido

Vad är en DIZ fil?

21 de mayo de 2023
diz files 586e58b63df78c17b6f52bde

Vad du ska veta

  • En DIZ-fil (Description In Zip) är en textfil som lagras i ett ZIP-arkiv.
  • Använd valfri textredigerare för att visa filen. Notepad++ är ett exempel.
  • En textredigerare kan konvertera från DIZ till TXT, och ett PDF-verktyg kan spara det till PDF.

Den här artikeln förklarar vad en DIZ-fil är, inklusive hur man öppnar en eller konverterar en till ett annat format.

Vad är en DIZ fil?

En fil med filändelsen DIZ är en Beskrivning I Zip fil. De är textfiler som finns i ZIP-filer som innehåller en beskrivning av innehållet i arkivet. De flesta kallas FILE_ID.DIZ (för filidentifiering). DIZ-filer användes ursprungligen med anslagstavlasystem för att beskriva för webbplatsens administratörer vilka filer användarna laddade upp. Denna process skulle ske automatiskt genom att webbskript extraherar innehållet, läser filerna och importerar sedan DIZ-filen till arkivet. Nuförtiden ses DIZ-filer oftast på fildelningswebbplatser som har nedladdningar för arkiv fulla av data. DIZ-filen finns dock i samma syfte: för att skaparen ska berätta för användaren vad det är som finns i ZIP-filen de just har laddat ner.

NFO-filer (information) tjänar ett liknande syfte, men är mycket vanligare. Du kan till och med se de två formaten tillsammans i samma arkiv. Men enligt FILE_ID.DIZ-specifikationen ska DIZ-filen bara innehålla grundläggande information om arkivets innehåll (bara 10 rader och max 45 tecken per rad), medan NFO-filer kan ha mer information.

Hur man öppnar en DIZ-fil

Eftersom DIZ-filer endast är textfiler, kommer alla textredigerare, som Anteckningar i Windows, att öppna dem för läsning. För att konvertera från DIZ till PDF kan du använda en textredigerare i kombination med en PDF-skrivare. Eftersom att bara öppna filen inte startar den i en textredigerare som standard, kan du antingen försöka öppna den och sedan välja Windows Notepad eller, om du har en annan textredigerare installerad, öppna det programmet först och sedan använda dess Öppen menyn för att bläddra efter DIZ-filen. Om inget av ovanstående program fungerar rekommenderar vi att du provar NFOPad eller Compact NFO Viewer, som båda stöder ASCII-art, som vissa DIZ-filer kan innehålla. macOS-användare kan öppna DIZ-filer med TextEdit och TextWrangler. Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna filen du har, men det inte är den du vill ha, se Hur man ändrar filassociationer i Windows för en snabb hur man ändrar programmet som öppnar DIZ-filer .

Hur man konverterar en DIZ-fil

Eftersom en DIZ-fil bara är en textbaserad fil, kan du använda vilken textredigerare som helst för att spara den öppna DIZ-filen till ett annat format som TXT, HTML, etc. Du kan inte vanligtvis ändra ett filtillägg till ett som din dator känner igen och förvänta dig att den nyligen omdöpta filen ska vara användbar. En faktisk filformatkonvertering är ofta nödvändig. Men eftersom en DIZ-fil bara är en textfil kan du byta namn FILE_ID.DIZ till FILE_ID.TXT, och det skulle öppna bra. DIZ-filer är bara beskrivande textfiler, vilket betyder att de kan endast konverteras till andra textbaserade format. Så även om DIZ-filen finns i en ZIP-fil, kan du inte konvertera en till ett annat arkivformat som 7Z eller RAR.

Kan du fortfarande inte öppna den?

Om din fil inte öppnas med ovanstående förslag, är det möjligt att du inte riktigt har att göra med en fil som slutar med det filtillägget. Detta kan hända om du har läst filtillägget fel, vilket är väldigt enkelt att göra. DZ, till exempel, ser väldigt mycket ut som DIZ även om den skulle kunna användas till något helt annat. Vissa DZ-filer används av videospelet De dödas land och har inget med textfiler att göra. Några andra filtillägg som är lätta att förväxla med den här inkluderar DIF, DIC, DIB och DIR.