Skip to content

Vad är en PEF -fil?

14 de september de 2021
pef files 5a5e7c36beba330036969225

En fil med filtillägget PEF är en Pentax Raw Image -fil som står för Pentax elektronisk fil. Det är ett okomprimerat och oredigerat foto taget med en Pentax digitalkamera. Bilden har ännu inte bearbetats på något sätt – den representerar all rådata som tas in av kameran.

Andra PEF -filer

Andra PEF -filer kan istället vara Portable Embosser Format -filer; de kallas ibland PEF Braille Book -filer. Dessa typer av PEF -filer använder XML -formatet för att representera fysiska punktskriftsböcker. Pentax Raw Image -filer finns ibland i PTX -format. Både PEF- och PTX -filer liknar andra bildfilformat som digitalkameror använder för att lagra oförändrade data, som Nikons NEF, Canons CR2 och CRW, Sonys ARW och SRF, Panasonics RW2 och Olympus ORF.

PEF -filer.

Hur man öppnar en PEF -fil

PEF -filer från en Pentax -kamera som är öppna med programvaran som medföljer digitalkameran, samt med Able RAWer, UFRaw, Windows Live Photo Gallery, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements och förmodligen några andra populära foto- och grafikverktyg. Om du inte kan öppna PEF -filen i Windows med Windows Live Photo Gallery kan du behöva installera Microsoft Camera Codec Pack. Braille Utils öppnar PEF Braille Book -filer. Dessa filer öppnas också på en iOS -enhet (iPhone, iPad, iPod touch) med PEF Viewer -appen. Se denna lista över programvara på pef-format.org för några andra program som använder PEF-filer. Vissa av dessa program kanske dock bara skapa punktskriftsfiler men faktiskt inte kunna öppna dem. Om din fil inte öppnas med hjälp av förslagen ovan kan du misstolka filtillägget. Även om deras filtillägg ser likadana ut har PEF -filer ingenting att göra med PDF-, PEM- eller PEG -filer (Peggle Replay). Så om du har att göra med en av dessa filer istället måste du troligen använda annan programvara för att öppna den.

Hur man konverterar en PEF -fil

Vissa gratis bildkonverteringsverktyg konverterar PEF -filer till ett annat bildformat. Zamzar är ett exempel – det är ett uppkopplad PEF -omvandlare, vilket innebär att du först måste ladda upp PEF -filen till Zamzar och sedan välja ett utmatningsformat att konvertera den till och sedan ladda ner den konverterade filen tillbaka till din dator innan du kan använda den. Zamzar konverterar PEF till JPG, PNG, BMP, PDF, TIFF, TGA och andra liknande format. Adobe DNG Converter konverterar PEF -filen till DNG på Windows och macOS. Vanliga frågor

 • Hur konverterar jag PEF -filer i Lightroom?

  Välj en fil i Lightroom eller gå till Redigera > Välj alla. Välj sedan Fil > Exportera för att välja ett filformat.

 • Hur fixar jag min Pentax -kamera?

  Om du ser ett felmeddelande letar du upp Pentax -felkoden. Annars måste du felsöka din Pentax -kamera genom att kontrollera batteriet och inställningarna.

 • Vilket är det bästa grafikfilformatet?

  De föredragna grafikfilformaten för online -publicering är GIF, PNG och JPG. För tryck är EPS och TIFF att föredra. Det bästa grafiska formatet att använda beror på dina specifika behov.

 • Vad är skillnaden mellan JPEG-, TIFF- och Raw -bildfiler?

  Råbilder komprimeras inte, så de innehåller mer detaljer än JPEG -filer, men de är också större. TIFF -filer komprimeras, men de är större än JPG -filer eftersom de inte tappar bilddetaljer under komprimeringsprocessen.