Saltar al contenido

Vad är en PEF fil?

15 de abril de 2023
pef files 5a5e7c36beba330036969225

Vad du ska veta

 • En PEF-fil är en råbild som tagits med en Pentax digitalkamera.
 • Öppna en med Windows inbyggda visningsprogram, eller Photoshop, Able RAWer eller UFRaw.
 • Använd Zamzar för att konvertera från PEF till JPG, TIFF, PNG, AI, PDF och mer.

Den här artikeln beskriver två filformat som använder filtillägget PEF, plus hur man öppnar och konverterar båda typerna.

Vad är en PEF fil?

En fil med filtillägget PEF är en Pentax råbildsfil som står för Pentax elektronisk fil. Det är ett okomprimerat och oredigerat foto taget med en Pentax digitalkamera. Bilden ska ännu inte bearbetas på något sätt – den representerar all rådata som tagits in av kameran.

PEF-filer.

Pentax råbilder är ibland i PTX-format. Både PEF- och PTX-filer liknar andra bildfilformat som digitalkameror använder för att lagra omodifierade data, som Nikons NEF, Canons CR2 och CRW, Sonys ARW och SRF, Panasonics RW2 och Olympus ORF. Andra PEF-filer kan istället vara Portable Embosser Format-filer; de kallas ibland PEF Braille Book-filer. Dessa filer använder XML för att representera fysiska punktskriftsböcker.

Hur man öppnar en PEF-fil

PEF-filer från en Pentax-kamera öppnas med programvaran som följer med digitalkameran, såväl som med Able RAWer, UFRaw, Windows Photos and Live Photo Gallery, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements och förmodligen några andra populära foto- och grafikverktyg . Om du inte kan öppna fotot i Windows kan du behöva installera Microsoft Camera Codec Pack. Braille Utils öppnar punktskriftsböcker.

Hur man konverterar en PEF-fil

Vissa gratis bildkonverteringsverktyg konverterar PEF-filer till ett annat bildformat. Zamzar är ett exempel, och eftersom det är en uppkopplad konverterare måste du först ladda upp filen till den webbplatsen och sedan välja ett utdataformat att konvertera den till innan du laddar ner den. Det kan konvertera PEF till JPG, PNG, BMP, PDF, TIFF, TGA och andra liknande format. Adobe DNG Converter konverterar PEF-filen till DNG på Windows och macOS.

Kan du fortfarande inte öppna den?

Om din fil inte öppnas med hjälp av förslagen ovan, är det möjligt att du läser filtillägget fel. Även om deras filtillägg ser likadana ut, har PEF-filer ingenting att göra med PDF-, PEM- eller PEG-filer (Peggle Replay). Så om du istället har att göra med en av dessa filer, måste du troligen använda annan programvara för att öppna den.

FAQ

 • Hur konverterar jag PEF-filer i Lightroom?

  I Lightroom väljer du en fil eller går till Redigera > Välj alla. Välj sedan Fil > Exportera för att välja ett filformat.

 • Hur fixar jag min Pentax-kamera?

  Om du ser ett felmeddelande, leta upp Pentax felkod. Annars måste du felsöka din Pentax-kamera genom att kontrollera batteriet och inställningarna.

 • Vilket är det bästa grafikfilformatet?

  De föredragna grafikfilformaten för onlinepublicering är GIF, PNG och JPG. För tryck är EPS och TIFF att föredra. Det bästa grafiska formatet att använda beror på dina specifika behov.

 • Vad är skillnaden mellan JPEG-, TIFF- och Raw-bildfiler?

  Råbilder är inte komprimerade, så de innehåller mer detaljer än JPEG-filer, men de är också större. TIFF-filer är komprimerade, men de är större än JPG-filer eftersom de inte förlorar bilddetaljer under komprimeringsprocessen.